Yandex Metrica
SON DAKİKA
ABD ekipleri 8 gündür bir binanın enkazını kaldıramadı

ABD ekipleri 8 gündür bir binanın enkazını kaldıramadı

Miami kentinde yıkılan 13 katlı bina 8 gündür yerden kaldırılmayı bekliyor. Amerikan ekipleri için tam bir fiyaskoya dönüşen kurtarma macerası, 150 kişiyi göz göre göre öldürdü.

Dünya

23.01.2024, 17:36

ABD’nin Florida eyaletinde 7 gün önce çöken binanın enkazı hâlâ kaldırılamadı. Miami şehrinin Surfside bölgesindeki kurtarma birimlerinin yaşadığı acziyet, enkaz altında kalan 150'den fazla insanın göz göre göre ölümüne yol açtı. Amerikan halkına, "Büyük bir deprem olsa çaresiz kalacağız" dedirten son olay, ülkedeki kurtarma ekiplerinin organizasyon eksikliğini gözler önüne serdi. 

13 katlı binanın aniden çökmesinin üzerinden 8 gün geçmişken, ABD müdahale teşkilatı bugün itibariyle toplamda ancak 18 insanın cesedine ulaşabildi. Miami Beach’ın kuzeyinde, yaklaşık 5 bin 600 nüfuslu Surfside yerleşkesinde, 24 Haziran'da 13 katlı 270 dairelik lüks kondo binasının yarısı aniden yıkılmıştı. İçinde 150'den fazla insanın olduğu apartman enkazının aradan geçen 8 güne rağmen halen kaldırılamamış olması, akıllara son yıllarda Türkiye'deki depremler sonrası yapılan çalışmaları getirdi. 

17 Ağustos 1999 tarihindeki felaketten beri dersine iyi çalışan Türkiye, afet ve yıkımlara müdahale konusunda her geçen yıl daha yetenekli hale geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) çatısı altında yönetilen birimler, Türk Kızılayı ile birlikte deprem bölgesinde yaraları hızla sardı. 

2010 Elazığ, 2011 Van, 2011 Kütahya, 2012 Fethiye, 2014 Gökçeada, 2019 Denizli, 2020 Elazığ, 2020 Bingöl, 2020 Malatya, 2020 İzmir ve 2020 Elazığ depremlerinde olay yerine dakikalar içerisinde ulaşan kurtarma birimleri, bir yandan bölgeyi insansız hava araçlarıyla gökyüzünden tararken, yerin altını dinleyebilen cihazlarla da enkazın altını didik didik araştırdı. Yıkım bölgesinde yardım bekleyen vatandaşların imdadına seferberlik halinde ulaşan AFAD, bu şekilde yüzlerce vatandaşın enkaz altından sağ çıkarılmasını sağladı. 

Onlarca binanın tamamen yıkıldığı büyük depremlerde bile çalışmalar bir hafta içerisinde geniş ölçekte noktalandı; bu esnada, evleri zarar gören halkın barınması için konteyner ve çadır kurulumuna geçildi. Enkaz kaldırma çalışmalarının tamamıyla bitirilmesinin ardından ise -Van depremi sonrasında olduğu gibi- depremzedeler için yeni yerleşim birimleri kuruldu. Adeta birkaç mahalle ölçeğinde inşa edilen yeni konutlar 12 ay gibi rekor bir sürede tamamlanarak vatandaşlara teslim edildi. 

AFAD ve Kızılay ekiplerinin ulaştığı yetkinlik göz önüne alındığında, ABD'nin sadece bir binayı -hem de aradan 8 gün geçmesine rağmen- yıkıldığı yerden kaldıramayışı, acil durumlara hazırlık konusunda Türkiye ile ABD arasındaki farkı ortaya koydu. 

Miami halkı, enkaz altındakilerden umudu keserek onlar için anma panosu hazırlayıp mum yaktı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading