ABD, Almanya ve İsrail uçaklarına topraklarını kullandırarak Gazze soykırımına destek veren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Amerikan askerleri için helikopter üssü kurmaya hazırlandığı ortaya çıktı.
Larnaka yakınlarında kurulacak üs, 1974 öncesi bütün bölgelerinde Türklerin yaşadığı Tatlısu'da (Mari) inşa edilecek deniz üssüne yakın bir konumda bulunuyor.
Yani yakında ABD ve İsrail'in Güney Kıbrıs'ta hem büyük bir askerî limanı hem de hava üssü bulunacak.
Helikopterlerin konuşlandığı üsler genellikle savaş uçaklarına da rahatlıkla ev sahipliği yapabiliyor. GKRY Savunma Bakanı Vasilis Palmas, Rum basınına verdiği demeçte 'Larnaka yakınındaki helikopter üssünün inşa halinde olduğunu' söyledi.
Konuya ilişkin detay veremeyeceğini kaydeden Palmas, üssü kimlerin kullanacağına ilişkin soruyu cevapsız bıraktı.
Ancak Rum Politis gazetesi, sözkonusu üssün Amerikan ordusuna tahsis edileceğini ve Pentagon birliklerinin nakliye-lojistik ihtiyaçları için kullanılacağını yazıyor.
Rum basınına göre bu üssü yoğunlukla Chinook tipi askerî nakliye helikopterleri kullanacak.
Haberlerde, halen envanterinde 6 kadar askeri helikopteri bulunan GKRY'nin bir helikopter üssüne ihtiyacı olmadığı, Larnaka'daki helikopter üssü konusunda Güney Kıbrıs ile ABD'nin imzaladıkları 'stratejik işbirliği' anlaşmasında mutabakata vardıkları öne sürüldü.
O ülke göçmenlerle ilgili düğmeye bastı: 2 milyon kişi sınır...GÜNEY KIBRIS'TA ZATEN ABD ÜSSÜ VAR
ABD Savunma Bakanlığı, Anadolu Ajansı muhabirinin konuyla ilgili sorusuna yanıt vermedi. Amerikan ABC televizyonunun ABD'nin 2013-2017 döneminde adada gizli bir askeri üs kullanarak buraya helikopter konuşlandırdığı haberine, Rum yetkililer sessiz kalmayı tercih etmiş, Lefkoşa'daki ABD Büyükelçiliği ise bu konuyu soran gazetecilere 'Yorum yok' cevabını vermişti.
ABD, geçen kasım ayında Doğu Akdeniz'de bir helikopterinin düştüğünü ve 5 özel birlik askerinin kazada hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
Helikopterin Kıbrıs kıyılarına 30 mil açıkta düştüğünün belirlenmesinin ardından ABD'nin GKRY'de gizli helikopter üssü bulundurduğuna dair tartışmalar yeniden alevlenmişti.
Bermuda Şeytan Üçgeni'nin gizemli sırrı çözüldü! Uzmanlar, kayıpların nedenini açıkladıMARİ'DE DENİZ ÜSSÜ ANLAŞMASI
Yunanistan'ı Girit'ten Dedeağaç'a kadar Amerikan garnizonuna dönüştüren Kiryakos Miçotakis yönetimi, Güney Kıbrıs'ın da aynı yola girmesi için adımlarını sıklaştırdı.
20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nın yıldönümü öncesi soluğu Lefkoşa'da alan Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Larnaka ile Limasol arasındaki Tatlısu (Mari) kıyılarında bir deniz üssü inşa edilmesi için anlaşmaya varmıştı.
Mari Üssü'nde Amerikan ve İsrail donanma unsurlarının daimî olarak konuşlanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Rumların 1960'larda başlattığı ve 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs Barış Harekâtı'na kadar devam eden katliamlar öncesinde Tatlısu, tepeden tırnağa Türklere ait yerleşim yerlerinden biriydi. Savaş öncesi ve sonrasında buradaki Türkler Rum saldırganlığı nedeniyle kuzey bölgelere göç etti.
İsrail ordusu 'Chariots of Fire' adlı tatbikat için Güney Kıbrıs topraklarına çıkarma yapmıştı.
Yorum Yaz