Yandex Metrica

ABD o baskını unutamıyor! Kongre işgalinin yıldönümünde konuştular

ABD o baskını unutamıyor! Kongre işgalinin yıldönümünde konuştular

Donald Trump taraftarlarının ABD Kongresi'ni basmasının üzerinden bir yıl geçti. Olayların yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma töreninde Joe Biden, Trump'ı suçlayarak "Yenilgiyi kabullenemedi" dedi.

Dünya

23.01.2024, 18:36

ABD'de Donald Trump taraftarlarının Kongre binasını basmasının üzerinden bir yıl geçti. Tüm dünyada büyük yankı uyandıran isyan dalgası sırasında göstericiler, ABD Kongresi üyelerinin odalarına kadar girmiş ve güvenlik güçleri, ülke tarihinde ilk kez yaşanan bu gelişmeyi durdurma konusunda bocalamıştı. 

Baskın ve sonrasında gelişen olaylar sırasında 5 kişi öldü; 700'ün üzerinde isyancı gözaltına alınırken bunlardan 71'i tutuklandı. Joe Biden'ın kazandığı başkanlık seçimlerinin ardından Donald Trump ve destekçilerinin 'darbeye kalkıştığı' söylentileri uzun süre gündemi işgal etti. 

Beyaz Saray'daki acil toplantı başladı: Devletin tepesi Acil Durum Odası'nda Beyaz Saray'daki acil toplantı başladı: Devletin tepesi Acil Durum Odası'nda Haberi Görüntüle

BIDEN'A GÖRE TEK SORUMLU TRUMP

Baskının yıldönümü münasebetiyle Kongre binası önünde düzenlenen anma töreninde konuşan ABD Başkanı Joe Biden, 6 Ocak 2021'de meydana gelen olaylara 'yalanlar ağı mimarı' olarak nitelediği Donald Trump'ın neden olduğunu söyledi. "Trump bunu yaptı, çünkü ilkelerden çok güce önem veriyor ve kendi çıkarını ülkesinden çıkarından daha önemli görüyor. Seçimi kaybettiğini bir türlü kabullenemedi" diyen Biden, Kongre baskınının ABD tarihinde benzersiz olduğunu hatırlattı. 

Olayları 'silahlı ayaklanma' olarak niteleyen Biden, "İsyancılar halkın iradesine el koymak istiyorlardı. Özgür ve adil seçim yerine birini devirmeye çalışıyorlardı" diye konuştu. Biden'ın yardımcısı Kamala Harris ise "Eğer uyanık olmaz ve savunmazsak, demokrasi ayakta kalamaz. Demokrasinin gücü hukukun üstünlüğüdür" ifadelerini kullandı. 

Türk tırları Gazze'ye giriyor: Yardım malzemeleri Filistin Kızılayına teslim edilecek Türk tırları Gazze'ye giriyor: Yardım malzemeleri Filistin Kızılayına teslim edilecek Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN O MESAJI DA UNUTULMUYOR

Kongre baskını sırasında Türkiye'nin ABD'ye yönelik yayınladığı açıklama bir anda dünya gündemine oturdu. Hükümeti devirmeye yönelik ne zaman bir darbe girişimi olsa ABD'nin Türkiye'ye yönelik kullandığı ifadeleri bu kez Ankara, Washington'a yöneltti. Baskının ardından Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı o bildiriyi tekrar hatırlayalım:

"ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD'nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz. ABD'deki Türk vatandaşlarının kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmalarını da tavsiye ediyoruz." 

Olaylar nedeniyle TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı: "ABD'deki olayları endişe ile izliyor, tarafları öncelikle sükunete davet ediyoruz. Daima hukuk ve demokrasi içinde sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye olarak her zaman hukuktan ve demokrasiden yana olduk. Herkese de bunu tavsiye ederiz." 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading