Yandex Metrica
SON DAKİKA
Almanya'da seçim sonucuna göre 3 koalisyon seçeneği

Almanya'da seçim sonucuna göre 3 koalisyon seçeneği

Almanya'da geçtiğimiz gün gerçekleşen federal seçimin sonuçları belirginleşirken ortaya çıkan tabloya göre, ülkeyi üç ihtimalin öne çıktığı, sıkı bir koalisyon süreci bekliyor.

Dünya

04.03.2024, 04:36

Almanya'da 26 Eylül Pazar günü gerçekleşen federal seçim sonuçlarına göre, ortaya üç seçenekli bir koalisyon tablosu çıkıyor. Önümüzdeki süreçte hangisinin hayata geçirileceği merakla beklenirken, SPD ve CSU/CDU'nun hamleleri neticeyi belirleyecek.

Rusya'nın başkenti Moskova'da silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı... Haberi Görüntüle

TRAFİK LAMBASI KOALİSYONU

Seçimle beraber mecliste en fazla milletvekili sayısını bulunduran Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD), ilk olarak "trafik lambası koalisyonu" kurmak üzere Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile birlikte üç partili hükümet kurmak üzere görüşmeler yapması olası.

Husilerden İngiltere ve ABD duyurusu: Havalimanını vurdular Haberi Görüntüle

BÜYÜK KOALİSYON

Diğer taraftan yine SPD'nin liderliğinde kurulabilecek bir başka ihtimal de SPD-CDU/CSU'dan oluşturulacak "büyük koalisyon" seçeneği.

G7 ülkelerinden İran ve Rusya'ya tehdit: Karşılık vermeye hazırız Haberi Görüntüle

JAMAİKA KOALİSYONU

Ortaya çıkan tabloya göre, başka bir seçenek de partilerin renklerinin Jamaika bayrağını (siyah-yeşil-sarı) anımsatması sebebiyle, CDU/CSU, Yeşiller ve FDP'nin kuracağı "Jamaika koalisyonu" da ihtimaller arasında yer alıyor.

Koalisyon şeklinin dikkat çeken özelliklerinden biri de cumhurbaşkanı seçimini etkileyebilecek olması. Söz konusu partilerin kuracağı üçlü koalisyon olasılığı zayıf değil. Çünkü FDP Lideri Christian Lindner, konuk olduğu bir televizyon programında Jamaika koalisyonundan tarafa olduğunu dile getirmişti.

Dört yıl önceki seçimlerden sonra Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), koalisyon görüşmeleri yapmış fakat FDP lideri Christian Lindner'in son anda "Yanlış yönetmektense, yönetmemek daha iyi" diyerek, koalisyon görüşmelerinden çekilmesiyle sonuçlanmıştı. Bu yüzden 2017'de iktidar fırsatını kaçırmış olan Lindner, tekrar karşısına çıkan bu fırsatı kaçırmak istemiyor. Edinilen bilgilere göre, CDU/CSU yöneticileri de başkanlığı SPD'ye kaptırmamak için bu ihtimale sıcak bakıyor.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Markus Söder de Laschet yönetiminde "mantık ittifakı" kurmak istediklerine dikkat çekerek, "Jamaika koalisyon fikrine kesinlikle inanıyoruz." şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading