Yandex Metrica
SON DAKİKA
ABD tarihinde ilk kez 'gerileyen demokrasiler' listesinde!

ABD tarihinde ilk kez 'gerileyen demokrasiler' listesinde!

Tüm dünyaya demokrasi dersi veren ABD, demokratik gerileme yaşıyor. ABD, tarihinde ilk defa 'Geriye Giden Demokrasiler' listesine eklendi. Raporu hazırlayan Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü'ne göre ABD'de 'görünür bozulma' 2019'da başladı.

Dünya

23.01.2024, 18:20

ABD demokrasisi geriye gidiyor. Bulgu, uluslararası düşünce kuruluşu Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü IDEA'dan geldi. IDEA'ya göre ABD demokrasisi 'görünür bir bozulma' içinde. 2019'da başlayan bu somut demokratik bozulma nedeniyle ABD, ilk kez, IDEA'nın yıllık "geriye giden" demokrasiler listesinde yer aldı. 

Büyük savaş için 2026 hazırlığı: Alman istihbarat raporu ortalığı karıştırdı Haberi Görüntüle

ABD 'GERİLEYEN DEMOKRASİ'

Stockholm merkezli Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü, dünyadaki siyasi durumla ilgili yıllık raporu yayınlandı. Raporda ABD ilk kez gerileyen demokrasiler listesinde yer aldı. Enstitü'nün açıklamasında "Bu yıl ABD'yi ilk kez gerileme olarak kodladık, ancak verilerimiz gerileme döneminin 2019'da başladığını gösteriyor" ifadesi yer aldı.

ABD tarihinde ilk kez 'gerileyen demokrasiler' listesinde!

Rusya'dan Fransa'ya tehdit: Ukrayna'ya gönderilecek askerleriniz öncelikli hedefimiz olur Haberi Görüntüle

''SEÇİM SONUÇLARININ SORGULANMASI TARİHİ DÖNÜM NOKTASI''

Raporun ortak yazarlarından Alexander Hudson, ABD'de sivil özgürlüklerde yaşanan kısıtlamalar ve hükümet üzerindeki kontroller demokrasinin temellerinde ciddi sorunlar olduğunu gösterdiğini belirtti.

Raporda 2020-2021'de eski başkan Donald Trump'ın ABD'deki 2020 seçim sonuçlarının meşruiyetini sorgulamasının ülkedeki demokrasi açısından tarihi bir dönüm noktası olduğu belirtildi. Ayrıca  siyahi Amerikalı George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından yaşanan protestolara yönelik Amerikan yönetiminin tutumu da eleşitirildi.

Rusya'daki terör saldırısının kurbanı oldu! Eski güzellik kraliçesi Moskova saldırısında... Haberi Görüntüle

''ABD'DEKİ DEMOKRASİNİN BOZULMASI ENDİŞE VERİCİ''

Organizasyonun Genel Sekreteri Kevin Casas-Zamora “Güvenilir seçim sonuçlarına itiraz etme eğiliminde ve kontrolden çıkmış kutuplaşmada görüldüğü gibi, Amerika Birleşik Devletleri'nde demokrasinin gözle görülür şekilde bozulması en endişe verici gelişmelerden biri.” açıklamasında bulundu. Zincirleme bir etki oluşması konusunda uyarıda bulunan Casas- Zamora, "2020 seçimlerinin herhangi bir hile kanıtı olmamasına rağmen şiddetli bir şekilde tartışılması, Myanmar, Peru ve İsrail gibi çeşitli yerlerde farklı şekillerde tekrarlandı." şeklinde konuştu. 

ABD tarihinde ilk kez 'gerileyen demokrasiler' listesinde

Soykırım ortağı ABD'den Gazze açıklaması: 'Havadan 8 ton insani yardım... Haberi Görüntüle

PANDEMİ DEMOKRASİYİ EROZYONA UĞRATTI

Raporda, küresel demokrasi ve pandemi arasındaki dikkat çekici ilişkiye de vurgu yapıldı. Demokratik erozyona yönelik eğilimin Covid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana “daha ​​keskin ve endişe verici” hale geldiğini ifade eden  Casas-Zamora, "Salgın, özellikle demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün pandemiden önce sıkıntılı olduğu yerlerde, olumsuz eğilimlerin bazılarını kesinlikle hızlandırdı ve büyüttü." ifadesini kullandı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading