Yandex Metrica

Atatürk'ten sadece 6 yaş küçüktü: İdlib'deki Osmanlı vatandaşı Nura Şarşut vefat etti

Atatürk'ten sadece 6 yaş küçüktü: İdlib'deki Osmanlı vatandaşı Nura Şarşut vefat etti

1887 doğumlu Nura Şarşut adlı nine cuma günü tam 136 yaşında vefat etti. İdlib'in Türkiye sınırına yakın Vastani Dağları'nda doğan Şarşut, Osmanlı egemenliğine ve Fransız manda dönemine tanıklık etti.

Dünya

23.01.2024, 20:22

Suriye'nin İdlib kenti, Nura Şarşut adlı kadının vefat ettiği haberiyle çalkalanıyor. Şark'ul Avsat isimli haber mecrasından Firas Kerem'e Suriyeli aktivistlerin verdiği bilgiye göre, bölgenin en yaşlısı olarak bilinen 136 yaşındaki Nura Nine cuma günü hayatını kaybetti.

İdlib'in 20 kilometre batısındaki el-Vastani Dağları'nda bulunan Umm er-Riş köyünde dünyaya gelen ve 18 yaşında aldığı kimlik kartında doğum tarihi 1901 olarak görülen Nura Şarşut, aslında 1887 doğumluydu. 

Oğulları, kızları ve yakınları, Osmanlı'nın hüküm sürdüğü dönemde Şarşut'un doğduğu dağ köylerinde insanların kimlik kartlarını ancak 18 yaşındayken aldığını, o dönem ücra bölgelerde Suriye halkı ile ilgilenen resmi daire bulunmadığını belirtiyor. 

NATO toplantılarını fırsat biliyor: Zelenski yine silah istedi NATO toplantılarını fırsat biliyor: Zelenski yine silah istedi Haberi Görüntüle

YARDIM ETMEYİ ÇOK SEVERDİ

Nura Şarşut'un torunlarından biri, büyükannesinin 136 yaşına dek yaşadığını, hayatının yarıdan fazlasını dul olarak geçirdiğini, çünkü kocasının 60 yıl önce vefat ettiğini söyledi. 10'un üzerinde çocuğa sahip Nura Şarşut'un 300'den fazla torunu bulunuyor. 

Torunlarından biri, Nura Şarşut'un bölgede 40 yıl boyunca ebe olarak çalıştığı bilgisini verdi. Osmanlı'nın çöküşünden sonra bölge Fransız mandası altındayken Nura Şarşut, köyünün yoksul ve muhtaç insanlarına yardım faaliyetinde bulundu. Nura'nın 60 yaşına dek çalıştığı, sonrasında bir süre tarlada çalışıp koyun otlatarak kazandığı parayla taş ve inşaat malzemesi toplattığı, bununla da köydeki tek camiyi inşa etmeye uğraş verdiği belirtiliyor. 

İsrail savaş kabinesi sığınakta toplandı! Tel Aviv yönetimi durumu değerlendiyor İsrail savaş kabinesi sığınakta toplandı! Tel Aviv yönetimi durumu değerlendiyor Haberi Görüntüle

"40'LARDA DOĞDUM, O YILLARDA BİLE YAŞLIYDI"

Umm er-Riş köyünde Nura Şarşut'un akrabalarından 70 yaşındaki Ahmed Ali, kendisi 1940'lı yıllarda doğmuş olmasına rağmen o dönem Nura'yı köydeki yaşlılardan biri olarak hatırladığını anlattı. Ahmed Ali, Nura Şarşut hakkında şunları söyledi:

"Nura hayatı boyunca zeytinyağı, incir, koyun sütü ve ürünleri ile tandır ekmeği gibi tamamen doğal gıdalarla beslendi. Yaklaşık bir yıl önce kendini halsiz hissetmeye başladı ve sağlığı bozuldu. Halsizlik, hareket edememe ve işitme kaybı yaşadı. Şu anda 80 yaşını geçmiş olan kızı Hatice, onunla ilgilendi ve ona hizmet etti." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading