Yandex Metrica

ABD'den sınırımıza dev sevkiyat! Dedeağaç'ta neye hazırlanıyor?

ABD'den sınırımıza dev sevkiyat! Dedeağaç'ta neye hazırlanıyor?

ABD, Türkiye sınırına asker yığıyor. Defender Europe 2021 tatbikatına hazırlanan ABD, Batı Trakya'ya askeri yığınak yapıyor. Dedeağaç Limanı'na bugüne dek görülmemiş seviyede askeri teçhizat sevk edilecek. Bu dev sevkiyat ABD'nin bölgeyi çerçeveleme politikasının bir uzantısı.

Dünya

25.03.2024, 17:18

ABD, Yunanistan'da tatbikata hazırlanıyor. ABD Savunma Bakanlığı, Defender Europe 2021 tatbikatı için Türkiye'nin yaklaşık 50 kilometre uzağına askeri araç yığıyor. Sevkiyatın amacı, Dedeağaç'tan başlayıp, Romanya ve Bulgaristan üzerinden Balkanlar ve Orta Avrupa’ya uzanan Defender Europe 2021 tatbikatı.

İsrail medyasından olay iddia: Bölge ülkelerine güvence verildi İsrail medyasından olay iddia: Bölge ülkelerine güvence verildi Haberi Görüntüle

'GÖRÜLMEMİŞ BÜYÜKLÜKTE BİR SEVKİYAT'

Yunan basınında yer alan habere göre, ABD Yunanistan'ın Dedeağaç Limanı'na "bugüne dek görülmemiş büyüklükteki" geniş çaplı askeri sevkiyat yapacak. Sevkiyatın gelecek haftalarda gerçekleşmesi bekleniyor. Sevikat kapsamında çok sayıda helikopter, İHA, tank, top ve ağır silahın Yunanistan'a gönderilmesi planlanıyor. 

Romeo, Sikorsky, Chinook tipi helikopterler, M1 Abrams tipi tank dahil olmak üzere çok sayıda askeri araç ve teçhizat Dedeağaç Limanı'na götürülecek. ABD'nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt sevkiyatın büyüklüğünü "Kasımda, Dedeağaç'a bugüne dek hiç getirmediğimiz kadar çok sayıda uçak ve helikopter ulaşacak." sözleriyle açıkladı. 

abd yunanistan tatbikat

İsrail savaş kabinesi sığınakta toplandı! Tel Aviv yönetimi durumu değerlendiyor İsrail savaş kabinesi sığınakta toplandı! Tel Aviv yönetimi durumu değerlendiyor Haberi Görüntüle

ABD-YUNANİSTAN YAKINLAŞMASI KİME MESAJ VERİYOR?

Dedeağaç'a sevkiyata hazırlanan ABD aslında bir süredir Atina yönetimiyle ilişkileri sıkılaştırdı. Geçtiğimiz hafta 1990 yılında imzalanan ABD-Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması, 5 yıllığına yenilenerek genişletildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, imza töreninde yaptığı konuşmada Yunanistan'ı "güçlü ve güvenilir bir müttefik" olarak tanımladı. 

ABD'nin Yunanistan aşkı aslında bir süredir diplomaside kendini hissettiren yeni Soğuk Savaş’ın yansıması. ABD’nin Karadeniz-Akdeniz hattında Rusya’yı çevreleme hamlelerinin bir parçası. 

Rusya'dan ABD'nin üç ülkeye yardım kararına tepki: 'Daha fazla insan ölecek' Rusya'dan ABD'nin üç ülkeye yardım kararına tepki: 'Daha fazla insan... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'YE DE MESAJ

Ancak bu hamleler Türkiye'ye yönelik de bir mesaj içeriyor. ABD Türkiye sınırının birkaç kilometre ötesine üstelik Türkiye ile askeri olarak gerilim yaşayan bir ülkeye askeri sevkiyat yaparak, Ankara'ya 'Rus etki alanına girme' mesajı vermeye çalışıyor. 

ABD Dedeağaç Limanı'na tam da bu mesajlar kapsamında önem veriyor. ABD ve NATO, Dedeağaç Limanı'nda varlık göstererek Balkanlar ve Doğu Avrupa'daki artan varlığının Rusya'yı rahatsız etmeyi amaçlıyor. 

Berlin'de köstebek krizi: Gemi motoru bilgilerini Çin'e sızdıran casuslar ülkeyi karıştırdı Berlin'de köstebek krizi: Gemi motoru bilgilerini Çin'e sızdıran casuslar ülkeyi... Haberi Görüntüle

ATİNA ABD'YE KARARGAH TAHSİS ETTİ

ABD ile Yunanistan arasında imzalanan Savunma İşbirliği Anlaşması’nın güncellenmiş yeni protokolü çerçevesinde, son yıllarda askeri sevkıyatları için defalarca Dedağaç limanını kullanan ABD’ye yeni bir karagah tahsis edildi. ABD askerleri Dedeağaç'ta bulunan ve Yunan Kara Kuvvetleri’ne ait ‘Yunuli’ karargâhında üslenecek. Yunan medyasına göre, askeri tesiste 300-400 Amerikan askerinin barınabileceği şekilde altyapı çalışmaları yapılacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading