AİHM'den FETÖ'cülere kötü haber: 'Yargılamada ve cezalandırmada bir ihlal yok'
Avrupa İnsan Hakları Mahmekesi, FETÖ üyeliğinden ceza alan kişinin başvurusunu reddetti. Mahkemeden yapılan açıklamada "AİHM, başvuranın tutukluluk koşulları ve Türk hukukuna göre mahkumiyetinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal etmediğine hükmetmiştir." denildi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, emsal teşkil edebilecek bir karara imza attı. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturma kapsamında 6 Şubat 2017'de tutuklanan ve yapılan yargılamanın ardından 7 yıl 6 ay hapis cezası alan Şaban Yasak isimli FETÖ'cü, karara itiraz etmiş ancak Yargıtay kararı onamıştı.
Yargıtay aşamasının ardından adil yargılanmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan Yasak'ın bu başvurusu da Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi. Hükümlü bu arada savunma haklarına kısıtlama getirildiğini iddia etti ancak mahkeme, bu şikayeti de olağan başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle reddetti. Şikayetlerine devam eden Şaban Yasak, bu kez kaldığı Çorum Cezaevi'ndeki tutukluluk koşulları için Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Anayasa Mahkemesi, bu şikayeti dayanaktan yoksun buldu ve reddetti.
ŞANSINI AİHM'DE DENEDİ
Hükümlü Yasak, şansını bir de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurarak denedi. Türk yargısı tarafından verilen kararları Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağına ilişkin 3. maddesi ile kanunsuz ceza verilemeyeceğine ilişkin 7. maddesine aykırılık teşkil ettiği iddiasıyla AİHM'e taşıdı. AİHM, Adalet Bakanlığı nezdinde İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan savunmayı dikkate alarak Yasak’ın Türk hukukuna göre FETÖ üyeliği suçundan mahkumiyetine ilişkin süreçte sözleşmenin 3 ve 7. maddeleri kapsamında bir ihlal bulunmadığına hükmetti.
Ayrıca Çorum Cezaevi'nin aşırı kalabalık olduğunu ve hijyenin yetersiz olduğunu iddia eden hükümlüye AİHM'den olumsuz cevap verildi.
Kararda şu ifadelere yer verildi: "Bu faaliyetler arasında örgüt içindeki gizli faaliyetler de yer almakta olup, mahkeme bu faaliyetlerin Türk hukukuna göre cezalandırılabilir nitelikte olduğunu değerlendirmiştir. Mahkeme, başvuranın mahkumiyetine dayanak oluşturan hukuki düzenlemelerin yeterince açık ve öngörülebilir olduğunu, başvuranın bu düzenlemelere göre davranışlarını düzenleyebileceğini tespit etmiştir. Yerel mahkemelerin yorumu ne genişletici ne de keyfi bulunmuştur. Sonuç olarak AİHM, başvuranın tutukluluk koşulları ve Türk hukukuna göre mahkumiyetinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal etmediğine hükmetmiştir."
Kararın diğer FETÖ'cüler için de emsal teşkil etmesi bekleniyor.