Avrupa'da kaos gecesi! Belçika, Almanya ve Hollanda'da arabalar ateşe verildi: Polis saldırıya uğradı
Avrupa'nın büyük başkentlerinde yeni yılı kutlama etkinlikleri kaos içinde geçti. Halk polis ve itfaiye ekiplerine saldırı düzenlerken, birçok arabayı ise ateşe verdi. Almanya, Belçika ve Hollanda'da çıkan isyanda çok sayıda kişi tutuklandı.
Almanya'da yılbaşı gecesi el yapımı havai fişeklerin patlaması sonucu 5 kişi hayatını kaybederken, olaylarda aralarında üçü küçük çocuğun da bulunduğu en az 8 kişi ciddi şekilde yaralandı.
Saksonya, Brandenburg ve Kuzey Ren-Vestfalya'da 20, 21, 24, 45 ve 50 yaşlarında beş erkek, el yapımı havai fişek ve havai fişeklerin ayrı ayrı patlaması sonucu hayatını kaybetti. Münih'te yaşları 2, 11 ve 14 olan üç çocuk, ellerinde tuttukları havai fişeklerin patlaması sonucu ciddi yanıklar yaşadı.
AVRUPA'DA GÜNAH GECESİ
Geleneksel olarak şenliklerin merkezi olan Berlin'deki Brandenburg Kapısı'nda 65.000 kişi mevsim değişikliğini bir rap müzik konseri ile huzur içinde kutladı. Ancak polis, başta güvenlik güçleri ve kurtarma ekiplerine yönelik saldırılar olmak üzere şehrin çeşitli yerlerinde en az 390 kişiyi tutukladı.
Almanya'da sivil yeni yıl kutlamaları sırasında çok sayıda kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı. Polis memurları ve kurtarma görevlileri, piroteknik ve diğer silahlarla kasıtlı olarak saldırıya uğradı. Geçen yıl zaten yetkililere ve kurtarma ekiplerine karşı agresif, vicdansız isyanlar yaşanmıştı.
Havai fişek ve şişeli saldırılarda toplam 15 polis memuru ve bir itfaiyeci yaralandı. Münih, Köln ve Hamburg'da da benzer saldırılar yaşandı ancak yaralanan olmadı. Bavyera'nın başkentinde mağazalarda havai fişeklerin neden olduğu en az 110 yangın kaydedildi.
Dün geceden sonra havai fişeklerin kullanımı veya yasaklanması konusundaki tartışma yeniden alevlenirken, polis sendikası acil eylem çağrısında bulundu.
Federal Polis Birliği (GdP) başkanı Jochen Kopelke, "Yılbaşı gecesinde güvenlik durumunu iyileştirmek amacıyla" bir kez daha havai fişeklerin yasaklanması çağrısında bulundu ve federal içişleri bakanlığını böyle bir öneriyi reddetmekle ve sorumluluğu Federal Hükümet'e devretmekle suçladı.
Tabip dernekleri, hayvan refahı ve çevre örgütleri de havai fişeklerin kaldırılması çağrısında bulundu. Federal Havai Fişek Üreticileri Birliği'nden Ingo Schubert, sertifikalı havai fişek ve havai fişekler kullanıldığında, "düzgün kullanılmasalar bile" ciddi yaralanmaların "pratik olarak imkansız" olduğunu savundu ve yasa dışı ürün kaçakçılığını suçlayarak politikacıları daha sert davranmaya çağırdı.
200'DEN FAZLA TUTUKLAMA
Çıkan isyanlar nedeniyle yılbaşı gecesi Hollanda'nın çeşitli şehirlerinde 200'den fazla kişi gözaltına alındı. Havai fişek ve taşlı saldırılarda düzinelerce polis memuru yaralanırken, özellikle Rotterdam'da arabalar da ateşe verildi ve 100'den fazla araba imha edildi.
Acil durum çalışanlarına karşı da şiddet olayları yaşandı. Mobil birlik Haarlem, Zaandam, Rotterdam, Lahey, Amsterdam, Breda ve Groningen gibi çeşitli kentlerde harekete geçmek zorunda kaldı.
Haarlem'de 19 yaşında bir adam havai fişek nedeniyle öldü ve aralarında Drachten'de havai fişek nedeniyle ciddi şekilde yaralanan küçük bir çocuğun da bulunduğu çok sayıda yaralı olduğu bildirildi.
Hollandalılar 118 milyon dolarlık rekor bir harcama yaptı. Şiddetli rüzgarlar nedeniyle havai fişeklerin ulusal düzeyde yasaklanmasına rağmen, özellikle Limburg bölgesinde havai fişek ve şiddetli rüzgarların neden olduğu çok sayıda yangın raporu vardı.
Lahey gibi birçok şehirde belediye havai fişek yerine gökyüzünde lazer ışıklı gösteri düzenledi.
BRÜKSEL'DE KAOS
Olaylar akşam saatlerinde Brüksel'de ve Belçika'nın büyük şehirlerinde Yeni Yıl kutlamaları sırasında meydana geldi.
Brüksel'de acil servislere molotof kokteylleri atıldı ve onlarca araç ateşe verildi. Polis akşam 18.00 arasında 159 kişiyi tutukladı. Salı günü ve sabah 7'de. Yerel basında çıkan haberlere göre Çarşamba günü şehir genelinde 1.700'den fazla olaya müdahale edildi.
İsyanların çoğu, Molenbeek ve Anderlecht belediyeleri de dahil olmak üzere Brüksel'in batı ve güney bölgelerinde meydana geldi.
Brüksel itfaiye teşkilatına göre, en az 60 araba yandı, alevleri söndürmeye çalışan itfaiyeciler taş ve molotof kokteyli yağmuruna tutuldu ve bazı durumlarda geri çekilmek zorunda kaldı. Kimse yaralanmadı.
Brüksel İtfaiyesi sözcüsü Walter Derieuw Politico'ya "Yardım etmek için oradaydık ve üzerimize molotof kokteyli atıyorlardı" dedi.
Olaylar, yetkililerin yılbaşı gecesi suçları önleme amaçlı sıkı tedbirlerine rağmen meydana geldi. Önlemler arasında Anderlecht'te 16 yaşın altındakilere sokağa çıkma yasağı da vardı.
Bu arada Belçika'nın ikinci büyük şehri Antwerp'te de isyan ve yangınlar görüldü ve polis 49 kişiyi gözaltına aldı.
2023'te 200'den, 2022'de ise 160'tan fazla kişinin tutuklandığı Belçika'da yılbaşı gecesi isyanları artık her yıl görülen bir olay haline geldi. Derieuw, "Maalesef bu sıradan hale geliyor" dedi.