• G.ALTIN

    4.306,28

  • DOLAR

    39,5400

  • EURO

    45,5072

  • BIST 100

    9.209,35

  • BITCOIN

    $104.500

ABD soykırımcı İsrail'e kalkan oldu: UCM'ye yaptırım öngören tasarı kabul edildi

ABD soykırımcı İsrail'e kalkan oldu: UCM'ye yaptırım öngören tasarı kabul edildi

Soykırımcı İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savaş Kabinesi üyeleri hakkında yakalama kararı çıkartan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım öngören tasarı ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. 

Soykırımcı İsrail'e her türlü desteği veren ABD Temsilciler Meclisi, skandal bir karara imza attı. Temsilciler Meclisi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yönelik "yakalama kararı" başvurusunu değerlendiren Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) yaptırım öngören bir tasarıyı kabul etti.

Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkartan UCM'yi cezalandırmak için harekete geçen ABD Temsilciler Meclisi, skandal tasarıyı kabul etti. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada 155 hayır oyuna karşılık 247 evet oyuyla kabul edilen tasarı, UCM'ye yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Cumhuriyetçi vekillerin tamamının lehte oy verdiği tasarıya, 42 Demokrat temsilcinin de evet oyu vermesi dikkat çekerken, tasarıya hayır oyu veren Demokratlar, UCM'ye yaptırım adımının yanlış bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

BİDEN YAPTIRIMIN YANLIŞ OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Temsilciler Meclisi'nde onaylanan tasarının sonraki adresi Senato olacak. Demokratların çoğunluğu elinde tuttuğu Senato'ya gönderilecek olan tasarının yasalaşması için hem Senato'da kabul edilmesi hem de ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanması gerekiyor. Konuyla ilgili açıklamalarında, UCM'nin İsrail ve İsrailli siyasetçiler üzerinde yargı yetkisinin olmadığını savunan Biden, bununla beraber UCM'ye yaptırım uygulamanın yanlış olacağını belirtmişti.

NETANYAHU İÇİN YAKALAMA KARARI BAŞVURUSU

Güney Afrika'nın başvurusuyla Gazze Kasabı Netanyahu ve Savaş Kabinesi üyeleri hakkında dava açılmıştı. UCM Başsavcısı Kerim Han, 20 Mayıs'ta, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunduğunu bildirmişti. UCM'den yapılan açıklamaya göre Han, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a ilaveten Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunmuştu.

Avatar
Muhammed Öylek