Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Asya Pasifik'te tansiyon yükseliyor: 29 savaş uçağı ve 4 gemi bölgede

Asya Pasifik'te tansiyon yükseliyor: 29 savaş uçağı ve 4 gemi bölgede

Asya Pasifik'te Çin ile Tayvan arasındaki gerilim artıyor. Tayvan Savunma Bakanlığı dün akşam saatlerinden bu yana ada çevresinde Çin'e ait 29 askeri hava aracı ve 4 savaş gemisi tespit edildiğini bildirdi.

Dünya

23.01.2024, 22:19

Asya Pasifik'te Çin-Tayvan gerilimi had safhaya ulaştı. Tayvan Savunma Bakanlığı, dün akşam saatlerinden bu yana ada çevresinde Çin'e ait 29 askeri savaş uçağı ve 44 savaş gemisi görüldüğünü bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada 29 hava aracından 21'i, Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi" (ADIZ) ilan ettiği bölgeye girdi. 17 "J-10" ve 4 "J-16" savaş uçağı, ADIZ'ın güneybatı bölümüne uçtu. Ada çevresinde ayrıca 4 savaş gemisi kaydedildi.

AB'den Rusya'ya seçim tepkisi: 'İş altındaki Ukrayna topraklarında yapılan seçimler... Haberi Görüntüle

ADA ÇEVRESİNDE DEVRİYELER GEZİYOR

Tayvan ada çevresindeki Çin'e ait hava aracı ve gemilerin elektronik takip vasıtaları, devriye uçakları, gemiler ve yer füze sistemleriyle izlendiğini bildirdi. Tayvan'ın belirttiğine göre dün de ada çevresinde Çin'e ait 25 askeri hava aracı ve 3 savaş gemisi görülmüştü.

80 bin Filistinli ramazan ayının ilk cuma namazını Mescid-i Aksa'da... Haberi Görüntüle

'TAYVAN'DA KRİZ ÇIKARSA SONUÇLARI FELAKET OLUR'

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın, Ukrayna Savaşı'nın yıl dönümünde the Atlantic dergisine verdiği röportajın ardından Çin'in bölgedeki uçuşları arttı. Blinken, Tayvan'ın Çin'in meselesi olmadığını, ve buradaki bir çatışmanın bütün dünyayı etkileyeceğini söylemiş ve şu şekilde konuşmuştu:

Eğer Çin'in saldırganlığı nedeniyle Tayvan'da kriz çıkarsa bunun dünya ekonomisi ve diğer ülkeler için sonuçları felaket olacaktır.

Blinken, Çin için Tayvan sorununun egemenlikle ilgili bir iç mesele olmadığına dikkat çekmiş ve bunun bütün dünyayı ilgilendirdiğini söylemişti. 

Rusya'dan Erdoğan açıklaması: 'Minnettarız' Haberi Görüntüle

ÇİN'DEN BLINKEN'A TEPKİ: SAÇMA VE SORUMSUZCA

Çin'den Blinken'ın sözlerine tepki gelirken Çin Dışişleri Bakanı Mao Ning, Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında ABD'li bakanıın sözlerinin 'saçma ve sorumsuzca' olduğunu söylemişti. Mao Ning, şu şekilde konuşmuştu:

ABD'ye açık bir mesajımız var. Bölme taktiklerinden vazgeçin, dünyayı Tayvan konusunda yanıltmayı bırakın. Eğer ABD tutumunda ısrar ederse bedeli ağır olacaktır.

Dünya bunu konuşuyor! Putin açık açık tehdit etti: Vururuz Haberi Görüntüle

PELOSI'NİN TAYVAN ZİYARETİNDEN SONRA UÇUŞLAR ARTTI

ABD'nin Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'de Tayvan'a yaptığı ziyaretin ardından Çin, ada çevresinde uçak ve gemi devriyelerini artırmış, Tayvan Boğazı'nı ayıran ayıran itibari "orta çizgi"yi geçtiği uçuşları düzenli hale getirmişti.

Ada'yı topraklarının parçası olarak gören Pekin, "tek Çin ilkesi"ni vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading