Yandex Metrica

Sitede Ara

AKINCI ve TB2 Libya'da bombaladı! Başbakan operasyon görüntülerini paylaştı

Trablus batısında uyuşturucu, akaryakıt ve insan kaçakçılığına bulaşmış suç çetelerine yönelik SİHA operasyonu Libya genelinde büyük ses getirdi. Başbakan Abdulhamid Dıbeybe, AKINCI ve Bayraktar TB2'lerin kullanıldığı hava harekâtının görüntülerini paylaştı.

Dünya

02.04.2024, 02:18

Libya Başbakanı Abdulhamid Dıbeybe, Trablus batısında uyuşturucu ve insan kaçakçılığında kullanılan limanlara yönelik SİHA operasyonunun görüntülerini yayınladı. Başkente yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Zaviye'de bulunan El-Maya Limanı ile Verşifane kentindeki çeşitli noktalar 25-31 Mayıs tarihleri arasında Libya ordusuna ait AKINCI ve Bayraktar TB2 SİHA'lar tarafından bombalanmıştı. 

Ülke doğusunda darbeci Halife Hafter cephesiyle ABD, Fransa ve İngiltere büyükelçiliklerinden gelen 'siyasi operasyon' eleştirilerine yayınladığı kayıtta cevap veren Abdulhamid Dıbeybe, SİHA operasyonlarının tamamıyla suç çetelerine yönelik olduğunu kaydetti. 

Zaviye ve batısındaki suç örgütlerinin faaliyetlerinin sonlandırılmasını Libya halkının istediğini söyleyen Başbakan Dıbeybe, "İnsansız hava araçlarıyla vurulan hedefler Zaviye çevresindeki uyuşturucu ve yakıt depolama yerleri ile Maya ve Zuvara limanlarında insan kaçakçılığında kullanılan teknelerdir. Bu ilk aşamaydı. Şimdi sıra, suça bulaşmış ve aranmakta olan 2 bin civarında kişinin tutuklanmasında" dedi. 

Şüpheli şahısların cinayet başta olmak üzere akaryakıt, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı suçlarından arandığını kaydeden Dıbeybe, "Hiçbir kişi ya da kurumun bu suçluları savunmasına izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı. 

Muammer Kaddafi döneminin devrilmesiyle başlayan Libya iç savaşı döneminde palazlanmış suç çeteleriyle mücadelenin süreceğini bildiren Başbakan, yasadışı grupların ufak gemilerle kokain, tankerlerle akaryakıt kaçakçılığı yaptığını, aynı zamanda açık denizlerde mültecilerin ölüme yollanmasından sorumlu olduklarını hatırlattı. 

6 ay süren kriz çözüldü: ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yapılacak 95 milyar dolarlık yardımı onayladı 6 ay süren kriz çözüldü: ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna, İsrail... Haberi Görüntüle

SİHA OPERASYONLARI DEVAM EDECEK

AKINCI ve Bayraktar TB2 SİHA'ların kullanıldığı operasyonlar, Zaviye çevresindeki Maya ve Zuvara limanları ile Aceylat bölgesindeki limanları hedef aldı. SİHA operasyonunda 6 adet depo ile 9 adet tanker imha edildi. Suç çetelerinin kullandığı noktalara yönelik bombardımanın sürmesi bekleniyor. 

Sözkonusu operasyonlar Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin başkanı Akila Salih ve Batı başkentlerinin büyükelçilikleriyle birlikte en çok Trablus batısında faaliyet gösteren 'Piyade Tugayı 55' adındaki silahlı grubu rahatsız etti. Bu grubun lilderi Muammer ed-Davi Maya Limanı'nın bombalanması sonrası Trablus hükümetini şöyle tehdit etmişti: "Onlara sert cevap vereceğiz ve saldırılarda ölen insanları unutmayacağız."

Zaviye kentindeki Maya Limanı’na yapılan operasyonda, 'İstikrar Destek Birimi' batı bölümü sorumlusu Muhammed eş-Şitivi ve 'Piyade Tugayı 55' yöneticilerinden Sami Kaddar hayatını kaybetmişti.

Libya’nın batı bölgelerinde faaliyet gösteren ve halk arasında “milişiyyat” olarak isimlendirilen, resmi olarak devlete bağlı görünmelerine rağmen kontrolsüz hareket eden silahlı gruplar, bazen kendi aralarında çatışıyor, bazen de yönetime başkaldırıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading