banner2

ABD'li 27 senatörden Biden'a skandal çağrı: Türkiye'ye F-16 satmayın

ABD Kongresi’nden 27 senatör, Başkan Joe Biden'a mektup yazarak Türkiye'ye F-16 satışının İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabulüne kadar ertelenmesini istedi.

Dünya 03.02.2023, 07:59 03.02.2023, 08:21
Abone ol
ABD'li 27 senatörden Biden'a skandal çağrı: Türkiye'ye F-16 satmayın

Aşırı sağcı İslam düşmanı Rasmus Paludan'ın İsveç'te Kur'an- Kerim'i yakmasının ardından Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeden peş peşe tepki geldi. İslam dünyasını ayağa kaldıran olayın ardından Türkiye, İsveç'e NATO'nun kapılarını kapatırken Finlandiya'ya olumlu yaklaşıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO kapısını kapattığı İsveç'in imdadına ABD'li senatörler yetişti. Türkiye karşıtı kampanyanın parçası olan ABD’li 27 Senatör, “İsveç ve Finlandiya’ya NATO onayı verilmeden Türkiye’ye F-16 satışını onaylamayız” mektubu yolladı.

NATO'NUN BİRLİĞİ TEHDİT ALTINDA OLACAK

ABD Başkanı Joe Biden'a gönderilen mektupta, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onaylanması gerektiği ifade edildi. Aksi takdirde Ukrayna-Rusya Savaşı'nın devam ettiği kritik bir süreçte NATO'nun birliği tehdit altında olacak.

Senatörler ayrıca İsveç ve Finlandiya'nın üçlü mutabakatın şartlarını yerine getirdiği görüşünü savundu.

NATO ÜYELİĞİ ONAYLANMAZSA F-16 YOK

Biden'a gönderilen mektupta, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı Türkiye tarafından onaylandıktan sonra, Kongre'nin F-16 savaş uçaklarının satışını değerlendirmesi gerktiği ifade edildi. Aksi halde F-16'lar da dahil olmak üzere Türkiye'ye herhangi bir destek verilmemesi çağrısı yapıldı.

İSVEÇ'İN SON UMUDU SENATÖRLER OLDU

ABD'li senatörlerin Biden'a gönderdiği skandal mektup İsveç basınında geniş yankı uyandırdı. İsveç medyasında yer alan haberlerde mektubun NATO üyeliği sürecinde İsveç'in elini güçlendireceği yorumları yapıldı. Expressen gazetesi, ''Biden yönetimi, F16 planının satışı konusunda temkinli bir tavır sergiliyor. Erdoğan NATO'ya 'evet' diyene kadar uçak satmayın. Bu satış son birkaç yıl içinde en büyük savaş malzemesi satışlarından biri olacak. Ancak şu anda gerçekleşmeme riski var.'' ifadelerine yer verdi.

Dagens Nyheter gazetesi ise mektupta imzası olan senatörlerin hem demokrat hem cumhuriyetçi kanattan kişiler oluştuğunun altını çizdi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!