banner2

Alman bakandan itiraf! 'Ulusal güvenlik sorunu olarak görülmeli'

Rusya-Ukrayna savaşından önce "çevreci enerji" adımını atan ülkelerden olan Almanya, savaşın patlak vermesiyle birlikte enerjideki bağımlılığının tehlikelerini fark etti.

Dünya 28.03.2023, 23:37
Abone ol
Alman bakandan itiraf! 'Ulusal güvenlik sorunu olarak görülmeli'

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanların evlerini ısıtmak için kullandıkları enerji kaynağının ulusal güvenlik sorunu olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Berlin Enerji Dönüşüm Konferansı'nda konuşan Alman bakan, iklimin korunması için dünya çapında fosil yakıtlara vedanın hızlandırılması gerektiğini ifade etti. Büyük sanayileşmiş ülkelerin fosil yakıtlara vedalaşması için özel bir sorumluluğu olduğunu belirten Baerbock, Almanların evlerini ısıtmak için kullandıkları enerji kaynağının bir ulusal güvenlik sorunu olarak görülmesi gerektiğini ifade söyledi.

Baerbock, Almanya'da fosil yakıtlardan ısı pompaları gibi daha yeşil teknolojilere geçişin hızlandırılması gerektiğini dile getirdi.

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ

Baerbock, Alman hükümeti içinde enerji dönüşümünün "tartışmalı" olduğunu kabul etti, evlerdeki ısıtma sistemlerinin ülkenin gelecekteki güvenlik yapısının bir parçası olması gerektiğini vurguladı.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto da iklim krizinin gezegen için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu belirterek, acil önlem alınmaması halinde dünyanın geri dönüşü olmayan bir yıkımın eşiğinde olduğunu ifade etti.

ALMANLARIN YARISI DOĞALGAZ KULLANIYOR

Almanya'daki konutlarda mevcut ısıtma sistemlerinin neredeyse yarısında doğal gaz kullanılırken, Dışişleri Bakanı Baerbock'un mensubu olduğu Yeşiller partisi, çevreyi kirlettiği ve Almanya'nın enerji ithalatını artırdığı gerekçesiyle gelecek yıldan itibaren petrol ve gaz ısıtma sistemlerinin kurulumunu fiilen yasaklayacak katı kuralları savunuyor.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığını elinde bulunduran Yeşiller partisi, petrol ve gaz ısıtma sistemlerinin yerine hızlıca elektrikli ısı pompalarının kullanılmasına yönelik politikalar geliştiriyor.

DEMOKRATLAR ENERJİDE DÖNÜŞÜME KARŞI

Alman hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hür Demokrat Parti (FDP) de bu konuda ülkenin hazır olmadığı gerekçesiyle Yeşiller partisine karşı çıkıyor.

SPD ve FDP, ısı pompalarının kurulum ve işletme maliyetleri daha düşük olsa da çok daha büyük bir başlangıç yatırımı gerektirdiğini belirterek, hızlı bir değişikliğin Alman seçmenleri kızdıracağından endişe ediyor.

Yeşiller partisinin, yeni yatırımlarda daha fazla çevreci ekonomi politikalarına ağırlık verilmesini istemesi de FDP ile arasında ciddi sıkıntı oluşturuyor.

Almanya'da koalisyon hükümetini oluşturan 3 partinin temsilcileri, hükümette iklim koruma yasaları, otoyol inşaatı gibi ekonomi ağırlıklı konularda ortaya çıkan sorunları gidermek için son günlerde görüşmeler yapıyor.

RUSYA'YA BAĞIMLI HALDELER

Almanya, Rusya-Ukrayna Savaşı öncesi ihtiyacı olan doğal gaz ve kömürün yarısından fazlasını, ham petrolün ise yüzde 34'ünü Rusya'dan ithal ediyordu.

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası arz yönlü belirsizlikler ve AB'nin Rus enerji ürünlerine uyguladığı ambargo, Almanya'daki enerji piyasalarında dengesizliklere yol açmıştı.

Almanya, savaş sonrası Moskova'nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir enerji kriziyle karşı karşıya kalmıştı.

RUS PETROLÜNÜN ALIMI DURDURULACAK

Alman hükümeti, AB yaptırımları kapsamında 2023'ten itibaren Rus ham petrolü alımını da tamamen durduracağını açıklamıştı.

Enerji krizi sonrasında kömür ve nükleer enerji politikalarını yeniden değerlendiren ülke, 14 termik santral ünitesini çalıştırırken, 3 üniteyi de acil durumlarda faaliyete hazır konuma getirmişti.

Kış mevsiminde olası bir enerji sıkıntısına karşı daha önce kapanması planlanan 3 nükleer santralin acil durum rezervi olarak beklemede tutulmasına karar verilmişti.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'e göre, Almanya, toplam 268,1 milyar avro ile Avrupa ülkeleri arasında enerji krizine karşı en fazla kaynak ayıran ülke oldu.

Ülkede enerji krizine karşı mali tedbirlerin milli gelire oranı da yüzde 7,5 olarak gerçekleşmişti.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!