Ateşkesin önündeki en büyük engel! Katil Netanyahu'nun "Philadelphia Koridoru" planı!

Ateşkesin önündeki en büyük engel! Katil Netanyahu'nun

 

Mısır'ın sınır hattı olan Philadelphia Koridoru'nu işgal etmek ve Gazze’nin son nefes borusunu da kesmek isteyen katil Netanyahu'nun kırmızı çizgisi olduğu belirtiliyor.İsrail Ordu Radyosu’na yapılan bilgilendirmede Netanyahu’nun koridoru kontrol etme noktasında ısrarcı olduğu aktarılırken, Gazze Şeridi’nde akan kanı durdurmayı amaçlayan ateşkes anlaşmasının önündeki en büyük engel olduğu belirtiliyor. 

 

Gazze Şeridi’nde ateşkes ve rehine takası hedefiyle Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşecek müzakerelerin ikinci turu öncesinde İsrail tarafı çözümsüzlük stratejisini devam ettiriyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, önceki gün El Arabi El Cedid gazetesinde çıkan İsrailli müzakerecilerin, Philadelphi Koridoru’nda Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun bulunmasına izin veren yeni bir öneriyi Kahire’de sunmayı planladıklarına dair iddiaları yalanladı.

KATİLİN KIRMIZI ÇİZGİSİ

İsrail Ordu Radyosu’na yapılan bilgilendirmede Netanyahu’nun koridoru kontrol etme noktasında ısrarcı olduğu aktarılıken, İsrail medyası da Philadelphi Koridoru’nun Netanyahu’nun kırmızı çizgisi olduğunu belirtti.

NETANYAHU MÜZAKERELERDE ANLAŞMAYA YANAŞMIYOR 

Hamas; ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen son müzakerelerde Netanyahu’nun yeni şartlar öne sürerek anlaşmaya varılmasını engellediğini ifade etmişti. Netanyahu’nun anlaşmaya eklediği ve ön şart olarak sunduğu maddeler arasında, İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru ve Gazze Şeridi’ni kuzey-güney hattında bölen Netzarim Koridorunda hâkimiyetini sürdürmesi de yer alıyor.

GAZZE'YE YAPILAN YARDIMLAR KORİDORDAN GEÇİYOR 

Yapılan müzakerelerde Hamas ise İsrail ordusunun koridor da dahil olmak üzere tüm Gazze Şeridi’nden çekilmesini istiyor.

Öte yandan Gazze’ye ulaşan insani yardımların tamamına yakını, bu koridor üzerinden Gazze’ye girdiği için, Hamas sınırın İsrail’in kontrolünde olmasına karşı çıkıyor. Zira İsrail güçlerinin koridoru ele geçirmesinin ardından bölgeye aktarılan yardım malzemelerinde büyük düşüş yaşanmış, Gazze Şeridi’nde onlarca bebek açlıktan hayatını kaybetmişti. 

"YA ANLAŞMA YA KORİDOR"

İsrailli heyetin Netanyahu’yu; Philadelphi Koridoru’nun İsrail kontrolünde kalmaya devam etmesi konusundaki ısrarının müzakerelerin sonunu getireceğini belirtiyor. Netanyahu'nun ‘Ya Philadelphi ya anlaşma’ denmesine rağmen geri adım atmadığı İsrail medyasına yansıdı. Netanyahu, İsrail ordusunun bölgede nasıl konuşlandırılacağını tartışmaya hazır olduğunu, ancak askeri varlığa dair bir taviz vermeyeceğini söylediği belirtildi. 

TÜNEL İDDİASI

Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail ordusunun koridorun kontrolünü ele geçirdiği mayıs ayında yaptığı açıklamada koridor üzerinde, Mısır’a geçen 20 tünel bulunduğunu iddia etmiş, Hamas’ın tüneller aracılığıyla sınırdan silah kaçırdığını öne sürmüştü. “Selahaddin Koridoru” olarak da bilinen ve Gazze ile Mısır sınırında yer alan koridor, 1979’da Mısır ile İsrail arasında imzalanan “Camp David” anlaşması kapsamında tampon bölgede yer alıyor. Koridor, 14.5 kilometre uzunluğunda, birkaç yüz metre genişliğinde ve Akdeniz’den başlayıp Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’na kadar uzanıyor.

PHİLADELPHİA KORİDORU 

Diğer adı "Salahaddin Koridoru" olan Philadelphia Koridoru'yla, Mısır ile Gazze Şeridi arasında Akdeniz kıyısından Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na kadar uzanan birkaç yüz metre genişliğinde ve 14 kilometre uzunluğundaki bir şeritten bahsediliyor.

Burası aslında 1979 yılında İsrail ile Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasıyla, İsrail güçlerinin kontrol ettiği ve devriye gezdiği bir tampon bölge olarak kuruldu. Bu koridorun bir amacı da Mısır ile Gazze arasında insan hareketini, silah ve mühimmat gibi yasa dışı malzemelerin geçişini önlemekti.

Barış anlaşmasına göre, Filistin toprakları üzerinde yer alan ve Philadelphia Koridoru olarak adlandırılan sınır bölgesi, İsrail kuvvetlerinin kontrolüne tabiydi. Anlaşma, koridorun Mısır topraklarında olan bölgesinde sadece hafif silahlar taşıyan sivil polislerin görev yapmasını öngörüyordu.

İsrail güçleri 2005'te Gazze'yi terk edinceye kadar bölgenin kontrolü İsrail'de kaldı. İsrail Gazze'den çekilince bölgeyi Filistin yönetimine teslim etti. 2007'de Hamas, Gazze'de başa gelince Philadelphia Koridoru'nda da denetimi ele aldı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını artırmasıyla birlikte Filistinliler bu sınır şeridini geçerek Mısır'dan temel ihtiyaç maddelerini karşılamak zorunda kaldılar. Bunun üzerine Mısır, koridor üzerinde güvenlik önlemlerini artırdı.

Ablukanın yıllarca devam etmesi üzerine ise Filistinliler, Philadelphia Koridoru'nun altından Mısır'a çıkan çok sayıda tünel inşa ettiler ve temel ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladılar ancak bu durum da 2014'te sona erdi. Sonrasında Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'dan Gazze'ye resmi olarak mal girişi başladı.

NETANYAHU'NUN KORİDOR ÜZERİNDEKİ AMACI NEDİR? 

Philadelphia Koridoru üzerinde biri Mısır'a (Refah) diğeri de İsrail'e (Kerem Ebu Salim) açılan iki sınır kapısı bulunuyor. İsrail'in, bu koridoru ele geçirmesi ise Gazze'nin dışarı açılan tek kapısının da kapanması ve yüzde 100 abluka anlamına geliyor.

Philadelphia Koridoru üzerinde biri Mısır'a (Refah) diğeri de İsrail'e (Kerem Ebu Salim) açılan iki sınır kapısı bulunuyor. İsrail'in, bu koridoru ele geçirmesi ise Gazze'nin dışarı açılan tek kapısının da kapanması ve yüzde 100 abluka anlamına geliyor.

İsrail kanalı "I24NEWS"te bu konuyla ilgili yayımlanan bir analizde, İsrail ordusunun, Philadelphia Koridoru'na doğru hareket etmesinin, "Gazze'yi Mısır ve Sina çölünden ayırma amacı taşıdığı" ifade edildi.

Analizde, İsrail'in, güney sınırında güvenliği en üst düzeye çıkarmayı ve buranın Filistinli gruplara silah sağlayacak bir geçiş noktası haline gelmemesini amaçladığı kaydedildi.