Yandex Metrica
SON DAKİKA
Ankara, Şuşa adımıyla Karabağ'a mühür vurdu

Ankara, Şuşa adımıyla Karabağ'a mühür vurdu

Erdoğan ile Aliyev'in 15 Haziran Şuşa Deklarasyonu önemli jeopolitik sonuçlara gebe. Moskova ve Bakü medyası, Ankara'nın bölgeye vurduğu mühre dikkat çekiyor.

Dünya

23.01.2024, 17:35

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev arasında Karabağ topraklarında imzalanan Şuşa Deklarasyonu, sonuçları itibariyle bölgede dengeleri değişterecek mahiyette görülüyor.

15 Haziran'da imzalanan anlaşma, taraflardan birinin saldırıya uğraması durumunda Ankara ile Bakü'nün buna derhal toplu halde ve birlikte cevap vermesini hükme bağlıyor. Deklarasyon aynı zamanda Türkiye'yi Hazar bölgesi ve Orta Asya coğrafyasıyla buluşturacak Zengezur Koridoru'nu da güvenlik şemsiyesi altına alıyor. 

TURAN İDEALİNİN TEMELİ Mİ?

Erdoğan ve Aliyev'in devrim niteliğindeki anlaşması, haliyle hem Moskova'da hem de Bakü'de geniş yankı buldu. Rusya'da yayınlanan Politnavigator adlı haber portalındaki analizde, 2. Karabağ Savaşı ile işgalden kurtarılan Şuşa'da imzalanmış deklarasyon, Türkiye'nin Türk Devletleri Örgütü'nün muzaffer yükselişine hazırlık anlamı taşıyor. Analizde şu ifadeler dikkat çekici: 

"Ankara ile Bakü arasındaki başarılı müzakere, bölgeyi jeopolitik olarak yeniden şekillendirecek. Şuşa Deklarasyonu ile Türkiye, artık 'Türk Dünyası'nda lider olarak tanınacak. İki ülkenin askeri ittifakı, Ankara’nın gelecekte her düzeyde ilan edeceği 'Turan Ordusu' oluşumunun da temelidir. Mart ayında Kazakistan’ın Türkistan şehrinde düzenlenen zirvede oluşturulan Türk Devletleri Örgütü de, bu amacı destekleyen en bariz örnektir."

"Erdoğan’ın buradaki sözleri her ne kadar 'Tahran ve Moskova ile dostane ve istikrarlı bir şekilde iyi komşuluk ilişkileri kurmak' olsa da, oluşturulan Türk Birliği’nin güçlendirilmesi ve Şuşa Deklarasyonu, İran’ın coğrafi olarak bölünmesine ve Rusya’nın karadan ve denizden ulaşım yollarının kesilmesine neden olabilir."

"PAN-TÜRK TEHDİDİ ALTINDAYIZ"

"Türkiye’nin Hazar kıyısındaki ülkelerle daha fazla ekonomik, askeri ve politik genişlemeye ulaşmak için Azerbaycan’ı bir sıçrama tahtası olarak kullanmaya çalıştığı açıktır. Erdoğan, Karabağ görüşmelerinde Azerbaycan’ın ve bölgedeki diğer devletlerin petrol ve gaz projelerine yatırım yapma konusuna da tesadüfen değinmemiştir."

Rus medyasındaki analiz şu cümleyle bitiyor: "Tüm bu gelişmeler, nihayetinde pan-Türk tehdidi altında olduğumuzun farkındalığını ortaya koymuştur. Sonuç ise eski Sovyet Orta Asya’sının tamamında yeniden canlanan Osmanlı İmparatorluğu olacaktır."

ŞUŞA'YA KONSOLOSLUK TESADÜF DEĞİL

Bakü merkezli düşünce kuruluşu Top-Center'da yayınlanan analizde ise Şuşa Anlaşması ile Azerbaycan'a bir nevî 'NATO koruması sağlandığına' işaret edildi. NATO'nun en büyük ikinci gücü olan Türkiye'nin Bakü'yü güvenlik şemsiyesi altına aldığına işaret edilen yazıda, Erdoğan'ın hamlelerinin geniş jeostratejik sonuçlar doğuracağı vurgulandı. 

Aynı düşünce kuruluşunun yayınladığı diğer bir analizde ise Ermenistan'ın Karabağ'ı yeniden işgal etme arzularının Erdoğan'ın Şuşa adımıyla birlikte yok edildiğine dikkat çekildi. Türkiye'nin Şuşa'da konsolosluk açma hamlesinin 'tesadüf olmadığına' dikkat çeken analizde, Ankara'nın Zengezur Hattı'nın güvenliğini sağlama adına kararlı olduğuna işaret edildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading