Yandex Metrica

Afrika'nın en büyük gücü rotayı Türkiye'ye çeviriyor

Afrika'nın en büyük gücü rotayı Türkiye'ye çeviriyor

Sahel ülkeleriyle birbiri ardına anlaşmalar imzalayan Türkiye yakında Afrika'nın en büyük gücünü de yanına çekebilir. Nijerya ile hem savunma hem de enerji konusunda görüşmeler sürüyor.

Dünya

23.01.2024, 21:58

190 milyona yaklaşan nüfusuyla Afrika'nın en büyük gücü olan Nijerya, Türkiye ile ilişkileri geliştiriyor. Batı Afrika deltasındaki konumu ve ekonomik gücüyle Kara Kıta'ya giriş kapısı olarak görülen ülke, özellikle Türk savunma sanayii ürünlerine ilgi gösteriyor. Bugüne dek Türk malı çok sayıda zırhlı araç ve değişik çapta silahları kullanan Abuja yönetimi, ürünlerin kalitesini görünce yeni siparişler verme uğraşına girdi. 

Türkiye'den satın alınan savunma sanayii ürünlerinden çok memnun kaldıklarını bildiren Nijerya Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Yahya, "Şu ana kadar Türkiye'den satın alıp kullandığımız Türk savunma sanayi ürünlerinden çok memnun kaldık ve yeni ürünlerin alınması için de çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Hidayet Bayraktar ve Faruk Yahya

SAVUNMA ANLAŞMASI TEKLİFİ

Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, sahra altı Afrika'sında Nijer, Çad ve Sudan'la imzalanmış savunma işbirliği anlaşmasının benzerini Nijerya ile hayata geçirmek için uğraş veriyor. Nijerya Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Yahya ile görüşmesinde Türkiye'nin siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ve askeri iş birliğine de önem verdiğini ifade eden Büyükelçi Bayraktar, bu kapsamda iki ülke arasındaki savunma sanayii iş birliği anlaşması imzalanmasının sağlam bir yasal zemin oluşturacağını vurguladı. Terör örgütü Boko Haram'ın kanlı saldırılarıyla boğuşan Nijerya, anlaşmanın olması halinde Türkiye'nin sağlayacağı çözümler ve eğitim desteğiyle istikrar kazanacak. 

Hidayet Bayraktar ve Mele Kyari

PETROLDE ZEMİN YOKLUYORUZ

İki ülke arasında hedeflenen iş birliği adımları yalnızca savaş araçlarından ibaret değil. Tespit edilmiş 37 milyar varillik petrol rezerviyle dünya toplam rezervinin yüzde 3,1'ini sahip olan ülke ile enerji konusunda da temaslar yürütülüyor. Somali ve Etiyopya ile doğalgaz, maden ve petrol arama anlaşmaları imzalayan, Sudan'da ise Harran Ovası ölçeğinde arazi kiralayan Ankara, aynı hamleleri Nijerya'da da yapmak istiyor. Bu amaçla Nijerya Ulusal Petrol Kurumu Genel Müdürü Mele Kyari ile bir araya gelen Büyükelçi Hidayet Bayraktar, iki ülke arasındaki enerji iş birliği olasılıklarını görüştü. Etki ağı itibariyle Afrika'da ilk 3 ülke arasında bulunan Türkiye, Nijerya ile de güçlü bağlantılar kurmayı başardığında Kara Kıta'da farklı bir konuma erişecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading