Yandex Metrica
SON DAKİKA
Avrupa'da sağ partiler yükselişte: Meloni AB'yi karşısına alacak mı?

Avrupa'da sağ partiler yükselişte: Meloni AB'yi karşısına alacak mı?

Türk Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Akademisyen Valeria Giannotta, İtalya'daki seçimleri TRHaber'e değerlendirdi. Avrupa'da sağ partilere verilen desteğin her yerde artış gösterdiğini söyleyen Giannotta Rusya-Ukrayna Savaşı için arabuluculuk çalışmaları yapılmaz ve çetrefilli göç ile ekonomik kriz devam ederse sağ kanatın diğer ülkelerde de daha fazla destek bulacağını belirtti. Sağ kanada yönelişi dikkate almanın AB'nin sorumluluğunda olduğuna dikkat çeken Giannotta, İtalya'nın AB'nin karşısında durmayacağını da vurguladı.

Dünya

23.01.2024, 19:51

Türk Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Akademisyen Valeria Giannotta, İtalya seçimlerini TRHaber'e değerlendirdi. AB'ye karşı net bir figür olan aşırı sağcı Giorgia Meloni hakkında TRHaber'e konuşan Giannotta; "Italexit" ve İtalya'nın ardından AB'de faşist bir dalga oluşup oluşmayacağı hakkında konuştu. Valeria Giannotta, bu dönemde AB'den ayrılmasının İtalya için intihar olacağına dikkat çekerken Meloni'nin böyle bir amacının olmadığını da belirtti. Macaristan, Polonya, İsveç başta olmak üzere Avrupa'da sağ partilere eğilimin arttığını söyleyen Giannotta, "bunu dikkate almak AB'nin sorumluluğudur" dedi. 

Hamas liderlerinden Hamdan duyurdu: İsrail ateşkes için kararını verdi Haberi Görüntüle

Akademisyen Valeria Giannotta

Terör örgütü PKK yandaşları Paris'teki havalimanını birbirine kattı: 3 yaralı Haberi Görüntüle

'İDEOLOJİK ZEMİNLER TERK EDİLDİ'

İtalya'nın ilk kez aşırı sağcı bir lideri olacak ve tarihimizin ilk kadın başbakanına sahip olacağız. Görünüşe göre dünkü seçimlerle birlikte siyasi tarihte yeni bir sayfa açacağız. Giorgia Meloni'nin Sosyal Hareket ve Ulusal İttifak gibi faşizme yakın çevrelerden geldiği ve İtalya'nın Kardeşleri'nin bazı milliyetçi ve vatansever değerleri hatırlattığı doğrudur. Ancak günümüzde ideolojilerin pragmatizme zemin bıraktığına inanmak için marjlar vardır.

İtalyan siyasetçi Giorgia Meloni

İtalya istihdam, ekonomi, istikrasızlık, enerji krizi gibi birçok ciddi zorlukla karşı karşıya. Görünüşe göre İtalyanlar, geçmiş politikalardan ve İtalya'nın çıkarlarının uluslararası masalarda karşılanamamasından dolayı hayal kırıklığına uğramış durumda.

İşgalci İsrail'den skandal karar: Filistinli ailenin elinde kalan son 14... Haberi Görüntüle

'KATILIMIN DÜŞÜK OLMASI MELONİ'NİN BAŞARISINI AÇIKLIYOR'

Bugün masadaki ana konular enerji, ekonomi ve sosyal konulardır. İtalyanlar her şeyden önce kendi iyilikleri için bu konuları ele alma iradesini dile getirdiler. Eski siyasi kararlara karşı hoşnutsuzluğun seviyesi de kanıtlandı. İnsanların sadece %63'ü oy kullandı. Seçime katılımın düşük olması Giorgia Meloni'nin başarısını açıklıyor.

ABD'nin gücü yetmiyor: Türkiye özel olarak NATO standardı 155 mm... Haberi Görüntüle

Rus istihbaratı açıkladı: Kanlı saldırının arkasında 3 ülke var Haberi Görüntüle

'MELONİ'NİN DİLİ YUMUŞADI'

Draghi'nin başlattığı hedeflere ulaşmak için seçim kampanyasında da görüldüğü gibi Meloni'nin söylemini yumuşatacağına ve bir nevi Avrupacı gündem yürüteceğine inanıyorum. Geçmişte Meloni'nin Avrupa'nın egemenliğine karşı olduğu doğru, ancak son zamanlarda dili değişti. Desteği artıran Forza Italia ile koalisyon, AB içinde ve uluslararası arenada da daha ılımlı bir gündemin izlenmesine yardımcı olacak.

The Economist bile havlu attı: İsrail başarısız oldu (At a... Haberi Görüntüle

'DRAGHİ PERDE ARKASINDA OLACAK'

Draghi'nin perde arkasından siyasete yön vermeye çalışan çalışacağını unutmamalıyız. AB söz konusu olduğunda, kurtarma fonlarının ikinci dilimi (31 milyar euro) henüz dağıtıldı ve İtalya'nın projeleri uygulaması gerekiyor. Bu aynı zamanda İtalya'nın ve İtalyan refahının da çıkarınadır. 

İtalya Başbakanı Mario Draghi

ABD'de başkanlık yarışı kızıştı! Biden, bağışta Trump'a büyük fark attı Haberi Görüntüle

'AVRUPA'NIN KURUCU DEĞERLERİ AÇISINDAN RİSK YOK'

Meloni hükümetinin yapacağı şey, AB'nin Rusya-Ukrayna çatışmasına ilişkin mevcut stratejisiyle bir dereceye kadar çelişebilecek bir duruşla Avrupa çevrelerinde söz sahibi olmaktır. Zaten arabuluculuk olmadan Kiev'e silah sağlanması konusunda bir nevi eleştiri ortaya çıktı. Avrupa'nın kurucu değerleri açısından bir risk olmadığını düşünüyorum. Belki de Avrupa'nın bazı konularda patronajcı yaklaşımı tartışılırken İtalya bunu yapmaya çalışacaktı. Bu anlamda İtalya'nın orta ve uzun vadede sürdürülebilir olmayan enerji krizinden ağır bir şekilde etkilendiğini dikkate almalıyız. 

Prenses Kate Middleton ortaya çıktı! İngiliz Kraliyet Ailesi ne açıklayacak?... Haberi Görüntüle

'SAĞ PARTİLER YÜKSELİŞTE'

Her halükarda, Avrupa'da yeni bir siyasi eğilim var: İsveç'te açıkça görüldüğü gibi sağ partilerin yükselişi. Bu, bazı konularda Avrupa politikalarının etkili olmadığı ve milliyetçiliğe geri dönüşü haklı çıkardığı anlamına geliyor. Göçün kritik sorunlarının dışında eğer böyle giderse, Avrupa'nın gerçek bir beyin fırtınası başlatmasının zamanı gelmiştir.

BM'den Refah'a yönelik kara operasyonu uyarısı: Gazze halkı için feci... Haberi Görüntüle


'İTALYA AB'YE DERİNDEN BAĞLI'

İtalya Italexıt uygulamayacak. İtalya şu anda Kurtarma Fonu için AB'ye derinden bağlı ve pandemi sonrası verilen fonlara göre ülkeyi reforme etme görevini yerine getirmemiz gerekiyor. Üstelik bu söylem mevcut konjonktüre de uymamaktadır. 

ABD'de İran Devrim Muhafızları alarmı! 50 eyalete uyarı yazısı gönderildi:... Haberi Görüntüle

'BERLUSCONİ'NİN FORZA İTALİASI İLE İTTİFAK KURACAK'

Meloni, Avrupa yanlısı bir parti olan Berlusconi'nin Forza Italia'sı ile ittifak içinde olacak, diğer müttefiki Matteo Salvini Ligi, desteği önemli ölçüde azaldığı için fazla bir ayrılma olmayacak. Fikir, Avrupa'da daha güçlü bir İtalya'ya ve belirli konularda daha az baskın bir Avrupa'ya sahip olmak olacak. Üstelik ekonomik çalkantılar süresince AB'den çıkma düşüncesi tam anlamıyla bir intihar olacaktır.

İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi

Hamas'tan Gazze'de ateşkes için İsrail'e 3 aşamalı teklif: Her biri... Haberi Görüntüle

'SAĞ PARTİLERE VERİLEN DESTEĞİ DÜŞÜNMEK AB'NİN SORUMLULUĞU'

Macaristan, Polonya, İsveç başta olmak üzere sağ partilere verilen destek her yerde artıyor. Bunlar bir şeylerin yolunda gitmediğinin ve ulusal çıkarların etkin bir şekilde ele alınmadığının belirtileri. Korkarım ki enerji krizine bir çözüm bulunamazsa, Rusya-Ukrayna savaşında etkili arabuluculuk çabaları olmazsa, çetrefilli göç, ekonomik kriz devam edecek ve sağ kanat diğer ülkelerdeki desteklerini artıracak. Bunu dikkate almak ve yaklaşımlarını yeniden düşünmek de AB'nin sorumluluğundadır.

ÖZEL HABER: Beyza Türkyılmaz


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading