Yandex Metrica

Acı itiraf: Dev savaş makinesi yakında çalışamaz hale gelecek! 7 milyon top mermisinin yerine yenisi gelmedi

Acı itiraf: Dev savaş makinesi yakında çalışamaz hale gelecek! 7 milyon top mermisinin yerine yenisi gelmedi

Ukrayna cephesinde ağır darbeler yemeye başlayan Rus ordusunun vaziyeti geniş bir analizde masaya yatırıldı. Aralarında Rusların da bulunduğu pek çok uzman, Moskova'nın artık çarkları çeviremediğinde hemfikir. Füze ve topçu mermisi tükenmekte olan Rusya için acı son hızla yaklaşıyor.

Dünya

23.01.2024, 19:47

Rus ordusunun Ukrayna'da tükenme noktasına geldiğine ilişkin işaretler her geçen gün artıyor. 6,5 aylık işgal süresince 40 bini aşkın askerini kaybeden Rusya, son bir haftada doğudaki İzyum çevresinde ve güneydeki Herson'da ağır kayıplar vererek geri çekildi yahut kuşatıldı. 

Rus ordusu ve silah sanayiinin son durumu, New York merkezli Breaking Defense portalının yayınladığı geniş analizde masaya yatırıldı. Moskova'nın vaziyetini yakından izleyen isimlerden Rus savunma analisti Pavel Luzin'e göre Kremlin için acı son hızla yaklaşıyor. ABD merkezli Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nde (FPRI) Rus savunma analisti olarak çalışan Luzin, silah sanayiinin üretim gücünün zayıfladığına ve kaybedilen askerlerin yerine yenilerinin gönderilemediğine dikkat çekiyor. 

New York Times'tan editörlerine kesin uyarı: O iki kelime yasaklandı: 'İsrail'i üzmeyin' New York Times'tan editörlerine kesin uyarı: O iki kelime yasaklandı:... Haberi Görüntüle

MÜHİMMAT VE FÜZELER YAKINDA TÜKENECEK 

Rus savaş makinesinin yakında çalışamaz hale gelmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Luzin şunları söylüyor: 

"Rusya için 6,5 aylık savaş yalnızca insan gücü bakımından yeri doldurulamaz devasa kayıplara değil, aynı zamanda büyük bir silah ve askeri teçhizat israfına da yol açtı. Güdümlü füzeler zaten çok az; topçu ve zırhlı araçlar için mermiler de eninde sonunda tükenecek. Savaş uçaklarındaki mühimmat sorunu ise tam ölçekli hava harekâtını engelliyor. Rusya silah üretimine yaptırımlar nedeniyle devam edemiyor ve hızla erimekte olan silah stoklarını yenileyemiyor."

Breaking Defense muhabirine konuşan bir ABD askeri, Rus tanklarının güdümlü roketlere karşı savunmasız olduğunu söylüyor. "Hiçbirinde reaktif zırh yok. Zırh bölmelerini çoğunlukla kartonla doldurmuşlar. Yolsuzluğun ne kadar yaygın olduğu ortada. Generaller de dahil olmak üzere herkes görünürdeki her şeyi çalıyor" diyen ABD özel kuvvet askerine göre Rus ordusu yıl sonuna kadar muhakkak pes edecek. 

İsrail'de Savaş Kabinesi İran konusunda karara varamadı! Herzog'tan 'barış' vurgulu İran açıklaması İsrail'de Savaş Kabinesi İran konusunda karara varamadı! Herzog'tan 'barış' vurgulu... Haberi Görüntüle

7 MİLYON TOPÇU MERMİSİ ATEŞLENDİ 

Rusya'nın savaşın başından beri 7 milyon topçu mermisi harcadığı sanılıyor. Bu sayıya Ukrayna ordusu tarafından imha edilen mühimmat depolarındaki mermiler de dahil edildiğinde ortaya devasa bir rakam çıkıyor. Cephede mühimmat kullanımı bu hızda devam ederse tedarik sıkıntısı yaşanması kaçınılmaz. Top mermisi konusundaki sıkıntıyı aşmak için Moskova kısa bir süre önce Kuzey Kore'ye başvurmuş, milyonlarca mühimmat satın alma isteğini iletmişti. 

Benzer sıkıntılar barut üretiminde de başgösterdi. Merkezi Kazan'da bulunan barut fabrikalarında ekipmanların yenilenemediği ve üretimin giderek daha da maliyetli hale geldiği belirtiliyor. Üretimdeki sıkıntıyı aşmak için Başbakan Yardımcısı Denis Manturov'un beraberinde Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev ile birlikte fabrikalara ani baskınlar gerçekleştirdiği biliniyor. Rus uzmanlara göre bu durum, tedarik sıkıntısı ve üretim açmazının kritik seviyelerde olduğunu gösteriyor. 

İşgalci İsrail'in hedefinde siviller vardı: Binlerce Gazzelinin üzerine bomba yağdırdı İşgalci İsrail'in hedefinde siviller vardı: Binlerce Gazzelinin üzerine bomba yağdırdı Haberi Görüntüle

HİPERSONİK FÜZE PARÇALARI İTHAL 

Rus uzman Pavel Luzin, Moskova'nın gelişmiş silah sistemlerinin üretiminde de zorluklar yaşadığını söylüyor. Luzin'e göre Rus silah endüstrisi özellikle elektronik bileşenler konusunda başka ülkelere bağımlı durumda ve bu sıkıntıyı yıllardır aşamadı. 

Vladimir Putin'in çokça övündüğü Kalibr seyir füzelerinde kullanılan bileşenlerin yüzde 70'inin yabancı menşeili olduğu belirtiliyor. Yaptırımlar sırasında Rusya'nın bu hipersonik füzeleri yeniden üretim hattına alması imkansız görünüyor. 

İran İsrail'e kamikaze İHA saldırısı başlattı: İsrail'in radar sistemlerine siber saldırı düzenleniyor İran İsrail'e kamikaze İHA saldırısı başlattı: İsrail'in radar sistemlerine siber... Haberi Görüntüle

1000'DEN FAZLA TANK İMHA EDİLDİ

Rusya şimdiye dek en acı verici tabloyu zırhlı kara araçlarında yaşadı. 6,5 aylık savaş süresince 1000'den fazla tankın imha edildiği sanılıyor. Kiev kaynakları bu sayıyı 2 bin 500 olarak veriyor. Ukrayna ordusu tarafından ele geçirilmiş her 10 tanktan 3'ünün personel tarafından terk edilmiş araçlardan oluştuğu belirtiliyor. Bu oranın normal muharebe şartlarına göre çok yüksek olduğu dillendiriliyor. 

Kaynaklara göre, Rus havacılığı da krizde. Yeni savaş uçaklarının üretimi neredeyse durdu. Hava füzeleri ise elektronik bileşenlerin ithal olması nedeniyle yaptırımlardan ciddi şekilde etkilendi. Breaking Defense sitesine konuşan bir kaynak, Rusya'nın 2021 yılında 120 adet Su-35 üretmeyi planladığını ancak sayının 12 adet civarında gerçekleştiğini bildiriyor. 

Mevcut tablo, Rus ordusunun nefesinin tükenmekte olduğunu gösteriyor. Doğuda ve güneyde taarruzlarla atağa kalkan Ukrayna ordusunun, kaybettiği toprakları önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde geri alabileceğine dair umutlar arttı. 

Rus ordusundan ele geçirilen araçlar Kiev sokaklarında sergileniyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading