Yandex Metrica
SON DAKİKA
Avrupa ayakta: İsrail yargılansın

Avrupa ayakta: İsrail yargılansın

Avrupa'da çeşitli ülkelerinde başbakanlık, dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuş 50'den fazla siyasetçi, İsrail'in UCM'de yargılanması için imza topladı.

Dünya

23.01.2024, 17:31

İSRAİL ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NDE YARGILANSIN

Avrupa’da siyasete yön vermiş, üst düzey görevlerde rol almış, aralarında eski başbakanların, dışişleri bakanlarının ve  siyasi parti liderlerinin de olduğu 50’den fazla siyasetçi ortak bir mektup imzalayarak Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin terör devleti İsrail’in işgali altında bulundurduğu Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarına yönelik açtığı soruşturmaya desteklerini ilan etti.

Mektupta "Avrupalı liderlerin UCM'ye ve onun savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımların ardından adaleti geliştirme konusundaki benzersiz yetkisine verdiği desteği memnuniyetle karşılıyoruz. UCM'ye tutarlı destek ve evrensel erişiminin teşviki, Avrupa'nın bu tür ihlalleri caydırmaya ve kurallara dayalı bir uluslararası düzeni, barışı ve güvenliği teşvik etme konularına ciddi bağlılığını vurgulamaktadır.” ifadesine yer verildi.

UCM’NİN MEŞRUİYETİNİ VE YETKİLERİNİ KORUMAK ZORUNLULUK OLMUŞTUR
Avrupa’da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde çok taraflı düzen ve bağımsız yargı anlayışına yönelik zorlukların artışının aktarıldığı mektupta, Uluslararası Ceza Mahkemeleri’nde görev yapan personel ve UCM’yle iş birliğinde olan sivil toplum kuruluşlarını hedef alan saldırıların arttığına ve UCM’nin hem meşruiyetini hem de yetkilerini korumanın artık bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çekildi.
Mektupta Afganistan, Sudan, Mali, Libya, Bangladeş, Kolombiya, Myanmar, Ukrayna ve İsrail-Filistin de dahil olmak üzere çatışmalı bölgelerin her birinde tarafların hak ihlallerinde hesap verilebilirliğinin gerekli olduğu belirtildi.

ADALET VE BARIŞ ÖZLEMİ DUYANLAR BEDEL ÖDÜYOR
"Küresel adaleti koruma ve teşvik etmekte samimiysek UCM'nin itibarını sarsma ve çalışmalarını engelleme girişimleri hoş görülemez." ifadesinin kullanıldığı mektupta hak ihlallerinin yaşandığı yerlerde hesap verilebilirliği de olmadığında, adalet arayışında olan ve barış özlemi duyanların bedel ödediği kaydedilirken, tüm Avrupa ülkelerinin hükümetlerine UCM’nin bağımsızlığını sağlayıp, UCM personelini de baskı ve tehditlerden koruma yönünde çağrı yapıldı.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading