Yandex Metrica

ABD, İngiltere, Avusturya Çin'e karşı anlaştı, Fransa saf dışı

ABD, İngiltere, Avusturya Çin'e karşı anlaştı, Fransa saf dışı

Batı'da ABD-İngiltere ittifakı derinleşiyor. ABD, İngiltere ve Avustralya Pasifik'te yeni bir güvenlik ittifakına hazırlanıyor. Ancak bu ittifak Fransa'yı kızdırdı. Çünkü ittifak Avustralya ile yapılan dev denizaltı anlaşmasının iptaline giden yolu açtı.

Dünya

23.01.2024, 17:59


ABD, İngiltere ve Avustralya Hint-Pasifik bölgesinde yeni bir güvenlik ittifakına hazırlanıyor. Amaç Çin hakimiyetini zayıflatmak. Dikkat çekici nokta ise üçlü ittifakın Fransa'yı dışlamış olması.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erbil'de kritik temaslar: 'PKK meselesi gündemden çıkarılacak' Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erbil'de kritik temaslar: 'PKK meselesi gündemden çıkarılacak' Haberi Görüntüle

ÜÇ ÜLKEDEN ASYA'DA AUKUS İTTİFAKI

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison online basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, ittifakın AUKUS adını taşıyacağı duyuruldu,  savunma alanında kapasite paylaşımını daha da güçlendireceği ifade edildi.
 
AVUSTURALYA'YA NÜKLEER TEKNOLOJİ DESTEĞİ

İttifak kapsamında üç ülke yapay zeka, siber güvenlik ve deniz altı savunma gibi alanlarda bilgi paylaşımında bulunacak. Avustralya nükleer denizaltılarla donatılacak. Yani ABD İngiltere'den sonra bir ülkeyle daha,  Avustralya'yla nükleer teknolojiyi paylaşmış olacak. 

Beyazıt'tan Ayasofya'ya Gazze'ye destek yürüyüşü: İstanbul Filistinli kardeşlerinin yanında! Beyazıt'tan Ayasofya'ya Gazze'ye destek yürüyüşü: İstanbul Filistinli kardeşlerinin yanında! Haberi Görüntüle

ÇİN'İ KIZDIRACAK İTTİFAK

ABD Başkanı Biden göreve geldiğinde Pasifik bölgesini yeniden Amerikan dış politikasının odağı haline getireceğini açıklamıştı. Bu açıklama Çin'in sert tepkisine yol açmıştı. 
Yeni ittifakın da Çin ile gerginliği tırmandırması beklenlentisi hakim. 
Basın toplantısında konuşan Biden, AUKUS ittifakıyla hedeflerinin Hint-Pasifik bölgesinde uzun vadeli barış ve istikrarı sağlamak olduğunu belirtti.

İsrail yeni bir katliama hazırlanıyor: Halevi'den savaş planına onay İsrail yeni bir katliama hazırlanıyor: Halevi'den savaş planına onay Haberi Görüntüle

JOHNSON'DAN 'İNGİLİZCE KONUŞAN ÜÇ ÜLKE' VURGUSU

İngiltere Başbakanı Johnson da, yeni ittifakın "giderek daha da karmaşıklaşan bir bölgede İngilizce konuşan üç demokratik deniz gücü arasındaki bağları daha da güçlendireceğini" kaydetti. Johnson'ın 'İngilizce konuşan ülkeler' vurgusu önemli. Zira anlaşma Fransa'yı kızdıran bir gelişmeyi beraberinde getirdi.

fransa-avustalya-denizalti

Komşu'ya kara para damgası: Avrupa Birliği Komisyonu GKRY ve Yunanistan'a iki ay süre tanıdı Komşu'ya kara para damgası: Avrupa Birliği Komisyonu GKRY ve Yunanistan'a... Haberi Görüntüle

FRANSA İLE DEV ANLAŞMA İPTAL

Anlaşmaya Avustralya'yla denizaltı yapma anlaşması imzalayan Fransa tepkili.  Çünkü 2016'da dizel elektrikli denizaltı filosu yapımı için Avustralya ordusu ile anlaşma imzalayan NATO müttefiki Fransa, 31 milyar euro değerindeki anlaşmasından vazgeçmek zorunda kalacak. Avustralya tarihindeki en büyük savunma anlaşması olarak kayda geçen ihaleyi, ABD ve İngiltere ittifakı nedeniyle yırtıp attı. 

Irak'tan Türkiye'ye oluk oluk petrol ve doğalgaz akacak: Bölgeye huzur getirecek tarihi anlaşma Irak'tan Türkiye'ye oluk oluk petrol ve doğalgaz akacak: Bölgeye huzur... Haberi Görüntüle

FRANSA: DENİZALTI ANLAŞMASI ABD KARARIYLA KENARA ATILDI

Paris, Avustralya'ya 12 denizaltı üretmek için imzaladıkları anlaşmanın ABD kararıyla kenara atıldığını savunuyor, bunun müttefiklik ilişkisine uymadığını abelirtiyor.  Fransa Dışişleri Bakanı Jean- Yves Le Drian yaptığı açıklamada, "Sırtımızdan bıçaklandık. Avustralya ile güvene dayalı bir ilişki kurmuştuk. Bu güvene ihanet edildi" ifadesini kullandı.  Çok sinirli olduğunu söyleyen Le Drian, "Müttefik, müttefike bunu yapmaz" sözleriyle Avustralya'ya çok sert tepki gösterdi. 

Pelosi'den Netanyahu'ya istifa çağrısı: Netanyahu'nun politika ve uygulamalarını reddediyoruz Pelosi'den Netanyahu'ya istifa çağrısı: Netanyahu'nun politika ve uygulamalarını reddediyoruz Haberi Görüntüle

''TRUMP'IN ALACAĞI TÜRDEN BİR KARAR''

Biden'a da tepki gösteren Fransız Bakan, ABD Başkanı'nın nükleer denizaltıları bazı özel müttefikleri için bir ayrıcalık olarak sunduğunu ve bunu  yakıştıramadığını ifade etti; "Bu ani ve öngörülemeyen karar, Bay Trump'ın alacağı türden bir karar benziyor" dedi.

Fransa anlaşmanın iptal edilmesine kızdığı kadar bir konuya daha tepkili: Hint - Pasifik bölgesindeki hegemonya savaşından dışlanmış olmasına.

İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız' İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız' Haberi Görüntüle

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading