Yandex Metrica
SON DAKİKA
ABD'ye kaçan Çinli polis, Uygurlara yönelik işkenceyi anlattı: Tecavüz ettik, elektrik verdik, öldürdük!

ABD'ye kaçan Çinli polis, Uygurlara yönelik işkenceyi anlattı: Tecavüz ettik, elektrik verdik, öldürdük!

Çin'in Doğu Türkistan'da Uygurlara yönelik sistematik zulmü, ABD'ye kaçan eski bir polisin itiraflarıyla bir kez daha açığa çıktı.

Dünya

23.01.2024, 18:04

Çin, 'Bir Kuşak Bir Yol' projesinin ilk duraklarından biri olan Sincan bölgesindeki Uygurlara yıllardır nefes aldırmıyor. 2017 yılından beri bölgede 1200'ü aşkın kamp kuran Pekin yönetimi, her biri birer yarı açık cezaevi hükmündeki bu 'tesislerde' Uygurlara soykırım uyguluyor. Dünyadan gelen tepkileri "O kamplarda meslekî eğitimler veriliyor" yalanıyla savuşturmaya çalışan Çin, ülkeden kaçan bir polis memurunun itiraflarıyla açığa düştü. 

Doğu Türkistan'da Çin'in 'Sincan' olarak adlandırdığı bölgede görev yapan eski polis, ABD'ye kaçarak bu ülke medyasına demeç verdi ve Uygurlara nasıl işkence ettiklerini anlattı. 'Ciang' kod ismini kullanan Çinli polis, bölgede 10 yıl görev yaptığını, tutuklanan Uygurların aşırılıkçı olup olmadığına bakılmaksızın hepsinin işkenceden geçirildiğini söyledi. Uygur Türklerine 'suçlarını' itiraf ettirene dek işkence ettiklerini kaydeden itirafçı polis, CNN'e verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: 

"Görevim Sincan'daki Uygur Türklerini tutuklamak ve suçlarını itiraf ettirmekti. Onlara farklı yöntemler uygulayarak işkence ettik. Bazılarımız iyi polisi bazılarımız da kötü polisi oynuyorduk. Uygurları dövdükten sonra sigara ikram ediyorduk. İşkence uyguladıklarımız arasında kadınlar ve 14 yaşında çocuklar da vardı. Bazen mahkumlardan, tutuklu diğer Uygurlara tecavüz etmelerini istiyorduk."

"Tutukluların cinsel organlarına elektrik vermek yöntemlerimiz arasındaydı. Orada görev yapan polisler iki katı maaş alır. Ben görevimi yapmasaydım hükümet beni de terörist ilan edip hapse atardı. Oysa kamplardaki insanların hiçbiri terörist değil, onlar bizim yurttaşlarımız; yabancı, düşman değiller."

Kendisine, işkence ettiği tutuklulardan biri ile karşılaşması halinde ne yapacağı sorulan Ciang, "Korkuyorum. Oradan ayrılırdım. Bu insanlarla nasıl yüzleşeceğim? Kendimi suçlu hissederdim. Sadece asker de olsanız, olanlardan hâlâ sorumlusunuz. Evet emirleri yerine getirmeniz gerekiyor. Ama birçok insan bunu birlikte yaptı. Bundan biz sorumluyuz" cevabı verdi. 

Hamas'tan İsrail basınının açıklamasına yalanlama: 'Ucuz propaganda' Haberi Görüntüle

BİRÇOK KEZ TECAVÜZ ETTİLER

Çalıştığı okulda Uygurca konuştuğu için 2013 yılında tutuklandığını söyleyen anaokulu öğretmeni Abdulveli Eyüp ise gözaltı merkezlerinde yaşadığı süreci anlattı. Eyüp, tutuklandığında 'kaplan sandalye' diye adlandırılan işkence araçları ile kendisine elektrik şoku uygulandığını ve coplarla dövüldüğünü söyledi. Polislerin kendisini casusluk ve ayrılıkçılık suçlaması ile gözaltına aldığını ve işkence yaparak 'suçunu itiraf etmesini' istediklerini belirtti.

Eyüp, tutuklandığı ilk gece, polis memurlarının emriyle Çinli mahkumların etrafını çevreleyerek kendisine birçok kez tecavüz ettiğini söyledi. Yeğeninin aralarında olduğu çok sayıda akrabasının da gözaltına alındığını aktaran Eyüp, 'kızı gibi gördüğü' yeğeninin tutuklu bulunduğu merkezde öldüğünü ifade etti.

Çinli yetkililer ise, Eyüp’ün yeğeninin gözaltındayken ölmediğini, organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı. 15 ay tutuklu kaldıktan sonra 'suçunu' itiraf ederek serbest kalan ve Sincan’dan kaçan Eyüp, şu anda ailesi ile birlikte Norveç’te yaşıyor. Kendisini tutuklayan polisleri ve işkencecileri affedebileceğini söyleyen Eyüp, "Onlardan nefret etmiyorum çünkü hepsi bu sistemin kurbanı" diye konuştu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading