ABD ile Türkiye arasındaki krizin çözümü için hiçbir umut yok
ABD Kongresi'ndeki 'Türkiye' konulu oturum, Washington'un Ankara'ya dayatmacı bakış açısında ısrarlı olduğunu gözler önüne serdi. Kriz başlıklarının çözümünde umut ışığı görünmüyor.

ABD Kongresi'nin Dış İlişkiler Komisyonu'nda düzenlenen 'Türkiye' konulu oturum, iki ülke arasındaki kriz başlıklarının daha uzun bir süre çözülemeyeceğini gözler önüne serdi.
"ABD'nin Türkiye Politikası" başlıklı oturumda dile getirilenler, Washington'un Ankara'ya yönelik dayatmacı bakış açısında ısrar edeceğinin ilanı oldu.
Türkiye'ye verilmeyen F-35 savaş uçaklarının Yunanistan'a gönderilmesi teklifiyle geçtiğimiz günlerde dikkatleri üzerine çeken Robert Menendez, yaptığı konuşmada yine Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemi almasını eleştirdi; bunun Amerikalı pilotlara ve Amerika'nın ortaklarına tehdit oluşturduğunu iddia etti.
ABD yönetiminin Türkiye'nin eylemlerine yeterli yanıtı vermediğini söyleyen Menendez, CAATSA yaptırımlarının asla kaldırılmaması gerektiğini yineledi.
PKK/YPG destekçisi Menendez, Suriye kuzeyinde Türkiye destekli muhaliflerin bölge halkına tehdit oluşturduğunu da savundu. Menendez, Ankara'nın Doğu Akdeniz'de attığı adımların ABD, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın çıkarlarına aykırı olduğunu dile getirerek Türkiye'nin Libya'daki 'paralı savaşçıları' çekmesi çağrısında da bulundu. Menendez bunu yaparken Rusya ve Hafter'in safındaki güçlere hiç değinmedi.
AYNI KONULARI TEKRARLADI
Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland'ın konuşması ise Menendez'den farklı olmadı. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemi almaya devam etmesi halinde yeni yaptırımlarla karşılaşabileceğini söyleyen Nuland, Ankara'nın Karabağ Savaşı'nda oynadığı rolü ise 'bölgesel savaşı tetikleyebileceği' gerekçesiyle eleştirdi. Nuland şu mesajları verdi:
- Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinden duyduğumuz hayal kırıklığını dile getirmiştik. Bireysel insan hakları davalarında Türk hükümetiyle iletişim kurmaya devam edeceğiz.
- ABD'nin Türkiye'deki diplomatik misyon çalışanlarının haksız yere gözaltına alınması da büyük endişe kaynağı olmaya devam ediyor.
- Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için temaslarda bulunuyoruz.
- Terör davaları bağımsız ve şeffaf şekilde yürütülmeli ancak terör davaları bir partiyi yasaklamak için bahane olarak kullanılmamalı.
- Bizim amacımız Türkiye'nin ve halkının transatlantik ve NATO ailesine bağlı kalmasını sağlamak, güvenlik ve enerji konularında Rusya'yla bağını azaltmak.
- Suriye'de YPG, DEAŞ'la mücadelede değerini kanıtladı; Suriyeli Kürtlerle temas içinde olmaya devam edeceğiz.