Yandex Metrica

Afganistan'ın ABD işgali altında geçen 20 yılı

Afganistan'ın ABD işgali altında geçen 20 yılı

ABD'nin, 7 Ekim 2001'de başlayan Afganistan'daki varlığı, tam 20 yılın sonunda bugün Afganistan'daki varlığını sonlandırmasıyla neticelendi.

Dünya

23.01.2024, 17:54

ABD'nin, 10 Eylül 2001'de gerçekleşen saldırının hemen sonrasında 7 Ekim 2001'de başlayan Afganistan'daki varlığı, tam 20 yılın sonunda bugün Afganistan'daki varlığını sonlandırmasıyla neticelendi.

Soykırımcı İsrail'den Gazze'yi ortadan bölen koridora operasyon Soykırımcı İsrail'den Gazze'yi ortadan bölen koridora operasyon Haberi Görüntüle

İŞGALE GEREKÇE OLARAK 'TERÖRİZMLE SAVAŞ' DENDİ

AA'dan Firdevs Aparı tarafından derlenen ve ABD tarihindeki en uzun savaş olarak kaleme alınan Afganistan'daki ABD varlığının tarihleriyle anımsandığı anlatım, olaylar zincirini ve bir ülkenin işgal altındaki iç kargaşasını tüm detaylarıyla karşımıza çıkarıyor.

ABD'nin Afganistan'daki varlığı, 2001 yılında 11 Eylül saldırılarının akabinde, dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un "terörizmle savaş" ifadesiyle başladı.

Bush, Afganistan'da yerleştiğini öne sürdüğü El Kaide ve örgütün lideri Usame bin Ladin'e odaklanarak, Taliban rejimini "topraklarında saklanan tüm El Kaide liderlerini ABD yetkililerine teslim etmeye", aksi halde onlarla aynı kaderi paylaşmaya çağırdı.

Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 18 Eylül 2001'de 11 Eylül'de Amerika Birleşik Devletleri'ne saldırmaktan sorumlu olanlara karşı güç kullanılmasına izin veren ortak bir kararı kanun haline getirdi. Bush yönetimi, daha sonra bu ortak kararı başta Afganistan işgali olmak üzere terörle mücadele için kapsamlı önlemler alma kararının yasal gerekçesi haline getiridi. Afganistan'da 7 Ekim 2001'de başlayan ABD işgali son bulana kadar bakın hangi gelişmeler yaşandı...

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading