Yandex Metrica
SON DAKİKA
ABD-Mısır ekseni Etiyopya'da zor durumda: Tigray'a dokunmayın dediler

ABD-Mısır ekseni Etiyopya'da zor durumda: Tigray'a dokunmayın dediler

Etiyopya'yı bölmek isteyen eli kanlı örgüt zor duruma düşünce ABD yine devreye girdi. Antony Blinken, Tigray militanlarını kıstıran Etiyopya ordusuna "Operasyonları durdurun" çağrısı yaptı.

Dünya

23.01.2024, 19:56

Etiyopya kuzeyindeki ayrılıkçı Tigray militanlarının kanlı saldırıları sırasında sessiz kalan ABD yönetimi, desteklediği örgüt zor duruma düşünce harekete geçti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) militanlarına büyük kayıplar verdiren Etiyopya hükümetine 'operasyonu durdurun' çağrısı yaptı. 

Antony Blinken

Addis Ababa yönetiminin Nil Nehri sularından elektrik üretmek için Rönesans (Hedasi) Barajı'nı inşa etmesinin ardından patlak veren Tigray isyanı, 2 yıldır ABD ve Mısır'ın yoğun desteğiyle devam ediyordu. Geçtiğimiz yıl saldırıları şiddetlendiren ve başkent yakınlarına dek ilerleyen örgüt mensupları, Türkiye'nin Etiyopya'ya askeri destek adımının ardından geri püskürtüldü. 

Süreci tersine çeviren ve Etiyopya ülkesini bölünmekten kurtaran gelişmeler zinciri ABD-Mısır ekseninde büyük rahatsızlığa yol açtı. Etiyopya ordusunun sivilleri katlettiği, insan haklarına saygı göstermediği, bölgeyi abluka altına alarak ölümlere yol açtığı gibi iddialarla kampanyaya başlayan ABD ve Avrupa basını, eli kanlı Tigray örgütünün nefes alması için tüm olanakları devreye soktu. 

Biden’ın yanında Filistine destek verdi! İrlanda Başbakanı istifa kararı aldı! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE İÇİN O SÖZLER ÇOK TANIDIK

Komşu Eritre ordusunun kuzeyden, Etiyopya askerlerinin ise güneyden sıkıştırdığı ayrılıkçı örgüt o denli zor duruma düştü ki, ABD Dışişleri Bakanı medya önünde çağrıda bulunmak zorunda kaldı. Etiyopya ile Eritre'nin bölgedeki operasyonlarını derhal durdurması çağrısı yapan Blinken, Türkiye'nin PKK/YPG'ye yönelik operasyonları sırasında duymaya alışkın olduğu cümlelerin benzerini şöyle tekrarladı:

"ABD Tigray bölgesindeki çatışmalarda artan şiddet, can kaybı, sivillerin ayrım gözetmeksizin hedef alınması ve yıkıma ilişkin haberlerden derin endişe duymaktadır. Etiyopya Ulusal Savunma Güçlerini ve Eritre Savunma Güçlerini ortak askeri saldırılarını derhal durdurmaya ve Eritre'yi güçlerini kuzey Etiyopya'dan çekmeye çağırıyoruz." 

Blinken daha sonra 'yarım ağız' bir tonda Tigray örgütüne de seslenerek "Kışkırtıcı eylemlerden uzak durun" dedi. "Sivillere saygı duymak ve onları korumak tüm silahlı aktörlerin görevidir" ifadesini kullanan Blinken'in, ayrılıkçı bir terör örgütünü meşrû Etiyopya ordusuyla eşit konuma sokmak istemesi dikkat çekti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading