Yandex Metrica
SON DAKİKA
ABD'nin Afganistan hezimeti 46 yıl öncesini hatırlattı! İşte tarihe geçecek fotoğraf

ABD'nin Afganistan hezimeti 46 yıl öncesini hatırlattı! İşte tarihe geçecek fotoğraf

Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinden sonra binlerce Afgan, kaçmak için havalimanına akın etti. Akıllara ise 46 yıl önce Vietnam'da yaşananlar geldi. Taliban kuvvetlerinden kaçmak isteyenlerin görüntüsü tarihe geçecek cinstendi. İşte haberin detayları...

Dünya

23.01.2024, 17:49

Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesiyle ABD yönetimi eleştirilerin hedefi oldu. Binlerce Afgan ise kaçmak için uçaklara akın etti. Uçakların tekerleklerine asılanların düşüş anları kameralara yansıdı. ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesi ve ülkedeki son durum hakkında tüm sorumluluğu Afgan yönetimi ile güvenlik güçlerine atarken, Afganistan'dan çekilme kararının sonuna kadar arkasında olduğunu vurguladı.

Kabil Uluslararası Havalimanı'nda dün sabah itibarıyla büyük bir kaos yaşandı. Siviller pistlere akın etti. Yüzlerce kişinin uçaklara binmeye çalıştığı görüntüler kameralara yansırken, bazı kişilerin kaçmak için uçakların tekerleklerine tutundukları ileri sürüldü. Hatta sosyal medyaya düşen videolarda iki kişinin uçaktan düşüş anları izleyenleri dehşete düşürdü.Sosyal medyada paylaşılan diğer bir görüntüde ise Afgan sivillerin Kabil Uluslararası Havalimanı'nda kalkışa geçen bir ABD askeri uçağının kanatlarına sarıldığı görüldü. Kabil Uluslararası Havalimanı'nda yaşanan karmaşa sırasında en az 5 kişinin öldüğü öğrenildi. Paylaşılan görüntülerde tahliyeler için alanda bulunan ABD askerlerinin havaya defalarca ateş açtığı yansıdı. Ancak yaşamını yitiren kişilerin izdihamda mı, yoksa havaya açılan ateşler neticesinde mi öldüğü hâlâ bilinmiyor.

AB'den İsrail'e 'sürdürülebilir ateşkes' çağrısı: 'Refah'a saldırmaktan kaçının' Haberi Görüntüle

SOKAKLAR SAKİN

Havalimanında yaşanan krizin aksine Afganistan sokaklarının sakin olduğu bildirildi. Uluslararası ajanslardaki bilgilere göre özellikle 6 milyon nüfuslu başkent Kabil caddelerinde sessizlik hâkim. Birçok noktada hayatın normal akışında olduğu ve Afgan güvenlik güçlerinin neredeyse tamamının silahlarını teslim ettiği kaydedildi.

Kate Middleton intihar mı etti? William'ın aldatma hikayesi Kral Charles'ın... Haberi Görüntüle

ABD BAYRAĞI İNDİRİLDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, tüm büyükelçilik personelini bir yerleşkeye tahliye ettiğini doğruladı. ABD Büyükelçiliği'ndeki Amerikan bayrağı indirildi. Avrupa ülkeleri de kendi vatandaşlarını çıkarmak için harekete geçti. Çin ve Rusya ise Kabil Büyükelçiliği'ni tahliye etmek için bir gerekçe görmediğini kaydetti. Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği de faaliyetlerini sürdürüyor.

TikTok Ceo'sundan ABD'nin yasağına misilleme: 300 bin ABD'li işini kaybedecek... Haberi Görüntüle

THY UÇAĞI İLE TAHLİYE

Türk Hava Yolları'nın (THY), Afganistan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının tahliyesi için başkent Kabil'e yolladığı uçak, dün Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan İstanbul'a geldi. Boeing 777-300 ER tipi uçak, 324 yolcusuyla İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı. THY, Afganistan seferlerini iptal etti.

Güney Kıbrıs'tan yola çıkmıştı: Gazze’ye açılan deniz koridorunu kullanan ilk... Haberi Görüntüle

DÜNYA BASINI NASIL GÖRDÜ?

Guardian: Kabil'in düşüşü: 20 yıllık bir görev bir günde çöktü.
Le Monde: Kabil'in düşüşünün ardından: Kaçmak isteyenler korku içinde.
BBC: Çaresiz Afganlar Kabil'den kaçmak istiyor.
Financial Times: Tarih tekerrür etti.
New York Times: Afganistan trajedisi.
Times: Zafer kazanan Taliban Kabil'i aldı.
Sputnik: Afganistan'da yeni dönem.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken 6. Ortadoğu turuna çıktı: İsrail son... Haberi Görüntüle

TARİHE GEÇECEK FOTOĞRAF

Öte yandan Taliban kuvvetlerinden kaçmak için ABD Hava Kuvvetleri C-17 Globemaster III tipi nakliye uçağı ile Kabil'den Katar'a götürülen 640 Afgan.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading