Yandex Metrica
SON DAKİKA
Avrupa'da 'gastronomik ırkçılık': Helal gıdayı Müslüman istilasının sembolü olarak görüyorlar

Avrupa'da 'gastronomik ırkçılık': Helal gıdayı Müslüman istilasının sembolü olarak görüyorlar

Avrupa'da ırkçılık had safhaya ulaştı. Batı dışındaki toplumların yaşam tarzı, eğlence anlayışları, giyim ve mutfak ürünleri hedef alan Avrupalılar Müslümanların helal gıda arayışını 'Müslüman istilasının sembolü olarak görüyor.

Dünya

01.03.2024, 15:40

Avrupa Helal gıdayı Müslüman istilasının sembolü olarak görüyor. 'Gastronomik ırkçılık'ın had safhaya ulaştığı Avrupa ülkelerinde Helal gıda servis eden işletmelere karşı tepki büyüyor.

İsrail İstihbarat eski başkanından itiraf: Filistinli olsaydım savaşırdım Haberi Görüntüle

'HELAL GIDA ARAYIŞI MÜSLÜMAN İSTİLASI'

Kültürel ırkçılık Batı dışındaki toplumların yaşam tarzı, eğlence anlayışı, giyim ve mutfak ürünlerini hedef alırken ülkelerin mutfaklarına karşı duruşu simgeleyen ırkçılık da gastronomi ya da mutfak ırkçılığı olarak tanımlanıyor. Avrupalılar bu bağlamda Müslümanların helal gıda arayışını 'Müslüman istilası' olarak nitelendiriyor. 

Avrupa'nın ilk siyahi lideri oldu: Gething, Galler Başbakanı seçildi Haberi Görüntüle

'AŞIRI SAĞCI SİYASİLER ELİYLE YÜRÜTÜLÜYOR'

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu Öğretim  Görevlisi Dooktor Sedat Değişgel, Batı'da Müslümanlara yönelik gastronomik ırkçılığın aşırı sağcı siyasiler eliyle yürütüldüğünü belirtti ve şu şekilde konuştu:

Son yıllarda Avrupa’da aşırı sağın yükselişiyle yabancı kültürlere ait yiyecekler sunan restoranlara dönük karşıtlık da artıyor. Özellikle helal gıda sunan işletmeler Avrupa’da Müslüman istilasının sembolü olarak görülüyor. Helal gıda servis eden işletmelere karşı ırkçı tepkiler artarken helal gıda terimini duymaktan bile rahatsız olan üst düzey siyasetçiler ‘gastronomik ırkçılık’ bağlamında ön plana çıkıyor.

İsrail'den yeni vahşet! İHA ile sivilleri böyle vurdular Haberi Görüntüle

'FRANSA'DA MÜSLÜMAN KARŞITLIĞI İLE İÇ İÇE GEÇİYOR'

Gastronomik ırkçılığın farklı Avrupa ülkelerinde görülse de özellikle Fransa'da Müslüman karşıtlığıyla iç içe geçtiğini söyleyen Değişgel, 2010’da Quick isimli restoran zincirinin bazı şubelerinde helal menü servis etmeye başlayacağını duyurmasının, aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen başta olmak üzere birçok siyasetçi tarafından kınandığını ve Quick’i boykot çağrısı yapıldığını hatırlattı.

Rusya'daki kanlı saldırıyı bilen ABD'den o ülkeye uyarı! Terör alarmı... Haberi Görüntüle

'FRANSA MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN İŞGAL EDİLECEK'

Değişgel, Fransa’da yaklaşık 400 şubesi olan Quick restoran zincirinin Müslümanların yoğun yaşadığı Belçika sınırındaki 8 restoranında satış stratejisi olarak helal menü sunmasının, Fransız aşırı sağcıları tarafından “Hristiyanlara ayrımcılık yapılıyor” ve “Fransa Müslümanlar tarafından işgal edilecek” söylemleriyle eleştirildiğini anlattı.

Rusya'da seçimler başladı! Navalni destekçileri sokaklara indi: Sınırda tansiyon yüksek Haberi Görüntüle

YAHUDİ İŞLETMELERİNE KARŞI ÇIKMIYORLAR

Fransa'da birçok yerde Yahudi inançlarına uygun yiyecek satan işletmelerin böyle bir rahatsızlık oluşturmadığına dikkat çeken Değişgel, "Yeşiller Partisi Milletvekili Daniel Cohn-Bendit ‘İslamofobik’ bu tutumun komik olduğuna dikkati çekerek yapılanın Müslümanların yaşam tarzlarına tahammülsüzlük olduğunu ifade etmişti.” dedi. 

Moskova'daki terör saldırısında acı bilanço: Ölü sayısı artıyor Haberi Görüntüle

MÜSLÜMAN GÖÇMENLERİN HAYATINI ZORLAŞTIRIYOR

Değişgel, helal gıdaya ve etnik yiyeceklere yönelik ırkçı tutumun Müslüman göçmenlerin gündelik hayatını zorlaştırdığının altını çizerek, 2017’de Iraklı kadının Hollanda’da ev kiralamak için bir emlak sitesine yaptığı başvuruya karşılık gönderilen olumsuz cevapta “Evin etnik ve baharatlı yiyecekler yapan insanlara uygun olmadığı” ifadesinin kullanıldığını söyledi.

İsrail yine karıştı: Ultra Ortodoks Yahudilerden zorunlu askerlik karşıtı protesto Haberi Görüntüle

'DÖNER CİNAYETLERİ'

Değişgel, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, bombalı sladırı düzenleyen ve 15 bankayı soyan NSU örgütünün 2 kurbanı dönerci olduğu için Alman medyası tarafından "döner cinayetleri (Doner morde) olarak adlandırıldığını  söyledi. 

Değişgel, "Dönermorde" kelimesinin 2011'de "Yılın En Kötü Kelimesi" (Unwor des Jahres) seçildiğini belirtti ve Dilbilimci Prof. Dr. Nina Janich'in  cinayetlerin siyasi boyutunun yıllarca kasten göz ardı edildiğini ve cinayetleri bir yiyeceğe indirgeyerek kurbanları sadece kökenleri sebebiyle ayrımcılığa maruz bıraktıklarını söylediğine dikkat çekti. 

İsrail yine karıştı: Ultra Ortodoks Yahudilerden zorunlu askerlik karşıtı protesto Haberi Görüntüle

BOSNA'DA 'KEBAP TEMİZLEYİCİLERİ'

Gastronomik ırkçılık ve ırkçı cinayetler konusuna farklı ülkelerden de örnek verilebileceğini söyleyen Değişgel, şöyle konuştu:

Akademisyen İbrahim el Marashi, Bosna Savaşı’nda binlerce Müslümanı katleden Sırp militanların kendilerini ‘kebap temizleyicisi’ (kebab removalist) ve 15 Mart 2019’da Yeni Zelanda’da iki camiye saldırarak 51 kişiyi şehit eden Brenton Harrison Tarrant’ın da kendisini ‘kebap sökücü’ (kebab remover) olarak adlandırdığını belirtmişti.

Ramazan öldürmek için en iyi zaman! İsrailli vekilden soykırım çağrısı:... Haberi Görüntüle

'TÜRKİYE ÖRNEK OLUŞTURUYOR'

Değişgel, İtalya Forte Dei Marmi'de 2011 yılında kebabın yanı sıra Çin ve Hint yemeklerinin de yasaklandığını, 2016'da Verona'da etknik gıda satan işletme açılmasının yasaklandığını söyledi. Çeşitlilik bağlamında ise Türkiye'nin örnek oluşturduğunu söyleyen Değişgel, Avrupa'da ise Müslüman ve özellikle de Türk işletmelerin Müslüman istilasının sembolü olduğu için saldırıya uğradığını söyledi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading