Abhazya'da ne oluyor? Ayrılıkçı lider 'Türkiye yanlısı darbe yapıyorlar' dedi! İşte gelişmelerin perde arkası

Abhazya'da ne oluyor? Ayrılıkçı lider 'Türkiye yanlısı darbe yapıyorlar' dedi! İşte gelişmelerin perde arkası

Rusya'nın 2008 yılında Gürcistan'dan kopardığı Abhazya, Moskova yanlısı ayrılıkçı hükümetin gündeme aldığı yasa tasarısının ardından karıştı. Rus bankalarından alınacak kredi karşılığında Abhazya topraklarını ipotekli hale getirecek tasarı, buradaki yönetime pahalıya mâl oldu. Göstericiler parlamentoyu bastı, kamu binalarını ele geçirdi. 

Rusya'nın 2008 yılında Gürcistan'dan kopardığı iki bölgeden biri olan Abhazya karıştı. Rus yanlısı ayrılıkçı hükümet, Rus bankalarından kullanılacak kredilere karşılık Abhazya topraklarının ipotek olarak gösterilmesine olanak sağlayan yasayı hayata geçirmeye çalışınca olaylar patlak verdi. 

Abhazya Cumhurbaşkanı Aslan Bzhania başta olmak üzere ayrılıkçı yönetime tepki gösteren binlerce muhalif, bölgenin merkezi Sohum'da parlamento binasını bastı. Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmiş Abhazya'da tüm kamu binaları saatler içerisinde el değiştirdi ve muhaliflerin kontrolü altına girdi.  

Gelişmeler sonrası Aslan Bzhania başkentten ayrılarak memleketi Tamiş'e kaçmak zorunda kaldı. Muhaliflerin liderlerinden Levan Mikaa, Rus yanlısı cumhurbaşkanının bir askerî birlikte bulunduğunu ileri sürdü. Bzhania'nın Rus birliklerinin koruması altında bulunduğu ileri sürülüyor.  

Muhalif partiler gece saatlerinde bir ültimatom yayınlayarak Aslan Bzhania ve Abhazya yönetiminin tümden istifasını istedi. Bildirinin ardından bir açıklama yapan Bzhania, temaslarının sürdüğünü ve istifa etmeyeceğini söyledi.

Bzhania'nın Moskova'ya müdahale çağrısında bulunup "Burada Türkiye yanlısı bir darbe yapılıyor" dediği iddiası ise sürece ilişkin en dikkat çekici gelişme oldu.

Ankara ile Moskova arasında Kafkasya merkezli kriz potansiyeli barındıran sürecin nereye evrileceği şimdilik bilinmiyor. 

Abhazya'nın sözde cumhurbaşkanı Aslan Bjania, yasa tasarısına karşı çıkan göstericilerin 12 Kasım'da bazı köprüleri kapatması üzerine geri adım atmış ve 'bölgedeki durumun istikrara kavuşturulması için yasa taslağını parlamentodan geri çektiklerini' duyurmuştu. Ancak bu açıklama olayları dindirmeye yetmedi. 

Aslan Bzhania 16 Kasım günü öğle saatlerinde memleketi Tamiş kasabasında bir açıklama yaparak Abhaz muhalifleri sükûnete çağırdı. İstifa etmek için şart öne süren Bzhania şunları söyledi:

"Muhalifler parlamento binasını boşaltırsa ben istifa etmeye hazırım. Genel seçim yapılsın. Cumhurbaşkanlığına yeniden aday olacağım."

GÜRCÜ CUMHURBAŞKANI'NDAN DESTEK AÇIKLAMASI

Gelişmeler Gürcistan başkenti Batum'dan da dikkatle izleniyor. Ekim ayında genel seçimlerin yapıldığı Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin ezici bir zafer elde etmesini kabullenmeyerek Batılı ülkeleri müdahaleye çağıran Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Abhazya'daki gelişmelere destek verdi. 

Abhazya ve Güney Osetya'nın Rus işgali altında bulunduğunu hatırlatan Zurabişvili, Moskova'nın geçtiğimiz günlerde bu bölgelerde sınır hatlarının belirlenmesi için Batum'a mesaj gönderdiğini, bununla işgalleri kalıcı hale getirmeyi amaçladığını söyledi. 

Rusya'nın 'hızlandırılmış ilhak' peşinde olduğunu dile getiren Zurabişvili, Abhazya'da kamu binalarını ele geçiren muhaliflere desteğini bildirdi. 

Gürcistan Cumhurbaşkanı, "İşgal altındaki Abhazya'da olup bitenler aynı zamanda 'Rus yasasını' onaylama çabasıdır ama sivil toplum buna karşı çıktı. Onlarla (göstericiler) dayanışmamı ifade etmek istiyorum" dedi. 

Zurabişvili ayrıca Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'yi muhaliflere destek vermek üzere daha aktif politika benimsemeye çağırdı. 

'TOPRAKLARIMIZ RUS OLİGARKLARA PEŞKEŞ ÇEKİLECEKTİ'

Bölgenin karışmasına neden olan yasa tasarısını Abhazyalı yazar ve milletvekili Oktay Chkotua çarpıcı ifadelerde anlattı. 

Tasarının yabancı sermayeye sınırsız haklar tanıdığını, neredeyse bir 'kapütilasyon yasası' olduğunu dile getiren Chkotua şunları söyledi:

"Yabancı sermaye 8 sene vergi vermeyecek. Abhazya topraklarını ipotek göstererek kredi alabilecek. Daha sonra o kredi karşılığında bankalar Abhazya topraklarına el koyabilecek. Böyle bir yasa Abhazya topraklarının bağımsızlığına aykırı. 

Burası kara para sahibi Rus oligarklara peşkeş çekilecekti. Halkımız böyle bir yasa karşısında tepkisini gösteriyor. Burada yaşanan durum budur. 

Halkın iradesi karşısında hiçbir güç duramaz. Abhaz halkı dün işgalcilere karşı canıyla, malıyla, kanıyla nasıl mücadele ettiyse bugün de onların işbirlikçilerine karşı mücadeleye devam ediyor."