• G.ALTIN

    4.371,77

  • DOLAR

    39,4457

  • EURO

    45,5491

  • BIST 100

    9.311,88

  • BITCOIN

    $105.608

“Artık göz yumamayız”: O ülke, Filistin’i tanıyacak

“Artık göz yumamayız”: O ülke, Filistin’i tanıyacak

Malta Başbakanı Robert Abela, Filistin’i resmen tanıyacaklarını açıkladı. Tanıma kararının haziran ayında hayata geçirileceğini belirten Abela, bu adımın ahlaki bir sorumluluk olduğunu vurguladı. İsrail’in saldırılarında çocuklarını kaybeden Filistinli doktor Ala en-Neccar’a da sığınma hakkı tanınacağı duyuruldu.

Malta, Filistin’i devlet olarak tanımaya hazırlanan ülkeler arasına katılıyor. Başbakan Robert Abela, yaptığı açıklamada, bu tarihi kararın haziran ayı içinde alınacağını duyurdu. 

MALTA'DAN FİLİSTİN’E TAM TANIMA MESAJI

Kararın, Filistin halkının yaşadığı trajedilere sessiz kalmamak adına atılmış insani bir adım olduğunu vurgulayan Abela, aynı zamanda İsrail’in Gazze’deki saldırılarına sert tepki gösterdi.

"50 BİNDEN FAZLA KAYIP, ARTIK GÖZ YUMAMAYIZ"

Malta basınında yer alan haberlere göre, İşçi Partisi'nin düzenlediği etkinlikte konuşan Başbakan Abela, Gazze’de yaşanan çatışmalarda 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Her geçen gün daha da derinleşen bu insanlık dramına gözlerimizi kapatamayız,” dedi. Tanıma kararının ahlaki bir zorunluluk olduğunun altını çizen Abela, kendi hükümetlerinin bu tarihi adımı atacak ilk Malta hükümeti olacağını belirtti.

EN-NECCAR AİLESİNE MALTA'DAN KUCAK AÇAN DAVET

Başbakan Abela, Gazze'deki trajedilerin simgesi haline gelen çocuk doktoru Ala en-Neccar’a da özel bir çağrıda bulundu. İsrail’in Han Yunus’ta düzenlediği saldırıda 10 çocuğundan 9’unu kaybeden ve eşi ağır yaralanan En-Neccar’a Malta’nın kapılarını açtıklarını söyledi.

“Bir saniye içinde 9 çocuğunu kaybetti. Malta bu trajediye sırtını dönemaz,” diyen Abela, doktor ve ailesine barınma ve vatandaşlık hakları dahil olmak üzere her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

"ULUSLARARASI SESSİZLİK TARİH ÖNÜNDE HESAP VERECEK"

Konuşmasında uluslararası topluma da sert mesajlar gönderen Abela, “Bebekleri, çocukları öldürmek, insanları aç bırakmak en vahşi suçların başında gelir. Eğer dünya bu zulüm karşısında sessiz kalırsa, tarih bizleri affetmeyecektir,” dedi.

GAZZE'DE KAYIPLAR ARTIYOR

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana süren saldırılarında en az 1580 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Son olarak 24 Mayıs’ta, Nasır Hastanesi’nde görev yapan Dr. Ala en-Neccar, evine düzenlenen saldırıda neredeyse tüm ailesini kaybetti. Malta’nın En-Neccar’a yönelik bu duyarlılığı, uluslararası toplumda da yankı bulmaya aday görünüyor.TRHABER

Avatar
Ahmet İğdişli