Afrika'da büyük adım: TRT Somali yayına başladı! TRT Swahili ve TRT Hausa ile Kara Kıta çepeçevre...

Türkiye'nin Afrika'daki etkisini artırma yolunda dev bir adım daha atıldı. TRT, stratejik Afrika Boynuzu'nun mazlum ülkesi Somali'de TRT Somali'yi hayata geçirdi. Kanal, TRT Swahili ve TRT Hausa ile birlikte Kara Kıta'yı kuşatıyor.
Türkiye'nin Afrika'daki etkisi yeni bir aşamaya geçti. Dünya genelinde 45'ten fazla dilde yayın yapan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu TRT, Somali'de yayına girdi. Somali dilinde faaliyet gösterecek TRT Somali'nin, Afrika boynuzunun mazlum halkına kaliteli içerik sağlaması hedefleniyor.
Haber, kültür, eğitim ve eğlence programlarını Somali dilinde hazırlayan TRT Somali, Türkiye-Afrika ilişkilerine stratejik derinlik katacak. Çarpıcı gelişmeyi duyuran Somali'nin Ankara Büyükelçiliği, sosyal medya hesabında şu açıklamayı yaptı:
"Türkiye, Somali halkına sarsılmaz desteğini, TRT Somali adımıyla bir kez daha ortaya koyuyor. TRT'ye bağlı bu kanal, global ölçekte 45 dilde yayın yapan TRT International kapsamında yer alıyor."
TRT Somali'nin yayına başlamasıyla birlikte Somali halkı, Türkiye'ye ilişkin bilgileri ilk elden edinme fırsatı yakaladı.
Somali'ye ek olarak TRT'nin Doğu Afrika bölgesine hizmet vermek üzere TRT Swahili ve Batı Afrikalılara yönelik TRT Hausa kanallarını faaliyete geçirdiği belirtiliyor. Bu yatırımlar, Türkiye'nin kıta genelinde büyüyen medya varlığının son halkası oldu. Afrikalı izleyiciler bundan böyle Kara Kıta'nın dört bir yanında TRT yayınlarını kendi dillerinde izleme imkânına kavuştu.
TÜRK DOKUNUŞUYLA HIZLA AYAĞA KALKAN ÜLKE...
Emperyalistlerce iç savaş cenderesine sokulduktan sonra terör örgütlerinin insafına terk edilen Afrika ülkesi Somali'nin kaderi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011 yılındaki tarihî ziyaretiyle değişti.
Kuraklıkla pençeleşen ülkeye o yıl 201 milyon dolarlık insani yardım ulaştıran Türkiye, daha sonra Mogadişu'daki Aden Adde Havalimanı'nın ve Ulusal Meclis binasının yenilenmesine katkıda bulundu.
Ankara, bu ülkede altyapı yatırımlarını peş peşe hayata geçirirken Türk Hava Yolları da Mogadişu'ya uçuşları 20 yıl aranın ardından yeniden başlattı.
2024 yılı ekim ayında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Somali Petrol Kurumu arasında hidrokarbon aramaları için ortaklık anlaşması imzalanırken, Türkiye'den gönderilen Oruç Reis sismik araştırma gemisi Somali açıklarında petrol ve doğalgaz arama çalışması yürütüyor.
İmzalanan savunma-güvenlik anlaşması kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri 10 yıl boyunca Somali deniz alanının güvenliğini sağlayacak. Çıkarılacak hidrokarbon kaynaklarından 3'e 1 oranında pay alacak Türkiye, Somali petrol ve doğalgazının pazarlanmasıyla elde edilecek geliri de bu ülkenin ordusunu güçlendirmek için kullanacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurtdışındaki en büyük askerî eğitim üssü Somali başkenti Mogadişu'da bulunuyor. Burada kurulu TURKSOM tesislerinde 2017 yılından beri 10 binin üzerinde Somali askerinin eğitim gördüğü sanılıyor. Bu eğitimler, Afrika Boynuzu'nda stratejik konumda ülkenin terör örgütü Eş-Şebab'a karşı mücadelesine de katkı sağlıyor.
