Yandex Metrica
SON DAKİKA
Avrupa dağılıyor! İskoçlar bağımsızlık için sokaklarda

Avrupa dağılıyor! İskoçlar bağımsızlık için sokaklarda

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da bağımsızlık yanlıları, İngiltere'nin reddiyelerine rağmen referandum yapılması için yürüyüş düzenlendi.

Dünya

23.01.2024, 18:01

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrıldığı Brexit sürecine karşı çıkan İskoçlar, nakliye sıkıntısı nedeniyle baş gösteren sıkıntıları da gerekçe göstererek, Birleşik Krallık'tan ayrılmak için yeniden referanduma gidilmesini istiyor.

Kolombiya'dan soykırımcı İsrail'e çağrı: Ateşkes kararına uymazsa İsrail ile ilişkileri... Haberi Görüntüle

'BRİTANYA DEVLETİ DAĞILSIN'

Bağımsızlık referandumu çağrısıyla meydanlara inen İskoçlar, polisin şehir merkezinden yürünmesine izin vermemesi nedeniyle merkez dışındaki Dalkeith Sokağı'nda toplanmak zorunda kaldı. Yerel saatle yaklaşık 13.00'te harekete geçen göstericiler, İskoç Parlamentosuna yürüdü.

"Bağımsız İskoçya" ve "Şimdi bağımsızlık" şeklinde slogan atan göstericiler, "Britanya devleti dağılsın" yazılı dövizler taşıdı.

Kuzey Kore televizyonunda kot pantolona sansür uygulandı! İlginç yasağın nedeni... Haberi Görüntüle

KATALANLAR VE İRLANDALILAR DA DESTEK VERDİ

İngiltere’den ayrılmak için mümkün olan en kısa sürede referandum düzenlenmesini isteyen İskoçlara, bazı Katalanlar ve İrlandalılar da destek verdi.

Yürüyüş sırasında İskoçya bayraklarının yanı sıra Katalan bayraklarının da taşındığı görüldü.

iskocya bagimsizlik istiyor

Rus istihbaratı açıkladı: Kanlı saldırının arkasında 3 ülke var Haberi Görüntüle

'BİRLEŞİK KRALLIKTAN BOŞANMAK İSTİYORUZ'

Etkinliği düzenleyen All Under One Banner'dan Keir McKechnie, etkinliği düzenlemelerinin amacının, Başbakan Boris Johnson'a "bağımsız İskoçya istedikleri" mesajını vermek olduğunu söyledi.

McKechnie, Birliğin, "ırkçı ve bölücü" olduğunu belirterek "Bu korkunç evlilikten ayrılmak ve Birleşik Krallık'tan boşanmak istiyoruz." dedi.

Güney Kıbrıs'tan yola çıkmıştı: Gazze’ye açılan deniz koridorunu kullanan ilk... Haberi Görüntüle

YENİ BİR REFERANDUMA İHTİYAÇ OLDUĞUNU SAVUNUYORLAR

İskoç Ulusal Partisi, 2014'te yapılan referandumda İskoçlar yüzde 55'le bağımsızlığı reddetmiş olsalar da Brexit'in durumu değiştirdiğini ve yeni bir referanduma ihtiyaç olduğunu savunuyor.

Brexit referandumunda İngilizlerin aksine yüzde 62 karşı oy kullanan İskoçlar, istemedikleri halde AB'den çıkarıldıklarını belirtiyor.

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, 2023 sonunda bağımsızlık referandumuna gitmeyi planlıyor.

avrupa dağılıyor

Ancak yeni bir bağımsızlık referandumu düzenlemek için İngiliz Parlamentosundan izin almak gerekiyor. Johnson liderliğindeki Muhafazakar Partinin 365 sandalyeyle çoğunluğu elinde bulundurduğu 650 üyeli parlamentodan böyle bir iznin çıkması imkansız görülüyor.

KAYNAK:AA

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading