Afrika'da güç dengesi değişiyor! Sömürgeci Fransa'nın yerini destekleyici Türkiye alıyor
Afrika'da güç dengesi değişmeye başladı. Mali ve Burkina Faso'da son yaşanan olaylar Fransa'nın artık kara kıtada istenmeyen ülke olduğunu tamamen ortaya çıkarırken Türkiye'nin uluslararası politikaları Fransa'nın yerini aldığını gösterdi.

Fransa, Afrika'nın istenmeyen adamı ilan edildi. Burkina Faso'da 2022 yılının ilk aylarında darbe yapan Paul Henri Damiba, Fransa'nın desteğini arkasında almıştı.
FRANSA DESTEKLİ DAMİBA ÜLKEDE DARBE YAPMIŞTI
Damiba Paris'te bir askeri akademide okumuş ve Conservatoire National des Arts et Metiers'den ceza bilimleri alanında yüksek lisans derecesi almıştı. Fransa ile bağlantıları olan Damiba, ülkedeki terör olaylarını bitirme vaadi vermiş fakat başkanlığı döneminde ülke genelinde terör olayları katlanarak artmaya başlamıştı.
DARBECİ DAMİBA'YA RUSYA DESTEKLİ DARBE
Geçtiğimiz ekim ayında ülkede bir darbe daha gerçekleşti. Devlet televizyonunda bildiri okuyan ordu mensupları Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Damiba'nın görevden alındığını açıkladı. Damiba'nın yerine Yüzbaşı İbrahim Traore geçti. Ülke sınırlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığı duyuruldu.
Diğer yandan Traore'nin Damiba aksine Rusya destekli olarak darbeyi gerçekleştirdiği dünya gündeminde yer aldı. Halk Traore'ye destek verirken ülke genelinde başlayan protestolarda Rusya sloganları atılarak Fransız bayrakları yakıldı.
FRANSA AFRİKA'DAN ÇEKİLMEYE KARAR VERDİ
Ayrıca, Burkina Faso hükümetinin, pazartesi günü ülkede konuşlu Fransız askeri birliklerinin çekilmesi için bir ay süre tanıması üzerine Paris yönetimi ülkeden birliklerini çekme kararı aldığını duyurdu.
400 civarında özel gücü Burkina Faso'da olan Fransa bu hamle sonrası, Burkina Faso'dan çekilme kararı aldı.
FRANSIZLAR AFRİKA'DA ARTIK İSTENMİYOR
Aynı şekilde Batı Afrika ülkesi olan Mali'de de Fransız karşıtı gösteriler yapıldı. Kıtadaki son üssü protestolar ve diplomatik restler sonrası kapatmak zorunda kalan Fransa ülkeden çekildi. Mali'deki Fransız birlikleri 15 Ağustos 2022'de ülkeden tamamen ayrıldı.
Fransa'nın kıtada güç kaybetmesi ile paralel bir şekilde Türkiye savunma sanayi yatırımları, ihracatları ve diplomatik ilişkileri ile Afrika'da güç kazanmaya başlayan en büyük ülkelerden biri oldu.
TÜRKİYE AFRİKA'DA YENİ YÜKSELEN GÜÇ OLDU
Son yaşanan gelişmelerden birine örnek vermek gerekirse, Uganda hükümeti demiryolu yapımında Çinli firmayı feshedip Türk firmasını seçti.2.2 milyar dolar değerindeki projede Çinli şirket verdiği taahhütleri yerine getirmedi. Bunun üzerine Uganda hükümeti Türkiye ile temasa geçip projenin tamamlanması için mutabakat zaptı imzaladı.
Türkiye’nin Afrika’daki doğrudan yatırımları, 2003’te 100 milyon dolar seviyesindeyken geçen yıl 8 milyar dolar seviyelerine yükseldi. Afrika’da Türk şirketlerinin üstlendiği projelerin toplam değeri ise 70 milyar dolara ulaştı.
'TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ORTAK'
Diğer yandan Portekiz Dışişleri Bakanı João Gomes Cravinho Türkiye'nin Afrika faalitleri ile ilgili açıklamada bulundu.
Bu toplulukla dünyanın farklı ülkeleriyle de etkileşimde bulunan Türkiye'nin son yıllarda Afrika'da daha fazla aktif olduğunu anlatan Cravinho, "Biz Türkiye'yi kesinlikle çok önemli bir ortak olarak görüyoruz. Bu topluluğun önemli bir ortağı olarak görüyoruz. Gerçekten Türkiye, uluslararası sahnede fark yaratan ülkelerden bir tanesi." dedi.