Yandex Metrica
SON DAKİKA
Aliyev'den koridora gümrük şartı: Zengezur'da olursa biz de Laçın'a kurarız

Aliyev'den koridora gümrük şartı: Zengezur'da olursa biz de Laçın'a kurarız

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan'la Zengezur Koridoru konusunda anlaşmaya varılmasının ardından uluslararası basına verdiği beyanatta önemli açıklamalar yaptı.

Dünya

29.02.2024, 06:46

İşgal altındaki topraklarını İkinci Karabağ Savaşı ile Ermenistan'dan kurtaran Azerbaycan, Türk dünyasını birleştirecek en önemli adımlardan biri niteliğindeki Zengezur Koridoru konusunda Erivan'la sözleşti. 

Geçtiğimiz ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin öncülüğünde biraraya gelen Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, barış görüşmelerine ilişkin Avrupa turu kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve sonrasında Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile biraraya geldi. 

Kırgızistan'dan Özbekistan'a gizli tünel! Yerin altında tam 130 metrelik geçit Haberi Görüntüle

GÜMRÜK NOKTASI OLMAMALI!

Önceki gün Michel'le görüşmesi öncesi sürece ilişkin açıklamalarda bulunan İlham Aliyev, "Azerbaycan barışa kararlıdır. Aktif bir diyalog kurmaya ve komşu olmayı yeniden öğrenmeye hazırız. Ermenistan iyi niyetliyse, bir barış anlaşması üzerinde çalışmaya başlamaya hazırız" dedi. 

Paşinyan'la üzerinde anlaştıkları Zengezur Koridoru'nda gümrük noktası olmaması gerektiğini vurgulayan Aliyev, "Aksi halde biz de Laçin koridorunda bir gümrük noktası açarız. Ya her iki yolda gümrük olacak ya da ikisinde de olmayacak" açıklamasında bulundu.

Zengezur Koridoru'nun Ermenistan'ı demiryolu aracılığıyla İran'a bağlayacağını hatırlatan Aliyev, "Bu yol aynı zamanda Ermenistan'ı Azerbaycan üzerinden Rusya'ya bağlar. Bu aşamada Azerbaycan'dan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne bir demiryolu hattının yanısıra Ermenistan üzerinden bir otoyol inşa etmeyi kabul ettik. Ancak otoyolun güzergahı henüz belirlenmedi. Bunu önümüzdeki dönemde ele alacağız" ifadelerini kullandı. 

Alman medyasında hedef yine Türkiye: Erdoğan fotoğrafıyla Suriye, Haiti, Rusya... Haberi Görüntüle

SAVAŞTAKİ O TAKTİK ARTIK SIR DEĞİL

Karabağ'ın statüsüyle ilgili artık herhangi bir tartışmaya yer olmadığını, Dağlık Karabağ sorununun sona erdiğini vurgulayan Aliyev, "Her halükarda komşuyuz ve hiçbirimiz başka gezegene uçmayacağız. Yan yana yaşamayı öğrenmeli ve yavaş yavaş insanlar arasındaki temaslar da dahil olmak üzere ilişkilerin normalleşmesine zemin hazırlamalıyız" diye konuştu. 

Geçtiğimiz yıl işgal altındaki toprakların kurtarıldığı İkinci Karabağ Savaşı'na ve Azerbaycan silah envanterine de değinen Aliyev şunları kaydetti:

"İsrail'den aldığımız hava savunma sistemimiz var, Rusya'dan aldığımız S-300 var. BUK hava savunma sistemimiz var. Bu sistemlerin entegrasyonu ciddi bir hedefti ve bunları etkin kullanmakla kendimizi büyük bir trajediden koruduk. Gence şehri defalarca SCUD füzeleri tarafından saldırıya uğradı. Yerleşim yerlerini yok etmek istediler. İskender-M balistik füzeleri kullandılar. Son gün Şuşa'yı yok etmek için kullandılar. Bu füzelerin birçoğu hava savunma sistemlerimizce etkisiz hale getirildi."

"Savaşın ilk günlerinde Ermenistan'ın hava savunma sistemlerini tespit etmek için küçük, hafif uçaklar kullandığımız artık bir sır değil. Pilot belli bir süre uçtuktan sonra atladı ve küçük uçakları tarımsal pozisyonlara yönlendirdi. Ermenistan'ın hava savunma sistemi bu gereksiz hedefe saldırarak kendini gösterdi. Sonra biz o sistemleri yok ettik." 

Husiler duyurdu: Kızıldeniz'de ABD ve İsrail gemileri başarıyla vuruldu Haberi Görüntüle

TÜRK VE İSRAİL İHA'LARINI BİRLİKTE KULLANDIK

"Bizden önce kimse böyle bir savaşa girmedi. Savaş çok hassas bir strateji ile yönetildi. Türkiye ve İsrail'den aldığımız insansız hava araçlarını birbirlerine entegre ettik. İsrail'den aldıklarımız kamikaze İHA'lar ve keşif İHA'larıydı. Türk İHA'ları hem keşif hem de silahlı İHA'lardı. Bunları tek bir askeri operasyonda birleştirmek kolay değildi. Envanterimize yeni İHA'lar eklemeye devam edeceğiz. Savaşın bitiminden sonra yeni modifikasyonlar almak için yeni sözleşmeler imzaladık." 

"Bu arada keşif uçağı, intihar bombacısı üretiyoruz ve bu drone'lar piyasaya sürülüyor. Azerbaycan, askeri ürünlerini 30'dan fazla ülkeye ihraç ediyor ve zaten temel ihtiyaçlarımızı karşılayan bir askeri-sanayi kompleksi geliştirdik. Çünkü hâlâ bir Ermeni intikamı tehdidi var, hâlâ istikrara yönelik bir tehdit var. Bu nedenle biz sınırlarımızı savunmaya her zaman hazır olmalıyız."


Hapisten çıktı, ülkenin başına geçti, Fransa'yı kovmaya hazırlanıyor Haberi Görüntüle

İKİNCİ KARABAĞ SAVAŞI'NDA BAYRAKTAR TB2!

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading