Lavrov, Moskova'nın desteklediği bu görüşmelerin başlangıcında tarafları müzakere masasına oturtmanın zor bir süreç olduğunu vurguladı. Ancak, bu görüşmelerin siyasi konulardaki görüş ayrılıkları nedeniyle şu ana kadar somut sonuçlar doğurmadığını ifade etti. Özellikle Suriye rejimi, normalleşme sürecinin devamı için Türk kuvvetlerinin Suriye'den çekilmesini şart koşarken, Türkiye bu çekilme süreciyle ilgili henüz kesin bir tavır belirlemedi.
2025'e kadar bir düzine atom bombası: İran'ın nükleer patlama testi...TÜRKİYE'NİN YAKLAŞIMI NASIL?
Savunma Bakanı Yaşar Güler, Suriye rejimi liderinin Türkiye ile ilişkileri normalleştirme isteğini olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Güler, "İki taraf arasında çözülemeyecek bir sorun olmadığına inanıyoruz. Anlaşmaya varmak, çatışmanın sona ermesi ve komşu ülkeler olarak normal faaliyetlere devam etmek her iki ülkenin de çıkarınadır," dedi.
Fransa'dan Doğu Akdeniz hamlesi: Helikopter gemisi yola çıktı: Güvenli liman...SURİYE'DEN İLKELER BELGESİ ÖNERİSİ
Suriye rejimi lideri, 25 Ağustos'ta Halk Meclisi'nde yaptığı konuşmada, iki ülke arasında terörizmle mücadele, mülteciler ve Türk kuvvetlerinin geri çekilmesi gibi konuları içeren bir "ilkeler belgesi" üzerinde mutabakata varılmasını önerdi. Bu öneri, normalleşme sürecinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Katil İsrail, İran'a saldıracak mı? İşte muhtemel senaryolarTÜRKİYE'NİN İSTEKLERİ
Türkiye, PKK ile mücadele ve Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi gibi konularda ortak çözümler bulmayı hedefleyerek, Suriye rejimiyle ilişkilerini normalleştirme niyetini defalarca dile getirdi.
Bu gelişmeler, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olabilir. Ancak, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin ilerleyebilmesi için tarafların somut adımlar atması ve karşılıklı güveni tesis etmesi gerektiği açıkça görülüyor.
Yorum Yaz