Yandex Metrica

Avrupa Parlamentosu'nda Macaristan şüphesi: Dönem başkanlığını yürütebilecek mi?

Avrupa Parlamentosu'nda Macaristan şüphesi: Dönem başkanlığını yürütebilecek mi?

Avrupa Parlamentosu (AP), Macaristan'ın 2024'te 6 aylığına üstleneceği AB Konseyi dönem başkanlığını yürütebileceğinden şüpheli. AP'den yapılan açıklamada AB Konseyi gerekli önlemleri almaya davet edildi.

Dünya

23.01.2024, 20:58

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda, dün Macaristan'da hukukun üstünlüğü, temel haklar ve AB değerleri konusunda bir oturum düzenlemişti. Düzenlenen bu oturumun ardından bugün bir oylama yapıldı. 

Yapılan oylama sonucunda soldan merkez sağa kadar her parti tarafından desteklenen karar tasarısı, 442 oyla kabul edildi.

Kuzey Kore meydan okudu! Süper büyük savaş başlıklı seyir füzesi ile uçaksavar füzesini test etti Kuzey Kore meydan okudu! Süper büyük savaş başlıklı seyir füzesi... Haberi Görüntüle

MACARİSTAN'A GÜVEN YOK

Ardından AP'den yazılı bir yapıldI. Yazılı açıklamada, milletvekillerinin, söz konusu ülkede, hükümetin, "AB değerlerini baltalamak için kasıtlı ve sistematik çabaları" neticesinde sürekli kötüleşen durumu eleştirdiği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"AP, Macaristan'ın AB yasalarına ve değerlerine uymamasını ve samimi işbirliği ilkesi göz önüne alındığında, 2024'te bu görevi güvenilir bir şekilde nasıl yerine getirebileceğini sorguluyor. Bu nedenle, Konsey'den uygun bir çözüm bulmasını istiyor ve böyle bir çözüm bulunmazsa AP'nin uygun önlemleri alabileceğini hatırlatıyor."

Umuda yolculuk! Gazze'nin kuzeyine dönmek isteyen Filistinliler sahil bölgesinde toplandı Umuda yolculuk! Gazze'nin kuzeyine dönmek isteyen Filistinliler sahil bölgesinde toplandı Haberi Görüntüle

MACARİSTAN'A YAPTIRIM UYGULANMIŞTI

Avrupa Birliği, Macaristan'ı demokrasi ile hukukun üstünlüğü gibi ilkelerde gerileme olduğu gerekçesiyle eleştiriyor. AB Komisyonu, 27 Nisan 2022'de, AB fonlarının kötüye kullanılmasına ilişkin uzun süredir devam eden endişeler nedeniyle Macaristan'a karşı bütçeden pay verilmesini şarta bağlayan prosedürü başlattığını duyurmuştu. AB, Macaristan'ın payına düşen hibe ve kredilerden oluşan yaklaşık 30 milyar avroyu dondurmuştu.

BAE 75 yıl sonra aynı kabusu yaşadı: Umman'da hayat durma noktasına geldi! 21 kişi hayatını kaybetti BAE 75 yıl sonra aynı kabusu yaşadı: Umman'da hayat durma... Haberi Görüntüle

EVA KAILI AP'YE GELMEDİ

Öte yandan, adı AP bağlantılı yolsuzluk soruşturmasında geçen ve bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan AP'nin eski başkan yardımcısı Eva Kaili'nin dün ve bugünkü Genel Kurul oturumlarına katılması beklenmişti.

Oturumlara katılacaklar arasında Kaili'nin ismine de yer verilmesine rağmen, Yunan milletvekili AP'ye gelmedi.

Hollanda Başbakanı Rutte: Türkiye ile iyi ilişkiler bizim için önemli Hollanda Başbakanı Rutte: Türkiye ile iyi ilişkiler bizim için önemli Haberi Görüntüle

KİŞİSEL NEDENLERLE KATILMAMIŞ

Kaili'nin avukatları Mary Sven ve Michalis Dimitrakopoulos tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kaili'nin oturumlara kişisel nedenle katılamadığı, gelecek günlerde ise görevine döneceği bildirildi.

Açıklamada ayrıca Kaili'nin, AP'nin Strazburg'daki oturumlarına katılmak istemesi nedeniyle başta ülke dışına çıkma yasağı olmak üzere kısıtlayıcı koşulların kaldırılması için yasal işlem başlatıldığı kaydedildi.

Yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturmasında, Aralık 2022'de tutuklanarak cezaevine gönderilen Kaili, 14 Nisan'da ev hapsine alınmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading