Yandex Metrica

ABD ile Rusya'nın Suriye ortaklığı: Üsler ve uçaklar Türkiye sınırında dip dibe

ABD ile Rusya'nın Suriye ortaklığı: Üsler ve uçaklar Türkiye sınırında dip dibe

Barış Pınarı Harekâtı sırasında Türkiye karşısında aynı safta buluşan Rusya ile ABD, özellikle Suriye kuzeydoğusunda -dünyanın diğer bölgelerindekinin aksine- gayet uyum içinde çalışıyor.

Dünya

23.01.2024, 18:12

Rusya ile ABD, dünyanın değişik noktalarında pek çok kez savaşın eşiğine gelmesine rağmen Suriye'de bambaşka bir görüntü veriyor. Moskova ile Washington arasında Suriye'nin paylaşımına dair gizli bir anlaşmanın yapıldığı iddiaları ortadayken, özellikle ülkenin kuzeydoğusunda iki ülke orduları adeta 'yanyana' dolaşıyor. 

Dün Rusya'ya ait bir Su-35 savaş uçağı, rejim ve PKK'lıların ortak kullandığı Kamışlı Havaalanı'na ilk kez indi. Mardin'in Nusaybin ilçesine yalnızca birkaç kilometre mesafedeki bölge, rakip süper güçlerin konu Türkiye olunca nasıl uyum içerisinde çalışabileceklerine dair gelişmelere sahne oluyor. 

Yer yer ABD askeri konvoylarının da devriye attığı Kamışlı, doğudaki Rimeylan kasabasına 70 kilometre mesafede. Rimeylan'da ABD uçaklarının kullandığı bir havaalanı bulunuyor. Buradaki Ebu Hacer Hava Üssü, PKK/YPG'ye yönelik yardımların ulaştırılmasında da kullanılıyor. ABD'nin Rimeylan dışında Kamışlı'nın batısındaki Tel Beyder'de de üssü var. 

İki bölgenin güneyindeki Haseke ise tam olarak PKK/YPG yatağına dönüşmüş durumda. Burada oluşturulan PKK kamplarında örgütün sözde özel kuvvetleri olan 'HAT' timleri eğitiliyor. PKK/YPG elebaşı Ferhad Abdi Şahin'in de geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiği kampta teröristlere sabotaj, antitank füzesi kullanımı ve sıcak çatışma eğitimleri veriliyor. 

Rusya'nın Kamışlı'daki havaalanı çevresine S-200 hava savunma sistemi yerleştirdiği iddia edilmişti. Ancak bu sistem bölgede gezen ABD uçak ve İHA'larına karşı hiçbir zaman aktif olmadı. Suriye kuzeydoğusunda çıkar çatışması yaşamadığı gözlenen Rusya ve ABD, Barış Pınarı Harekâtı sırasında Türkiye'ye karşı aynı cephede buluşmuş ve Ankara iki ülkeyle ayrı ayrı anlaşma imzalamak durumunda kalmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading