• G.ALTIN

    4.265,72

  • DOLAR

    39,6794

  • EURO

    45,7516

  • BIST 100

    9.102,02

  • BITCOIN

    $104.709

Aşırı sağcı İsrailli bakandan 12 aktivist için skandal talimat

Aşırı sağcı İsrailli bakandan 12 aktivist için skandal talimat

İsrail basını, Madleen'den alıkonulan 12 aktivistin Givon Cezaevi'nde ayrı hücrelere yerleştirileceğini yazdı. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in 12 aktivistin dünyayla irtibatını kesmek amacıyla hücrelere radyo, televizyon gibi hiçbir iletişim aracının konulmaması talimatını verdiği aktarılıyor.

İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik ablukayı kırmayı amaçlayan Madleen gemisine müdahale etti. Dronlardan gemiye beyaz kimyasal sıvı püskürtüldü.

Gemideki 12 aktivistin gözaltına alındığı açıklandı. İsrail, Madleen gemisindeki aktivistlerin ülkelerine gönderileceğini açıkladı. Filonun sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerde gemiye baskın anları yer aldı.

12 AKTİVİST GÖZALTINA ALINDI

Gemideki 12 aktivistin gözaltına alındığı açıklandı. Gemide, Avrupa Parlamentosunun (AP) Fransız üyesi Rima Hassan ve Almanya vatandaşı Yasemin Acar'ın yanı sıra Türkiye'den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilya'dan Thiago Avila, İspanya'dan Sergio Toribio, Hollanda'dan Marco van Rennes, Fransa'dan Baptiste Andre, Reva Viard, Pascal Maurieras ve Yanis Mhamdi, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve gazeteci Omar Faiad olmak üzere 12 kişi bulunuyor.

''İSRAİL TERÖR DEVLETİNİ OLDUĞUNU İSPATLADI'

Türkiye'den İsrail askerlerinin Gazze’ye insani yardım taşıyan Madleen gemisine düzenlediği operasyona tepki geldi. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Netanyahu hükümetinin, seyrüsefer serbestisini ve deniz güvenliğini tehdit eden saldırı, İsrail'in terör devleti olduğunu bir kez daha ispatlamıştır' denildi.

''MADLEEN'İN AKŞAM KARAYA ULAŞMASI BEKLENİYOR''

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarınca yapılan açıklamada,"İsrail güçlerince alıkonulan Madleen adlı geminin akşam saatlerinde karaya ulaşması beklenmektedir. Vatandaşlarımıza her türlü konsüler destek sağlanmakta olup gemiden iner inmez kendileriyle görüşmek ve serbest bırakılmalarını sağlamak için gerekli girişimler yapılmıştır. 2 Türk için girişmler yapıldı. Gemide vatandaşı bulunan ülkelerle temas halindeyiz." denildi.

İSRAİLLİ BAKANDAN SKANDAL TALİMAT

Barış gemisine yapılan saldırı dünyada büyük tepkilere yol açarken Israel Hayom gazetesi dikkat çeken bir habere imza attı.

İsrail basını, Madleen'den alıkonulan 12 aktivistin Givon Cezaevi'nde ayrı hücrelere yerleştirileceğini yazdı. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in 12 aktivistin dünyayla irtibatını kesmek amacıyla hücrelere radyo, televizyon gibi hiçbir iletişim aracının konulmaması talimatını verdiği aktarılıyor

İsrail medyası, Madleen gemisindeki aktivistlerin, sınır dışı edilmeden önce Ramla'da bulunan Givon Cezaevi'ne yerleştirileceğini bildirdi.

Söz konusu habere göre; ülkenin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, cezaevi yetkililerine aktivistlerin her biri için ayrı hücreler hazırlanması talimatını verdi.

El Cezire'nin ülke basınından aktardığına göre, aktivistler Aşdod Limanı'na indikten sonra kamuoyunun ilgisini azaltmak amacıyla camları karartılmış araçlarla cezaevine götürülecek.

Aşırı sağcı bakan Ben-Gvir ayrıca cezaevi yetkililerine, aktivistlerin gözaltıları esnasında üstlerinde Filistin yanlısı semboller taşımalarına engel olunması yönünde talimat verdi. Bakan aktivistlerin hücrelerinde televizyon, radyo gibi elektronik eşyaları kullanmalarının da engellenmesini istedi. 

''BU İNSANLAR MAHKUM DEĞİL''

İnsan hakları avukatı Sara Bashi ise aktivistlere cezaevi üniforması giydirileceği haberlerine ilişkin açıklama yaptı.

Sara Bashi açıklamasında, "Bu, İsrail hükümeti için çok sıra dışı bir hareket olur. Bu insanlar mahkûm değil gözaltındalar. Geçmişte İsrail'e giren ve girmesine izin verilmeyen kişiler kendi giysileriyle sınır dışı edilmişti. Burada niyetin ne olduğundan emin değilim" ifadelerini kullandı.

Avatar
Recep KIYATSIL