Yandex Metrica
SON DAKİKA
Amonyak hattını da patlattılar: Dünyanın gözü bir kez daha Türkiye'de!

Amonyak hattını da patlattılar: Dünyanın gözü bir kez daha Türkiye'de!

Kimliği belirsiz sabotajcılar, Kahovka Barajı'nın patlatılmasından bir gün sonra dünyanın en büyük amonyak boru hattını havaya uçurdu. Yaklaşık 2 bin 500 kilometrelik boru hattının tahrip edilmesi gıda ve gübre krizi endişelerini bir kez daha artırdı. Hem tahıl hem de gübrenin Türkiye'de depolanıp dağıtılması bir seçenek olarak masada duruyor.

Dünya

23.01.2024, 21:00

Herson doğusunda Dinyeper Nehri üzerindeki Kahovka Barajı'nın patlatılmasından bir gün sonra dünyanın en büyük amonyak boru hattı sabotajlı saldırıya uğradı.

Rusya'nın Volga Nehri üzerindeki Tolyatti kentinden başlayıp tam 2 bin 468 kilometre (1534 mil) ilerledikten sonra Karadeniz kıyısında bulunan Ukrayna kenti Odessa'ya ulaşan boru hattı, gübre üretimi için gerekli madde olan amonyağı dünya pazarlarına ulaştırıyordu. 

Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen ve dünyanın en büyük gübre iletim hattı olarak bilinen boru hattına yönelik bombalı sabotaj, Ukrayna kuzeydoğusundaki Harkov kentine bağlı Masyutovka kasabası yakınlarında bulunan ormanlık alanda gerçekleşti. 

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro Gazze'yi Hiroşima'ya benzetti: 'Aynı hikaye' Haberi Görüntüle

HERKES YİNE BİRBİRİNİ SUÇLADI 

Tıpkı baraj sabotajında olduğu gibi bu eylemde de taraflar birbirlerini suçladı. Rusya Savunma Bakanlığı sözkonusu eylemi Ukraynalı sabotaj ve keşif grubunun gerçekleştirdiğini ileri sürdü. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının havaya uçurulmasının Tahıl Koridoru Anlaşması'nı olumsuz etkileyebileceğini belirterek, boru hattından amonyak iletimi maddesinin anlaşma şartlarından biri olduğunu hatırlattı. 

Kiev yönetimi ise suçu Rus birliklerine yükleyerek "Boru hattına saldırı Rus işgalinin bir sonucudur" mesajı verdi ve sabotajı zımnen kabullendi. 

Son dakika... Yunanistan'a ait F-16 Ege Denizi'ne düştü! Haberi Görüntüle

AB'den Bosna Hersek kararı: Katılım müzakereleri başlıyor Haberi Görüntüle

BÖLGEDE ZEHİRLİ MADDE ALARMI 

Patlama sonrası bölgede kimyasal felaket alarmı verildi. Zehirli bir madde olan ve akciğerler, burun ve gözlerde tahrişe yol açabilen amonyak maddesi boru hattında 15 aydır atıl durumdaydı. Rus işgali başladıktan sonra Ukrayna, sözkonusu hattan Odessa'ya amonyak sevkiyatını durdurmuş ve Rusya'yı bu şekilde cezalandırmıştı. 

İstanbul’da 22 Temmuz 2022'de imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması ise Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının yeniden kullanıma açılmasını hükme bağlıyordu. Ancak Rusya, Ukrayna’nın bu hattın kullanımına açılmasına izin vermediğini belirterek, anlaşma gereği boru hattının eski haline getirilmesini istiyor.

Netanyahu Refah'ta yeni bir katliam için Biden'ı ikna etmeye çalışıyor:... Haberi Görüntüle

GÜBRE VE TAHIL TÜRKİYE'DE TOPLANSIN 

Boru hattına yönelik 5 Haziran tarihli saldırı gıda krizi endişelerini daha da artırdı. Savaşla bir ilgisi bulunmayan gıda, tahıl ve gübre gibi malzemelerin sevkiyatını çözme konusunda yine Türkiye'nin devreye girmesi bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Harkov'da tahrip edilen hattın yeniden onarılmasının 3 ayı bulabileceğini belirtiyor. Hattın aktif hale getirilmemesi ve bunun sonucunda Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yenilenmemesi durumunda hem gübrenin hem de tahılın Türkiye'de depolanıp dağıtılması bir seçenek olarak gündeme gelebilir. 

'Gaz dağıtım merkezi' planından sonra 'gıda dağıtım merkezi' planlarının odağına yerleşebilecek Türkiye'nin dünyayı yeni bir gıda krizi endişesinden kurtarması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus buğdayının Türkiye'de işlenerek un haline dönüştürüldükten sonra dünya pazarlarına ulaştırılması önerisi daha önce gündeme gelmişti. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading