Yandex Metrica
SON DAKİKA
Amerikan elçisinden inciler: Başkan ve ben, Atina'ya derinden bağlıyız

Amerikan elçisinden inciler: Başkan ve ben, Atina'ya derinden bağlıyız

ABD'nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Washington'daki yeni görevine başlamak üzere Yunanistan'dan ayrılırken çok önemli ifşaatlarda bulundu.

Dünya

23.01.2024, 19:13

Atina'da 5,5 yıldır görev yapan ABD'nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Washington'da Enerji Bakan Yardımcısı olarak göreve başlamak üzere Yunan topraklarından ayrılıyor. Veda ziyaretlerini sürdüren ve son demecini Yunan Devlet Televizyonu ERT'ye veren Pyatt, Türkiye'ye karşı Doğu Akdeniz'de oluşturulmuş ittifakın mimarlarından biri olduğunu gözler önüne serdi. 

2020 Ağustos'unda sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Kıbrıs çevresinde deniz dibi taraması yaparken ona saldırıda bulunmak isteyen Yunan donanmasına ait Limnos gemisine Türk fırkateyni Kemalreis'in müdahale ettiği ve iki geminin çarpışmasıyla sonuçlanan olayı hatırlatan Pyatt, sözkonusu gerilimin 5,5 yıllık elçilik dönemindeki en sıkıntılı anlar olduğunu dile getirdi. 

Biden’ın yanında Filistine destek verdi! İrlanda Başbakanı istifa kararı aldı! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN SAVAŞIN EŞİĞİNDEYDİ

Türkiye ile Yunanistan arasında savaş riski iyice yükselmişken Fransa ile ortaklaşa çalışarak Ankara üzerinde baskı oluşturduklarını anlatan Pyatt, şunları söyledi: 

"Gerginliğin çoğu denizde yaşanıyordu. Ama kesinlikle ABD bunu çok ciddiye aldı. Bölgedeki diğer NATO müttefiklerimizle yakın bir şekilde çalıştık. Fransa bu konuda çok önemli bir ortaktır. Ve ben şahsen tüm hükümetlerin bu gerilim dönemini aşmak için çok sıkı çalışmasına çok memnunum. Bugün de zorluklar var ancak 2020 yaz aylarıyla karşılaştırıldığında bunlar hiçbir şey değil."

"Yunanistan'la imzaladığımız savunma işbirliği anlaşmasını (MDCA) derinleştirdik ve önemli ilerleme kaydettik. Gerek hava kuvvetlerimiz gerekse de özel kuvvetlerimiz birlikte çalışıyor. İşbirliğimiz daha da gelişecek. Şükürler olsun ki Dedeağaç'ta üsse sahibiz. Aynı zamanda Teselya, Volos ve Larisa'da da üslerimiz var. Bütün bunlar ortak çıkarlarımızın tezahürleridir. Kiowa tipi helikopterlerin Yunanistan'a transferi, M1117 zırhlı araçları, F-16 Viper modernizasyonu, Mark-V tipi özel kuvvet botları... Ve şimdi F-35'ler hakkında konuşmaya başladık."

Dünyaca ünlü rapçi Lil Jon, İslam'la şereflendi Haberi Görüntüle

ATİNA'YA DERİNDEN BAĞLI BİR BAŞKAN...

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in 16 Mayıs'ta Washington'da Joe Biden ile görüşeceğini ve Kongre'ye hitap eden ilk başbakan olarak tarihe geçeceğini hatırlatan ERT muhabirinin "Washington'da hava nasıl?" sorusuna Pyatt şu cevabı veriyor:

"Washington'da hava son derece olumlu. Başkan Joe Biden Yunanistan'la ilişkilere derinden bağlıdır. Yunanistan'a olan tutkusunu, hayranlığını biliyorum. Zaten Beyaz Saray daveti de bunun bir yansıması. Ayrıca Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Kongre'nin ortak oturumuna hitap etme daveti Miçotakis için olağanüstü bir onurdur."

"Yunanistan Avrupa'nın enerji güvenliği için önemli projelere ev sahipliği yapıyor. Dedeağaç FSRU (sıvılaştırılmış doğalgaz) tesisi bunlardan biri. Dedeağaç'taki tesis çok önemli işlevler görecek." 

Hamas liderlerinden Hamdan duyurdu: İsrail ateşkes için kararını verdi Haberi Görüntüle

İSRAİL, YUNAN, GÜNEY KIBRIS İTTİFAKI

ERT muhabirinin Yunanistan, İsrail, Güney Kıbrıs ve ABD'den oluşan 3+1 ittifakını hatırlatarak bu oluşumda Pyatt'ın rolünden bahsetmesi üzerine Amerikan büyükelçisi başardığı önemli 'iş'i şöyle anlattı:

"Kurduğumuz 3+1 yapılanmasından gurur duyuyorum. Dışişleri Bakanı Blinken 3+1 taahhüdünü defalarca kez dile getirdi. Yakında 3+1 yapılanmasına bakanlıklar düzeyinde tanık olacağız. Çok sağlam bir enerji gündemimiz var. Mısır'dan Yunanistan'a elektrik konektörü olan EuroAsia Interconnector gibi projelerle Doğu Akdeniz'e destek sağlıyoruz. EastMed boru hattı konusunu da yeniden ele alabiliriz. Doğu Akdeniz'deki, İsrail, Mısır ve Kıbrıs'taki gaz kaynaklarının mümkün olan en kısa sürede Avrupa'ya ulaştırılması için birlikte çalışabiliriz. 3+1 yapılanması olarak yapacağımız çok iş var. Jeopolitik olarak çok dinamik bir bölgede Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs'la (güney) birlikte çalışmak istiyoruz. Geride bıraktığım mirasla bir kez daha gurur duyuyorum."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading