Ali Hamaney'i öldürme planında son sözü Donald Trump söyledi: Dünyayı şoke eden ifşa! İşte İran-İsrail savaşında son durum

İsrail'in İran dinî lideri Ali Hamaney'i öldürmek için Donald Trump'tan onay istediği ortaya çıktı. ABD'li yetkililer, suikast planını Trump'ın veto ettiğini söylüyor. ABD Başkanı, barış masası kurulması yönünde umutlu konuşurken, bebek katili Netanyahu saldırıların 'sonuna dek süreceğini' ileri sürdü.
13 Haziran günü şafak vaktinden beri İran topraklarına geniş kapsamlı saldırılarda bulunan ve İran ordusundan 20'yi aşkın generali öldüren İsrail, ülkenin dinî lideri Ali Hamaney'e her an bir suikast düzenleyebilir.
İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan iki Amerikalı yetkili, İran dinî lideri Hamaney'i öldürme planının İsrail tarafından birkaç gün önce Trump'a sunulduğunu, fakat Trump'ın suikast planını 'veto ettiğini' söyledi.
İran ile İsrail arasındaki çatışmalara Amerikan ordusunun 'şimdilik' dahil olmayacağını, fakat durumun değişebileceğini kaydeden Trump, İsrail'in İran'a saldırılarına karşı çıkmış, lâkin Benjamin Netanyahu bunu dinlememişti.
Tel Aviv'in Washington kararlarını hiçe sayma tavrı devam ederse, İsrail'in Ali Hamaney'e muhtemel suikastı an meselesi olabilir.
ABD BAŞKANI'NA GÖRE İSRAİL İLE İRAN ARASINDA BARIŞ YAKINDA...
Trump bugün sosyal medya hesabındaki mesajında Tel Aviv ile Tahran arasında bir ateşkes sağlanması için görüşmelerin sürdüğünü belirterek "İran ile İsrail'in bir anlaşma yapması gerekiyor ve yapacaklar" ifadesini kullandı.
Hindistan ile Pakistan arasındaki çatışmaları kendisinin bizzat devreye girerek durdurduğunu ileri süren Trump, "Aynı şekilde İsrail ve İran arasında da yakında barış olacak. Şunda birçok görüşme ve toplantı yapılıyor. Ortadoğu'yu tekrar büyük yapın!" açıklamasında bulundu.
Trump ayrıca Nil Nehri üzerine kurulan Hedasi Barajı'ndan ötürü savaşın eşiğine gelmiş Mısır ile Etiyopya arasındaki krizi çözdüğünü, ilk görev döneminde Sırbistan ile Kosova arasındaki savaşı da önlemeye muvaffak olduğunu dile getirdi.
Trump, İsrail'in İran'a saldırısı sonrası yaptığı ilk açıklamada, ABD'nin bununla bir ilgisi olmadığı söylemiş ancak saldırıların 'başarısı' nedeniyle daha sonra İsrail'i kutlamıştı.
DONALD TRUMP, PUTİN VE ERDOĞAN'LA GÖRÜŞTÜ
ABD Başkanı Trump, İsrail'in yol açtığı savaşın bölgenin geneline yayılmasını önlemek üzere son iki günde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la iki kez görüştü. Trump ile Erdoğan, dün yaptıkları telefon görüşmesinin ardından bugün de bir temas gerçekleştirerek savaşın nasıl sonlandırılabileceğini müzakere etti.
Trump ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le 50 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptı. Bu görüşmenin ardından Rus haber ajansı TASS'a konuşan Kremlin yetkilisi Kirill Dmitriyev, "Rusya'nın İran ve İsrail arasındaki arabuluculukta kilit rol oynayabileceğine inanıyorum" dedi.
ABD merkezli siyonist yayın organı Axios, "Trump savaşın tırmanmasını önlemeye ve nükleer anlaşmayla ilgili görüşmeleri yeniden başlatmaya çalışıyor" ifadesini kullanırken Trump'ın görüştüğü Rus lider Putin'in ise Tahran yönetimini, "Rejim tehlikede... Bir anlaşmanın sağlanması gerekiyor" diyerek uyardığı ileri sürüldü.
NETANYAHU: GÖREVİ TAMAMLAMAKTA KARARLIYIZ
Öte yandan Ortadoğu'da giderek yükselen tansiyonu düşürmeye yönelik bu çabalar, soykırım suçlusu İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından pek umursanmış görünmüyor. Netanyahu son yaptığı açıklamada, İran'da bir rejim değişikliğinin mümkün olduğunu ileri sürdü.
"İran rejimi şu anda çok zayıf. Tahran yanıyor. Görevimizi tamamlamakta kararlıyız" diyen bebek katili, şunları söyledi:
"Devrim Muhafızları'nın istihbarat şefini ve yardımcısını Tahran'da öldürdük. Bence İran, saldırımız karşısında tamamen şaşırdı. Onları şaşırtmamız büyük bir başarı unsurudur.
İsfahan reaktörünü yok ettik. O reaktör olmadan nükleer silah geliştirmek imkânsızdır. Natanz'daki ana nükleer tesisi yok ettik ve gerekirse daha fazlasını da yaparız.
İran, uranyum zenginleştirme planından vazgeçerse müzakereye kapı açılır. Ancak istihbaratımız İran'ın Husilere nükleer silah aktarmak istediğini söylüyor."
İsrail uçakları, kuş uçuşu 2 bin 300 kilometre uzakta bulunan İran'ın Meşhed kentine yönelik saldırıda, havaalanında bulunan tanker uçağı vurdu.
TRHABER
