Yandex Metrica
SON DAKİKA
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'ye, "Pekin'in adımlarını izliyoruz" imasıyla gözdağı verdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'ye, "Pekin'in adımlarını izliyoruz" imasıyla gözdağı verdi

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları karşısında hangi ülkelerin nasıl pozisyon aldığını tüm dünyanın izlediğini vurguladı. Öte yandan Çin'in, Rusya'dan Ukrayna saldırısını ertelemesini istediği ABD istihbaratının iddiaları arasında. İşte detaylar...

Dünya

23.01.2024, 18:55

Uluslararası düzende savaş diplomasisi sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çinli mevkidaşı Vang Yi ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken ile Yi arasındaki telefon görüşmesinde, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumun ele alındığını kaydetti.

Soykırım ortağı ABD'den Gazze açıklaması: 'Havadan 8 ton insani yardım... Haberi Görüntüle

PEKİN'İN POZİYONU MERCEK ALTINDA

Açıklamada, "Bakan, temel özgürlük, kendi geleceğine karar verme ve egemenlik haklarına hangi ülkelerin destek verdiğini tüm dünyanın izlediğini vurguladı" ifadesiyle Washington'ın Pekin'in savaşla ilgili pozisyonunu not ettiğine işaret edildi.

Rusya'dan Fransa'ya tehdit: Ukrayna'ya gönderilecek askerleriniz öncelikli hedefimiz olur Haberi Görüntüle

"MOSKOVA AĞIR BEDEL ÖDEYECEK"

Blinken'ın, Moskova'nın bu saldırıları karşısında ağır bir bedel ödeyeceğini Yi'ye ilettiği kaydedildi.

BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın kınanmasına yönelik oylamada, Çin "çekimser" oy kullanmış, Washington yönetimi ise aleyhte ve çekimser oy kullanan ülkelerin Rusya'ya karşı tepkilerini göstermeleri çağrısında bulunmuştu.

Belçika'dan Gazze açıklaması: Filistin devletinin tanınması yarın hükümetin gündeminde olacak Haberi Görüntüle

ÇİN'İN RUSYA'YA "SALDIRIYI ERTELE" TEKLİFİ

Amerika Birleşik Devletleri istihbaratı, Çin'in Rusya'dan Ukrayna saldırısını ertelemesini istediğini öne sürdü. Geçtiğimiz günlerde New York Times'ta yer alan habere göre, bazı Amerikalı ve İngiliz istihbarat yetkilileri, Çin'in şubat başlarında Moskova'dan Ukrayna'ya saldırı planını ertelemesini, Pekin Olimpiyatları bitene kadar beklemesini talep ettiği bilgilerine ulaşılmıştı.

Amerikalı yetkililer, söz konusu talebin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Olimpiyatların açılış töreni için Çin Devlet Başkanı Şi Cınping ile Pekin'de bir araya geldiği sırada yapılmış olabileceği iddiasında bulundu.

Söz konusu istihbarat raporunun kaynak gösterildiği haberde, Çin'deki Kış Olimpiyatları devam ederken Pekin'de gerçekleşen görüşme sonrası iki ülke arasındaki ortaklığın "limitsiz" olduğunu ilan eden ve NATO'nun genişlemesini kınayan ortak bildiri yayımlandığına dikkat çekildi.

Son dakika: Refah'a askeri operasyon planını onayladı! Katil Netanyahu emri... Haberi Görüntüle

RUSYA OLİMPİYATLARIN HEMEN ARDINDAN SALDIRIYA BAŞLADI

Haberde ayrıca "Çin, 20 Şubat'ta Olimpiyatların kapanış törenini düzenledi. Ertesi gün, Putin daha fazla Rus askerinin Doğu Ukrayna'nın isyancı kontrolündeki bir bölgesine girmesini emretti" ifadesine yer verildi.

Çin'in Washington Büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu'nun, söz konusu iddiaların, "hiçbir dayanağı olmayan spekülasyonlar ve suçlamalardan" ibaret olduğunu söylediği kaydedildi.

Çin, ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımları eleştirmiş, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vang Venbin, Rusya ve Ukrayna'nın "her iki tarafın meşru güvenlik endişelerini barındıran siyasi çözüm araması" gerektiğini söylemişti.

Çin, Ukrayna'daki savaş ile ilgili "işgal", "saldırı" sözcüklerini kullanmaktan kaçınmış, BM Genel Kurulunun dün Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırılarını kınayan bir kararı onayladığı oylamada çekimser kalan 35 ülkeden biri olmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading