Amerika'nın yerini Avrupa ve Güney Kore alabilir: Ukrayna savaşında yeni gelişme
Donald Trump'ın ABD başkanlığı döneminde askerî yardımların kesilmesi ihtimaline karşı Ukrayna'nın imdadına Avrupa ülkeleri ve bilhassa Güney Kore yetişiyor. Cephe hattına Kuzey Kore askerlerinin yollanmasına cevap olarak Seul yönetimi, geniş endüstriyel kapasitesini Ukraynalılara açmaya hazırlanıyor.
Donald Trump'ın ocak ayında başkanlığı devralacağı ABD'de tuhaf gelişmeler yaşanıyor.
Mevcut ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya silah yardımı için Kongre'den gizlice 24 milyar dolarlık ek bütçe talep ettiği ortaya çıktı.
Siyonist Politico tarafından ifşa edilen belgelere göre bütçe talebi 25 Kasım'da ABD Kongresi'ne sunuldu. Paketin 16 milyar dolarlık kısmı Ukrayna için üretilecek silahların finansmanına ayrılırken 8 milyar doları ise Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi'ne (USAI) aktarılacak.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken sözkonusu paketi doğrularken, Donald Trump'ın başkanlığı döneminde yardımların kesilme ihtimali Kiev yönetimini yeni arayışlara itti. Bu arayışın odak noktasını ise Ukrayna'ya saldırılar için asker göndermekte olan Kuzey Kore'nin düşman kardeşi Güney Kore oluşturuyor.
Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, beraberinde kalabalık bir heyetle soluğu dünyanın 5. büyük ordusuna sahip Güney Kore'de aldı. Kuzey Kore'nin Ukraayna savaşına dahil olmasının ardından buna karşı adım atma niyetini ortaya koyan Seul yönetiminin Kiev'e silah ve mühimmat desteğinde bulunması bekleniyor.
MÜHİMMAT TRANSFERİ YAKINDA BAŞLAYABİLİR
Kiev basını Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol tarafından da kabul edilen Ukraynalı heyetin pek çok konuda istediğini alabileceğini belirtiyor. Savunma sanayii endüstrisi oldukça gelişmiş ülkede Ukraynalıların ilk talebinin 155mm'lik topçu mühimmatı olduğu belirtiliyor.
Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Yoon'un heyeti memnuniyetle karşıladığı ve Pyongyang ile Moskova'nın askeri iş birliğinden kaynaklanan güvenlik tehditlerine karşı ortak çabaların önemini vurguladığı belirtildi.
Açıklamada, "İki taraf, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker konuşlandırması ve Rusya ile Kuzey Kore arasındaki silah ve teknoloji transferi konusunda bilgi paylaşımına devam etme ve müttefiklerle işbirliği yapma konusunda mutabık kaldı" denildi.
Moskova, Güney Kore'yi Ukrayna'ya silah tedarik etmenin ikili ilişkileri 'tamamen yok edeceği' konusunda uyarırken Ukrayna cephesindeki Kuzey Kore askerlerinin varlığından ötürü Seul'ün daha agresif adım atmasına kesin gözüyle bakılıyor.
AVRUPA RUSYA KARŞISINDA GERİ ADIM ATMIYOR
Donald Trump döneminde yaşanabileceklere hazırlanan Avrupa ülkeleri ise bir yandan ortak savunma projelerine hız verirken aynı zamanda Ukrayna'ya yönelik yardımlara kıs kesmeksizin devam ediyor.
Belçika, Hollanda ve Danimarka'dan F-16 transferi hazırlığı sürerken Almanya IRIS-T adlı hava savunma sisteminin yenilerine teslim edecek.
Şimdiye dek Ukrayna'ya alçak irtifa savunması sağlayan Gepard'la birlikte 7 adet IRIS-T teslim eden Berlin yönetimi 2026'ya kadar bu sayıyı 24'e ulaştırmayı planlıyor.
İngiltere ve Fransa ise 300 kilometrelik seyir füzesi Storm Shadow/Scalp'in tedarikine devam etme konusunda geri adım atmadı. Moskova'nın nükleer saldırı tehditlerine rağmen bu füzelerin Ukrayna'ya sevkine devam edilecek.
Yerli savunma sanayiini hızlı bir şekilde oluşturma çabasındaki Ukrayna, ABD'de Donald Trump iktidarıyla birlikte askerî yardımlar konusunda Avrupa ülkelerinin ve Güney Kore'nin kapısını daha sık çalacak gibi görünüyor.