Yandex Metrica
SON DAKİKA

Amerika'da yeniden Cumhur telaşı: Bu adamlar her konuda bize karşı çıkıyor

28 Mayıs'tan sonra Erdoğan iktidarının büyük bir ihtimalle devam edeceği görülünce Batı basını Türk-Amerikan ilişkilerinin muhtemel seyrini masaya yatırdı. İngiliz medyasına konuşan uzmanlara göre Ankara-Washington arasında yakınlaşma ihtimali yok denecek kadar az.

Dünya

29.01.2024, 14:27

İngiliz yayın organı Middle East Eye (MEE), 28 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesi durumunda ABD-Türkiye ilişkilerinin ne durumda olacağına ilişkin tahminleri masaya yatırdı. MEE'ye görüş veren 'Türkiye uzmanı' Amerikalı analist Nicholas Danforth, Ankara-Washington hattında iyileşme ihtimalinin olmadığını belirtiyor. 

Dünyada ne zaman bir savaş patlak verse yahut ABD ve Türkiye'de ne zaman bir seçim olsa insanların bunu 'ilişkileri sıfırlama fırsatı' olarak gördüğünü ancak o beklenen sıfırlamanın hiçbir zaman gerçekleşmediğini söyleyen Danforth, "Bu sefer de olmayacak. İki ülke arasındaki uçurum artık Erdoğan'ı bile aşıyor. Milliyetçiler NATO'dan uzaklaşmayı Erdoğan'dan daha fazla istiyor. Batı için en endişe verici eğilim, aşırı milliyetçilerin hükümette artan gücü. Bu adamlar neredeyse her konuda Batı'ya karşı çıkıyorlar" yorumunda bulundu. 

ABD'nin eski Türkiye büyükelçisi James Jeffrey ise Batı'nın Erdoğan'ın yönetimde kalacağını anlamaya başladığına dikkat çekerek "Umabileceğimiz en iyi şey iki ülke arasında daha iyi bir ilişkidir" diyor. Jeffrey, İsveç'te terörle mücadele yasasının yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye'nin bu ülkenin NATO'ya üyelik başvurusunu onaylayacağını düşünüyor. 

Rusya’da başkanlık seçimini Putin kazandı: Zafer konuşmasında 3. Dünya Savaşı... Haberi Görüntüle

James Jeffrey

TikTok Ceo'sundan ABD'nin yasağına misilleme: 300 bin ABD'li işini kaybedecek... Haberi Görüntüle

KARADENİZ'DEKİ EN BÜYÜK GÜÇ

MEE'ye görüş veren dış politika uzmanı Ömer Özkızılcık ise iki ülke arasındaki ilişkiler konusunda en önemli göstergenin F-16 satışı olduğuna dikkat çekerek "ABD F-16'ların satışını bile onaylamazsa ilişki ölür" dedi. Ancak F-16 talebine ABD Kongresi'nin onay vermeyeceği biliniyor ve Beyaz Saray ise bu durumu tersine çevirmek için çaba göstermeyecek.

Özkızılcık'a göre ABD'nin Türkiye'ye 2018'deki son seçim döneminde olduğundan daha fazla ihtiyacı var. Özkızılcık, "Rusya'nın Ukrayna'daki zayıf performansı nedeniyle Türkiye şu anda Karadeniz'deki en güçlü deniz gücü" diyor. 

Geçtiğimiz günlerde Amerikan CNN'e verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Joe Biden ile çalışmaya devam edeceğim" dese de Ankara-Washington hattında sağlıklı bir ilişkinin tesis edilmesi neredeyse imkansız görünüyor. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading