Yandex Metrica
SON DAKİKA
Amerikalıların yüzde 50'si 'İsrail'e yardım kısıtlansın' diyor

Amerikalıların yüzde 50'si 'İsrail'e yardım kısıtlansın' diyor

Filistin'de belli dönemlerde büyük katliamlar yapan, insanlık dışı askeri operasyonlarına her an devam eden İsrail'e ABD'nin dev finansal yardımları ülkede tartışma konusu. Son ankete göre Amerikan halkının yüzde 50'si İsrail'e yapılan yardımların kısıtlanmasını istiyor.

Dünya

23.01.2024, 17:54

ABD'nin İsrail'e yönelik 'sarsılmaz' desteğine ülke içinde muhalefet büyüyor. Yeni bir araştırma Washington yönetimine tepkiyi gözler önüne serdi. Araştırmanın adresi Chicago Konseyi. 

Türkiye'nin silah ihracatı Yunan medyasını salladı: Artık devler ligindeler Haberi Görüntüle

DEMOKRATLAR ÇOĞUNLUKTA

Konsey tarafından yayınlanan ankette ABD'nin İsrail'e yönelik yardımları soruldu. Ankete katılan ABD vatandaşlarının yüzde 50'si ABD'nin İsrail'e yönelik askeri yardımı sınırlandırmasını istiyor. 

İsrail'e yardımları tartışmaya açanların çoğu Demokratları destekleyen grup. Demokratların yüzde 62'sini ABD hükümetinin İsrail'in Filistinlilere karşı askeri operasyonlarda askeri yardım kullanmasına tepkili. 

Cumhuriyetçilerde ise anket tam tersi bir görünümde. Cumhuriyetçilerin yüzde 61'i İsrail'e desteğin devam etmesini istiyor.

İslam'a zincir vurdular! İşgal polisi Mescid-i Aksa'yı dikenli tel ile... Haberi Görüntüle

'BAĞIMSIZ FİLİSTİN'E DESTEK

Ankette sorulan sorulardan  biri de tek devletli çözüm önerisi. Amerikalıların yüzde 56'sı bağımsız bir Filistin'i kabul edilebilir olarak görüyor. Yüzde 60'ı ise tek devletli çözüme ancak Filistin ve İsraillilerin eşit vatandaş muamelesi görmesi durumunda destek verebileceğini söylüyor. 

Netanyahu'nun gözünü kan bürüdü! Bebek katili Refah katliamı için tarih... Haberi Görüntüle

'FİLİSTİN'E DEĞİL İSRAİL'E BASKI YAPIN'

Anket ABD halkının İsrail'in siyonist rejimine verdiği desteğe sorgulamayı büyüttüğünü, desteği azalttığını gösteren önemli bir veri. Bu yıl yapılan farklı anketler de bu durumun daha net görünmesini sağlıyor. HMart ayında yapılan bir Gallup anketi, Demokratların çoğunun ABD'nin Filistin'e değil İsrail'e baskı yapması gerektiğine inandığını da ortaya koymuştu. 

Temmuz ayında Yahudi Seçim Enstitüsü tarafından yapılan bir anket de, Amerikan Yahudilerinin dörtte birinin İsrail'in bir apartheid devleti olduğuna inandığını ortaya koymuştu. ABD halkının yüzde 34'ü İsrail'in Filistinlilere yönelik muamelesinin ABD'deki siyahlara karşı ırkçılığa benzetiyor.

Yunanistan'da hükümete karşı ayaklanma! Binlerce kişi özel üniversite tasarısını protesto... Haberi Görüntüle

DEMOKRAT SENATÖRLER DAHA ÖNCE DE ÇAĞRI YAPMIŞTI

Demokratların İsrail'e yönelik desteğe muhalefeti uzun süredir devam ediyor.Son olarak geçtiğimiz aylardaABD’li Demokrat senatörler Bernie Senders ve Elizabeth Warren, ABD’nin İsrail’e yaptığı yardımları yeniden düzenlenmeye çağırarak, bu yardımın iki devletli çözümü engellediğini ifade etmişti.  Sanders ''Amerikan halkı parasının insan haklarının ihlal edilerek, Filistinlilere ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesi için harcanmasını istemiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Hitler yeni katliamlara hazırlanırken Hamas'tan 'ateşkes' açıklaması geldi Haberi Görüntüle

ABD YARDIMI REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR

ABD, 1948'de Filistin topraklarına el koyarak bir işgal devleti kuran İsrail'e 2020 yılı sonu itibarıyla 146 milyar dolar net askeri yardım yaptı. Cari rakamlara göre bu miktar 236 milyar dolar seviyesine çıkıyor. Yani İsrail 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük ABD yardımını alan ülke. ABD İsrail'e ekonomik yardım, askeri yardım, füze savunma sistemi yardımı yapıyor. 

ABD,  1946'dan 2020'ye kadar geçen 74 yıllık sürede İsrail'e 104 milyar 507 milyon 700 bin dolar doğrudan askeri destek verdi. Ekonomik yardım 34 milyar 326 milyon doları ve hava ve füze savunma sistemlerine olan yardım 7 milyar 411 milyon 409 bin doları buldu.

2001'den bu yana ülkelerin ABD'den aldıkları yardımların oranlarını grafikte görmek mümkün.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading