Yandex Metrica

Açık arazide Javelin'le pusu attılar: Tank ve zırhlı araçlar havaya uçtu

Ukrayna askerlerine ABD tarafından verilen Javelin tipi güdümlü antitank sistemleri Rus ordusuna zor anlar yaşatıyor. Rus zırhlılarının Bahmut çevresinde açık arazide pusuya düşürülüp havaya uçurulması saniye saniye görüntülendi.

Dünya

17.03.2024, 09:37

Rus ordusunun Ukrayna birlikleri karşısında zor duruma düştüğü anlar bir kez daha görüntülere yansıdı. Gövde altında havan topu ya da el bombası taşıyan dronlarla Rus siperlerini sıklıkla tahrip eden Ukrayna ordusu son görüntülerde bu kez Javelin roketiyle çok sayıda zırhlı aracı pusuya düşürüyor.

Amerikan yapımı antitank silahı olan Javelin, 4 kilometre menzildeki bir tank ya da zırhlı aracı etkili biçimde imha edebiliyor. Güdümlenmiş halde uçtuktan sonra hedefine yaklaştığında genellikle tırmanışa geçerek aracın tam tepesine dik açıyla dalan Javelin mühimmatı, zırhlı personel taşıyıcı, zırhlı muharebe aracı ya da aktif koruma sistemi bulunmayan tankları kullanılamaz hale getiriyor. 

Bahmut çevresinde çekildiği sanılan bir görüntü sosyal medyada binlerce kez paylaşıldı. Ukrayna askerlerinin kaydedip servis ettiği görüntülerde Kiev'e bağlı 36. Deniz Tugayı, ıssız bir arazide ilerlemeye çalışan Rus konvoyunu hedef alıyor. 

Javelin sistemleriyle ateş altına alınan Rus tank ve zırhlı araçları kısa sürede havaya uçarken o anlar bölgede uçurulan dronlarca saniye saniye kaydedildi. 

Bomba isabet etmiş bir zırhlı aracın içinden çıkan Rus askerleri arazide panik halinde kaçışıyor. Açık alanda kolay hedef durumunda kalan askerler, kendilerine yönelik hava korumasından mahrum halde Ukrayna keskin nişancılarına 'yem' oluyor. 

Bahmut çevresinde yoğun olarak bulunan ve büyük kısmı cezaevi mahkûmlarından oluşan Rus Wagner şirketine bağlı 30 bini aşkın milisin bu şekilde öldürüldüğü belirtiliyor. Rus ordusu Wagner'in eritildiği bölgeye takviye birlikler gönderiyor. 

ABD ve Avrupa ülkelerinden yoğun askeri destek alan Ukrayna ordusunun şimdiye dek 8 bin 500 dolayında Javelin tipi güdümlü tanksavar sistemi (ATGM) edindiği sanılıyor. 

Kiev yönetiminde yapılan açıklamalara göre, savaşın 13. ayında Rus ordusuna ait 3 bin 600 tank, 2 bin 600 topçu bataryası ve 7 bine yakın zırhlı araç imha edildi. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading