AB'den radikal adım! Büyükelçilere İsrail'le siyasi diyaloğun askıya alınması önerildi

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'in, üye ülkelerin büyükelçilerine İsrail ile siyasi diyaloğun askıya alınmasını önerdiği öne sürüldü. Teklifin 18 Kasım'da resmen tartışmaya açılması bekleniyor.
Euronews'te yer alan habere göre Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, büyükelçiler düzeyinde yapılan toplantıda önemli bir teklif yaptı. Habere göre Borrell, büyükelçilere Gazze Şeridi'nde insan hakları ve uluslararası hukuku ihlal etmesinden dolayı İsrail ile siyasi diyaloğun askıya alınmasını teklif etti.
Borrell'in bu teklifi 18 Kasım'da düzenlenecek Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında resmen tartışmaya açması bekleniyor. Önerinin uygulanması ise üye ülkelerden tam destek almasına bağlı. Üyeler arasında İsrail'in Filistin'deki katliamına başka gözle bakanlar da var. Örneğin Almanya, katilleri silahlarıyla beslerken Macaristan terör devletinin kendini savunma hakkından bahsedebiliyor.
Ayrıca toplantıda söz alan büyükelçilerin Borrell'in tersi görüşe sahip olduğu ve itirazlarını yükselttiği belirtildi. Euronews'e konuşan kaynaklardan biri "Bu öneri her şeyden önce ilişkilerde bir şeylerin yanlış gittiğine dair siyasi sinyaldir. Aynı zamanda İsrail'i nihayet eylemlerini açıklamaya ve haklılığını ispatlamaya zorlamanın bir yolu olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
İSPANYA VE İRLANDA ADIM ATMIŞTI
İsrail'in Filistin'deki soykırımına en fazla ses çıkartan iki ülke; İspanya ve İrlanda, 14 Şubat'ta AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e mektup göndermiş, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nda öngörülen insan hakları ve demokratik ilkelere ilişkin yükümlülüklerin ihlal edilip edilmediğinin "acilen gözden geçirilmesi" talebinde bulunmuştu. Ancak Avrupa Birliği, bu konuya dair herhangi bir adım atmamıştı.
AB-İsrail Ortaklık Anlaşması, Haziran 2000'den beri uygulanıyor. Anlaşma, Avrupa ülkesi olmayan ancak başta spor organizasyonları olmak üzere sanki Avrupa ülkesiymiş gibi davranılan İsrail'e AB pazarında birçok imtiyaz tanıyor. Anlaşma aynı zamanda AB ile İsrail arasındaki siyasi ve kültürel diyaloğun da temelini oluşturuyor. İspanyol ve İrlandalı liderin de atıfta bulunduğu anlaşmanın ikinci maddesi İsrail'in insan hakları ve demokratik ilkelere saygı duymasını gerektiriyor. Bu madde uzun süredir gözden kaçırılmış görünüyor.
