Acem oyunu kısa sürdü! Yeni Suriye ordusu mezhep çatışmalarına izin vermedi: İran destekli provokatörler yakalandı

Acem oyunu kısa sürdü! Yeni Suriye ordusu mezhep çatışmalarına izin vermedi: İran destekli provokatörler yakalandı

61 yıllık Baas rejiminin sona ermesiyle birlikte Suriye'deki planları suya düşen İran'ın yeni kaos planı da yerle bir oldu. Yeni Suriye ordusu sokaklarda mezhep çatışması çıkarmak isteyen provokatörleri tutukladı.

Tahran ve Moskova'nın desteğine rağmen 27 Kasım'da İdlib'te başlayan ve 13 günde Şam'da başarıya ulaşam muhalif yürüyüşü durduramayan Beşar Esad Rusya'ya kaçtı.

Suriye'deki güç muhaliflerin eline geçerken 13 boyunca sivillere ölüm yağdıran mezhep güdümlü İranlı milis güçler ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. 

Hal böyle oyunca Suriye'deki tüm kazanımlarını kaybeden İran mezhep oyununu devreye soktu. Suriye'de yeni yönetimin güven ve istikrar için tüm dini ve etnik kesimlere eşit derecede ve hakkaniyetli yaklaşım söylemlerine gölge düşürmek isteyen İran destekli güçler harekete geçti.

SOKAKLARI KARIŞTIRIN FETVASI

Suriye'deki Alevi topluluğu galyana getirip sokaklara döken İran destekli din adamları, halkı yeni yönetime karşı kışkırtmaya başladı. Sözde  din adamlarının görüntüleri sosyal medyada yayılırken içlerinden birinin "Bizi kışkırtmaya kalkanların kellesini keseriz" söylemi dikkat çekti.

İran'ın bu kaos planına ilk tepki ise Suriye geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani'den geldi.

İran'ı uyaran "İran, Suriye halkının iradesine, ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymalı. İran'ı, Suriye'de kaos yaymaktan kaçınmaları yönünde uyarıyor ve son açıklamaların sonuçlarından sorumlu tutuyoruz." ifadelerini kullanırken kısa süre önce halka hitap eden İran lideri Ali Hamaney'in sözleri akıllara geldi.

PROVOKATÖRLER YAKALANDI

İran'ın acem oyunu kısa sürdü. Yeni Suriye ordusu Alevi grupları kışkırtarak mezhep çatışması çıkartmak isteyen provokatörleri yakaladı.  Suriye ordusu, Lazkiye ve Humus bölgelerindeki teröristleri temizlemek için devam eden taramada, bölgedeki teröristlerin çoğunluğunun yakalandığını açıkladı.

 

Avatar
Ozan KOLTUK