Adım adım Hama'ya: Muhalifler kritik noktaları kontrol altına aldı
Hama'da Beşşar Esed rejimine muhalif gruplar ile rejim milisleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Kuzeyden ilerleyen muhalifler birçok noktayı daha kontrol altına almayı başardı.
Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşta birçok hakimiyet bölgesi oluştu. Bazı yerler muhaliflerin kontrolüne geçerken bazı yerler ABD destekli terör örgütü PKK/YPG'nin işgali altında kaldı. Başta Şam, Halep ve Humus olmak üzere Hama gibi kentler ise Beşşar Esed rejiminde kaldı. 27 Kasım'da harekete geçen muhalifler birçok noktayı ele geçirmiş durumda. Öte yandan muhalifler sadece Esed rejimiyle değil İran destekli milislerle, terör örgütü PKK/YPG'yle ve savaş uçaklarıyla özellikle sivilleri bombalayan Ruslarla da mücadele ediyor.
KRİTİK NOKTALAR KONTROL ALTINDA
Halep ve İdlib'te hakimiyet sağlayan Beşşar Esed rejimi muhalif grubun hedefinde şimdi de bir diğer önemli il Hama var. Kuzeyden ilerleyen muhalifler rejim kontrolündeki Hama'da da Celime, Elzeka, Beridec, Cübbeyin, Tel Meleh, Kırkat, Muğayyir, Mabtan, Jalmeh ve Abu Samra gibi yerleşimlerin kontrolünü ele geçirdi.
Bu arada rejim karşıtları Hama yakınlarında İran destekli milislerin kaldığı bir yeri de hedef aldı. Saldırıda ölen ve yaralananlar olduğu bildiriliyor.
DRON SALDIRISI
Muhalifler ayrıca Hama’da rejim askerlerini taşıyan bir aracı FPV drone ile vururken Kuzey Hama kırsalındaki Soran cephesinde Esed rejimine ait bir L-39 eğitim uçağı ve T-72 tipi tankı imha etti.
RUSLAR BOŞ DURMUYOR
Hama kuzeybatısı Kalaat el Mudik hattı ise Rus jetleri tarafından bombalandı.
Rejim ordusu saldırı başlattı. Rus ordusu İdlib'i ve Halep'i sık sık bombalıyor.
Muhaliflerin üst düzey askeri isimlerinden Yarbay Hasan Abdulgani, Hama kentine birden fazla eksenden ilerlediklerini ve çok sayıda noktayı Suriye rejiminden ele geçirerek kontrol altına aldıklarını söyledi.
3 KÖY DAHA KONTROL ALTINDA
Muhalifler, Hama’nın kuzeybatısında yer alan Gab Ovası’nda yeni cephe açtı. 3 köy daha muhaliflerin eline geçti.
Hama ve Halep'teki çatışmalarda, Esed rejiminin silah sistemlerinin yaklaşık %20'sini kaybettiği tahmin ediliyor.
HALEP'E YÜRÜYÜŞ
Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında, 27 Kasım'da, Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı.
27-28 Kasım'da Halep'in batı kırsalından merkeze doğru hızla ilerleyen rejim karşıtı silahlı gruplar, bugün merkezin büyük bölümünü ele geçirmişti.
Silahlı gruplar, akşam saatlerinde Han Şeyhun'u alarak tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı.
