Yandex Metrica

Aliyev kararlı: Zengezur'dan kaçıyorlar ama bu bizi durdurmayacak! Silah ihracatçısı olacağız

Aliyev kararlı: Zengezur'dan kaçıyorlar ama bu bizi durdurmayacak! Silah ihracatçısı olacağız

Türkiye ve İsrail'den şirketlerle anlaşma yaptıklarını, Azerbaycan milli savunma sanayiinde yeni dönemin başladığını duyuran İlham Aliyev, Zengezur Koridoru projesine direnen Ermenistan'a da net mesajlar verdi.

Dünya

30.01.2024, 21:34

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülke basınına verdiği demeçte önemli açıklamalarda bulundu. 2. Karabağ Savaşı'nda elde ettikleri zaferin bütün dünya tarafından kabul edildiğini fakat Fransa'nın bu durumdan rahatsız olduğunu dile getiren Aliyev, "Savaşı kazanmamız orada (Fransa'da) birçok kişiyi çok rahatsız etti. Geçmişe dönüp baktığımızda AGİT Minsk Grubu'nun, özellikle de eş başkanlardan biri olan Fransa'nın sorunun çözüme kavuşmaması için büyük çaba sarf ettiğini görüyoruz. Azerbaycan karşıtı tutumun temel sebebinin, onların planlarını bozmamız ve koruma altına aldıkları Ermenistan'ı kurtaramamaları olduğunu düşünüyorum" dedi. 

"Onlar bizsiz yaşıyor, biz onlarsız yaşıyoruz ve onlara ihtiyacımız yok. Bu anormal bir durum (Fransa-Azerbaycan ilişkileri) ve bu durumu bu seviyeye getiren biz değiliz. Gelecekte bu durumu normalleştirme düşüncesi olacaksa da bunu başlatan biz olmayacağız" açıklamasında bulunan Aliyev, ulaştırma ve transit projelerinden şöyle bahsetti: 

Dünyanın gözü 'misilleme' saldırısına çevrildi! ABD medyası tarih verdi: İran İsrail'e ne zaman saldıracak? Dünyanın gözü 'misilleme' saldırısına çevrildi! ABD medyası tarih verdi: İran... Haberi Görüntüle

ZENGEZUR EN DOĞAL HAKKIMIZ 

"Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projesinin genişletilmesi için çalışıyoruz. Bu iş için bütçeden 100 milyon dolardan fazla ödenek ayrıldı. Bu demir yolunun yıllık taşıma kapasitesini 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkaracağız. Zengezur Koridoru ise bizim için sadece ekonomi ve ulaşım projesi değil, stratejik bir projedir. Bu projenin gerçekleşmesi, bizim en doğal hakkımızdır. Ermenistan şimdi bu işten kaçınmak istiyor ve iki yıldan fazladır yükümlülüklerini yerine getirmiyor ama bu bizi durdurmayacak."

2024 Olimpiyat Oyunları ne zaman başlayacak? Eyfel Kulesi'nin parçaları madalya olacak! 2024 Olimpiyat Oyunları ne zaman başlayacak? Eyfel Kulesi'nin parçaları madalya... Haberi Görüntüle

O SİLAHLARIN ERMENİSTAN'A FAYDASI OLMAZ

Aliyev, bazı ülkelerin Ermenistan'a silah satması hususunda şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ermenistan'a verilen hiçbir silahın onlara faydası olmayacak ve ben bunu Ermeni tarafına defalarca söyledim. Bunun için boşuna para harcamamalarını söyledim. Bize yönelik ciddi bir tehdit olduğunu görürsek bu tehdidi hemen bertaraf ederiz. Bu, bizim meşru hakkımızdır. Biz hangi ülkelerin Ermenistan'a silah vermeye hazırlandığını görüyoruz ve biliyoruz. Ne yazık ki, bu ülkeler arasında Hindistan da var. Biz bunu dostluk dışı bir adım olarak değerlendiriyoruz. Çünkü bu saldırı silahlarının bir hedefi var ve o da Azerbaycan'dır. Biz gerekli tedbirleri alıyoruz ve Ermenistan'ın bizim için tehdit oluşturmasına asla izin vermeyiz."

Soykırımcı Netanyahu'dan saldırı tehdidi: Hamas'a askeri baskıyı artıracağız Soykırımcı Netanyahu'dan saldırı tehdidi: Hamas'a askeri baskıyı artıracağız Haberi Görüntüle

SÜRGÜN EDİLMİŞ TÜRKLER GERİ DÖNMELİ 

İlham Aliyev, Batı Azerbaycan'dan sürgün edilenler için kurulan merkezde bölge haritasını inceledi. 

Eski Sovyetler Birliği döneminde ve 1. Karabağ Savaşı öncesinde Ermenistan'dan kovulan Azerbaycanlıların durumuna da değinen Aliyev, şöyle devam etti:

"Batı Azerbaycanlıların hakları konusunu uluslararası arenaya çıkardık. Batı Azerbaycanlılar ata yurtlarına dönmeliler. Bu, onların hakkıdır. Biz de devlet olarak bu hakkın sağlanması için elimizden geleni yapmalıyız. Sürgün edilen Azerbaycanlıların Batı Azerbaycan'a geri dönmesi, Ermeniler için sorun yaratmayacaktır. Oraya dönmeleri, Ermenilerin yerlerinden edilmesi anlamına gelmemektedir. Çünkü o köyler boş ve tabii ki biz de elimizdeki tüm imkanları kullanacağız."

Masadaki plan sızdı! İşte İsrail, İran'ı böyle vuracak Masadaki plan sızdı! İşte İsrail, İran'ı böyle vuracak Haberi Görüntüle

TRANS-HAZAR HATTINI KİM FİNANSE EDECEK?

Azerbaycan gazına dünyada ilginin arttığını belirterek Rusya-Ukrayna savaşı başladıktan sonra 10'dan fazla ülkeden gaz konusunda başvuru aldıklarını belirten Aliyev, Türkmenistan doğal gazının dünya piyasasına çıkarılması için planlanan Trans-Hazar boru hattı konusunda da şu görüşleri paylaştı: 

"Trans-Hazar'la ilgili müzakereler uzun yıllardır sürüyor ancak henüz bir sonuç elde edilmedi. Bu hattın iletim kapasitesinin 30 milyar metreküp olacağı tahmin ediliyor. Bu projenin uygulanması için birkaç kilit konu var ve bunlardan biri de projeyi kimin finanse edeceğidir. Biz bu projeyi destekliyoruz. Talep edilmesi halinde imkanlarımızı, mevcut altyapımızı ve gerekli diğer hususları sağlamaya hazırız ama projenin başlatıcısı biz olamayız çünkü gaz bizim değil. Trans-Hazar hattı konusu yıllardır politize ediliyor. Ben buna karşıyım." 

AB Yüksek Temsilcisi Borell'den İsrail'in Gazze'de oluşturduğu enkaza tepki: 'Çocuklar açlıktan ölüyor' AB Yüksek Temsilcisi Borell'den İsrail'in Gazze'de oluşturduğu enkaza tepki: 'Çocuklar... Haberi Görüntüle

AZERBAYCAN SAVUNMA SANAYİİ GELİŞECEK

Baykar şirketinin AKINCI TİHA'sını TEKNOFEST sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İlham Aliyev birlikte imzalamıştı.

Aliyev, Azerbaycan'ın savunma sanayisine ilişkin olarak ise şu mesajları verdi: "Türkiye ve İsrail şirketleriyle yeni anlaşmalar yaptık. Azerbaycan'da milli savunma sanayisinin yeni dönemi başlıyor. İlk olarak kendi ihtiyacımızı karşılayacağız sonra ise ihraç edeceğiz. Bugün 30'dan çok ülkeye askeri ürün satıyoruz. Rusya piyasadan çıktığı için dünya silah piyasasında boşluk oluştu. Biz bu piyasası doldurmalıyız. 100 milyonlarca dolar düzeyinde askeri ürün ihracatçısına dönüşe biliriz. Hedefimiz bu." 

Türk SİHA'ları 2. Karabağ Savaşı'nda destan yazmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading