ABD postalı Avrupa'dan çıkıyor: Pentagon 10.000 askerini geri çağırdı

ABD Başkanı Trump, Avrupa'ya tamamen sırtını çevirdi! Doğu Avrupa'daki birliklerini azaltma kararı alan Pentagon 10.000 askerini geri çekmeyi planlıyor. Karar NATO ve Avrupa Birliği'nde büyük paniğe yol açtı.
NBC News'in konuya yakın altı ABD'li ve Avrupalı yetkiliye dayandırdığı habere göre, ABD Savunma Bakanlığı'nın üst düzey yetkilileri, Doğu Avrupa'dan 10.000'e kadar asker çekme önerisini değerlendirmeye başladı.
KARAR RUSYA'NIN İŞTAHINI KABARTACAK
Bu kararın Rusya'yı iyice cesaretlendirebileceğini düşünen NATO ve Avrupa'da endişe yarattı. Plan, Biden yönetiminin 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Polonya ve Romanya gibi ülkelerde caydırıcılığı güçlendirmeyi amaçlayan yaklaşık 20 bin askerin bir kısmını kapsıyor.
Avrupa diplomatik kaynaklarına göre, planın uygulamaya konulması Moskova tarafından ABD ve NATO'nun kararlılığının zayıflaması olarak yorumlanacak ve bu durum Rusya'nın bölgeye müdahale riskini artıracak.
Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nden Seth Jones, "Böyle bir geri çekilme İttifak'ın caydırıcılık kapasitesini zayıflatacaktır. Bu bir zayıflık göstergesi olur" yorumunda bulundu.
AVRUPA BİRLİKLERİ ÇİN'E ODAKLANACAK
Öneri, askeri kaynakları Hint-Pasifik bölgesine kaydırmayı ve Avrupa'nın Amerikan savunma varlığına olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan Trump yönetiminin revize stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.
Yeni Savunma Bakanı Pete Hegseth , Şubat ayında Brüksel'de yaptığı bir konuşmada, "Avrupa'nın güvenliği ABD için en önemli öncelik olmaya devam edemez" diyerek izolasyonizme doğru bir gidişin sinyalini vermişti.
Aynı zamanda Pentagon hiyerarşisinde üçüncü sırada yer alan Elbridge Colby, Avrupa'daki güçlerin Çin'e odaklanması gerektiğini açıkça savundu.
AVRUPA TEK BAŞINA KALDI
Trump, Avrupa müttefiklerine savunma konusunda daha fazla sorumluluk almaları çağrısında bulunurken, Ukrayna konusunda daha sert bir tutum benimseyerek ateşkesin bir an önce yürürlüğe girmesi için Kiev'in taviz vermesi gerektiğini ifade ediyor.
Hatırlanacağı üzere birkaç hafta önce, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaşadığı aleni çatışmanın ardından Ukrayna'ya askeri ve bilgi yardımı sağlanmasını bir hafta süreyle askıya almıştı.
Eski üst düzey askeri yetkililer ise yoğun endişelerini dile getirdi. ABD'nin Avrupa'daki güçlerinin eski komutanı Ben Hodges, "Bu güçlerin çekilmesi, Avrupalı müttefiklerin yeteneklerini güçlendirmelerine rağmen henüz tam olarak dolduramadıkları bir boşluk bırakacak" dedi.
Danimarka istihbarat servislerinin raporuna göre, Ukrayna'daki çatışmaların sona ermesi halinde Rusya, NATO'nun savunma yapılarını güçlendirmemesi durumunda beş yıl içinde Doğu Avrupa'da büyük çaplı bir askeri operasyon düzenleme kapasitesine sahip olabilir.
